Παγκόσμιος πρωταθλητής το Χ.Α. τον Μάρτιο

Παγκόσμιος πρωταθλητής το Χ.Α. τον Μάρτιο

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις καλές ημέρες του 2019 θύμισε ο Μάρτιος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όταν τα διεθνή χαρτοφυλάκια πόνταραν στην ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μετά τις εκλογές και ανέμεναν μάλιστα ότι η Ελλάδα θα σημειώσει τους ισχυρότερους ρυθμούς στην Ευρωζώνη στο έτος που ακολουθούσε. Στο σύνολο του έτους, το Χ.Α. σημείωσε τα υψηλότερα κέρδη διεθνώς (50%). Ωστόσο, η πανδημία σταμάτησε βίαια αυτές τις προσδοκίες, προσγειώνοντας απότομα τον Γενικό Δείκτη στις αρχές του 2020. Τώρα, ένα χρόνο και κάτι μετά το ξέσπασμα της COVID-19, η αγορά έχει βρει τα πατήματά της και μπορεί να επιχειρήσει, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, την υπέρβαση των 1.000 μονάδων. Από τα τέλη του Φεβρουαρίου είναι ξεκάθαρο πως κάτι έχει αλλάξει ριζικά στην αγορά. Η κινητικότητα των επενδυτών έχει αυξηθεί, με τη συναλλακτική δραστηριότητα να ανεβάζει ρυθμούς. Οπως σχολιάζει η Beta Securities, ο Μάρτιος ήταν ο καλύτερος μήνας σε μέσες ημερήσιες συναλλαγές (99,6 εκατ. ευρώ) από τον Μάιο του 2019 (110 εκατ. ευρώ) και γύρισε θετικό το πρόσημο του Γενικού Δείκτη από την αρχή του έτους.

Τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα τόσο των εταιρικών συμφωνιών που έχουν ενισχυθεί, των εκδόσεων ομολόγων των εισηγμένων και των οικονομικών αποτελεσμάτων δ΄ τριμήνου του 2020, τα οποία έδειξαν ανθεκτικότητα σε πολλές περιπτώσεις, όσο και της επιστροφής του στοιχήματος της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Ο τουρισμός ήταν αυτός που ουσιαστικά διέλυσε τις προοπτικές για το Χ.Α. πέρυσι, και αυτός είναι που οδηγεί τώρα την ανάκαμψή του, με αποτέλεσμα να σημειώνει παγκόσμια ρεκόρ.

Οπως σημείωσε και η Deutsche Bank, το Χ.Α. έχει τις υψηλότερες αποδόσεις διεθνώς τον μήνα Μάρτιο (στο 9,2%), με τον γερμανικό DAX να ακολουθεί πολύ κοντά, ενώ ο FTSE MIB της Ιταλίας ήρθε τρίτος διεθνώς με κέρδη κοντά στο 8%.

Το ξεκίνημα του Απριλίου έδειξε πως το Χ.Α. έχει διάθεση αλλά και άμυνες για συνεχίσει το ανοδικό μομέντουμ. Και το πιο σημαντικό, βρίσκεται στο ραντάρ των επενδυτών. Το γεγονός ότι το β΄ τρίμηνο αναμένεται ευρέως και το ξεκίνημα της ανάκαμψης της οικονομίας, η οποία θα κορυφωθεί το γ΄ τρίμηνο, μία κίνηση προς τις 1.000 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη το συγκεκριμένο διάστημα (+14% από τα τρέχοντα επίπεδα των 875 μονάδων), ένα επίπεδο που έχει να δει από τον Δεκέμβριο του 2014, αποτελεί ένα πιθανό σενάριο αρκεί να το επιτρέψουν το οικονομικό και το επιδημιολογικό μέτωπο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή