Εγκριση πολεοδομικής μελέτης για το κτήμα Καμπά εξασφάλισε η REDS

Εγκριση πολεοδομικής μελέτης για το κτήμα Καμπά εξασφάλισε η REDS

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης για το κτήμα Καμπά στην Κάντζα ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος. Με την εξέλιξη οριστικοποιείται το νέο πολεοδομικό καθεστώς της περιοχής, η οποία θα φιλοξενήσει επιχειρηματικές δραστηριότητες –κυρίως κτίρια γραφείων– και ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση οικοδομικών αδειών. 

Οπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος, η ευρύτερη περιοχή του κτήματος Καμπά έχει χαρακτηριστεί Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων (ΠΟΑΠΔ) και πλέον εγκρίθηκε με Προεδρικό Διάταγμα η πολεοδομική μελέτη που καθορίζει τι επιτρέπεται πού.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή (καθώς το υπουργείο δεν έδωσε στη δημοσιότητα ούτε το περιεχόμενο του Προεδρικού Διατάγματος, ούτε τον χάρτη που το συνοδεύει, ούτε πληροφορίες για την έκταση των επιμέρους χρήσεων), οι οικοδομήσιμοι χώροι της περιοχής χωρίζονται σε τρεις ζώνες: στη ζώνη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, στη ζώνη προστασίας του κτιριακού συγκροτήματος Καμπά και στη ζώνη προστασίας του σταθμού Κάντζας του προαστιακού σιδηροδρόμου. Επίσης, με το ίδιο πλαίσιο καθορίζονται πεζόδρομοι, χώροι πρασίνου, κοινόχρηστοι χώροι – οικολογικοί αμπελώνες και χώρος εγκατάστασης βιολογικού καθαρισμού, ενώ οριοθετούνται τμήματα ρεμάτων που διατρέχουν την έκταση.

Η έκταση ανήκει στην εταιρεία REDS, θυγατρική της «Ελλάκτωρ». Σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει η εταιρεία, πρόκειται για μια επένδυση 220 εκατ. ευρώ, που θα συνδυάζει εργασία, εμπόριο, εστίαση και ψυχαγωγία. Η έκταση καλύπτει περίπου 315 στρέμματα και έχει δομήσιμη επιφάνεια 89.000 τ.μ., εκ των οποίων 51.200 τ.μ. θα διατεθούν για γραφεία και 16.500 τ.μ. για εμπορικές επιφάνειες και για ένα ξενοδοχείο- συνεδριακό κέντρο. Λόγω του μεγέθους της επένδυσης, η εταιρεία έχει γνωστοποιήσει ότι βρίσκεται σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για την ανάπτυξη της έκτασης. Σε κοντινή απόσταση, στην περιοχή Γυαλού των Σπάτων, η REDS λειτουργεί ήδη το εμπορικό κέντρο Smart Park. 

Η ολοκλήρωση του νέου πολεοδομικού πλαισίου είναι η κατάληξη μιας 20ετούς «περιπέτειας» για την τύχη της έκτασης. Η REDS είχε συναντήσει τις έντονες αντιδράσεις του Δήμου Παλλήνης, καθώς το πρώτο σχέδιο του 2007 αφορούσε τη δημιουργία εμπορικού κέντρου. Ο δήμος δέσμευσε την περιοχή μέσω του πολεοδομικού του σχεδίου για τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων, δεν κατάφερε ωστόσο να την απαλλοτριώσει, με αποτέλεσμα οι δύο πλευρές να καταλήξουν στα δικαστήρια και τελικά σε συμβιβασμό, με την εταιρεία να αναλαμβάνει σειρά αντισταθμιστικών έργων υπέρ του δήμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή