Εταιρικές συμφωνίες 1,3 τρισ. δολ. το πρώτο τρίμηνο του 2021

Εταιρικές συμφωνίες 1,3 τρισ. δολ. το πρώτο τρίμηνο του 2021

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντυπωσιακή άνοδο κατέγραψαν τους πρώτους μήνες του 2021 τα deals που αφορούσαν συγχωνεύσεις και εξαγορές, με το σύνολο της αξίας τους να φθάνει παγκοσμίως το πρώτο τρίμηνο του 2021 το 1,3 τρισ. δολ. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσό που έχει καταγραφεί τουλάχιστον από το 1980, ξεπερνώντας ακόμη και τα ποσά που είχαν σημειωθεί κατά τη διάρκεια της «φούσκας» των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας το 2000. Την έκρηξη των εταιρικών συμφωνιών αποτυπώνουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times επικαλούμενοι στοιχεία της Refinitiv. 

Παρά τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και των συνεχόμενων lockdowns, οι συμφωνίες συγχωνεύσεων και εξαγορών ενισχύθηκαν σημαντικά από τις εξαγορές αμερικανικών εταιρειών, αλλά και από τις συγχωνεύσεις μέσω Spac (εταιρειών ειδικού σκοπού) που διευκολύνουν την εισαγωγή εταιρειών στο χρηματιστήριο. Tα στοιχεία της Refinitiv δείχνουν πως οι συμφωνίες έχουν αρχίσει να βρίσκουν ξανά έδαφος, μετά την πτώση που παρατηρήθηκε κατά τις πρώτες ημέρες της πανδημίας. Μάλιστα, ο αριθμός των deals που πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ σημείωσε αύξηση 160% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2020. «Η ανάκαμψη από πέρυσι είναι πιο έντονη σε σχέση με ό,τι έχουμε δει μέχρι στιγμής στον τομέα των συγχωνεύσεων και των εξαγορών», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Κάρι Κοχμαν, συνεπικεφαλής του κλάδου συγχωνεύσεων και εξαγορών στη Citi. «Είναι απλά πρωτοφανές», συμπλήρωσε. 

Ενα μεγάλο μέρος των deals αφορά συγχωνεύσεις εταιρειών μέσω των Spac, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο την είσοδό τους στο χρηματιστήριο. Ενδεικτικά, η αξία των συγχωνεύσεων μέσω Spac στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στα 172 δισ. δολ., αντιπροσωπεύοντας πάνω από το ένα τέταρτο της συνολικής αξίας των συμφωνιών που πραγματοποιήθηκαν το διάστημα αυτό. Μάλιστα, έχουν αρχίσει να γίνονται ακόμη μεγαλύτερα deals μέσω των Spac, όπως έδειξε πρόσφατα και η συγχώνευση ύψους 24 δισ. δολ. της Lucid Motors, ανταγωνίστριας της Tesla, με μία εταιρεία ειδικού σκοπού την οποία ελέγχει ο Μάικλ Κλέιν, με σκοπό να μπει στο Χρηματιστήριο. Υπήρξαν βέβαια και άλλου είδους μεγάλες συμφωνίες που οδήγησαν σε αυτό το ρεκόρ το πρώτο τρίμηνο του 2021. Πρόκειται για τη συμφωνία που έκανε η General Electric, ύψους 30 δισ. δολ., με την AerCap με σκοπό την πώληση της εταιρείας εκμίσθωσης σκαφών που ανέπτυσσε η πρώτη, αλλά και η εξαγορά από την Canadian Pacific της Kansas City Southern, ύψους 29 δισ. δολ.

Τέλος, η συγχώνευση της Apollo Management με την Athene Ηolding αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα deals στον κλάδο των private equity. O Κέβιν Μπρούνερ, επικεφαλής συγχωνεύσεων και εξαγορών στην Bank of America, δήλωσε στους Financial Times πως οι τηλεδιασκέψεις έχουν καταστήσει τη διαδικασία των deals πολύ πιο αποτελεσματική. «Μπορείς να πραγματοποιήσεις τρεις ή τέσσερις συναντήσεις μέσα στην ημέρα χωρίς να χρειάζεται να ταξιδέψεις», επισήμανε, προσθέτοντας πως «οι τηλεδιασκέψεις έχoυν επιτρέψει σε όσους λαμβάνουν αποφάσεις να παρακολουθούν και να συμμετέχουν». Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, η ανάκαμψη της δραστηριότητας που αφορά τέτοια deals είναι και αποτέλεσμα της στήριξης που παρείχε η Fed τον Απρίλιο, η οποία διοχέτευσε 2,3 τρισ. δολ. σε δάνεια ενώ στήριξε και την αγορά ομολόγων υψηλού κινδύνου. Οι αγορές ανταποκρίθηκαν θετικά στις κινήσεις αυτές, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη και διευκολύνοντας τη διαδικασία αύξησης δανειακών κεφαλαίων ώστε να πραγματοποιηθούν οι συμφωνίες αυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή