Εγκρίθηκε ο εταιρικός μετασχηματισμός της Alpha Bank

Εγκρίθηκε ο εταιρικός μετασχηματισμός της Alpha Bank

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σχέδιο εταιρικού μετασχηματισμού, με απόσχιση του κλάδου τραπεζικής δραστηριότητάς της και τη μεταβίβασή του σε νέα 100% θυγατρική της εταιρείας («Νέα Alpha Bank»), ενέκρινε χθες η γενική συνέλευση των μετόχων της Alpha Bank. Με την ολοκλήρωση της απόσχισης, η νέα Alpha Bank θα κατέχει τραπεζική άδεια και θα είναι 100% θυγατρική της Alpha Bank Συμμετοχών. Στη νέα Alpha που διατηρεί τον ίδιο διακριτικό τίτλο, μεταφέρεται η τραπεζική σχέση των πελατών, με τα δικαιώματα ή τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από αυτή. 

Η δημιουργία της νέας τράπεζας αποτελεί σημαντικό βήμα στη διαδικασία του μετασχηματισμού του ομίλου και στην εξυγίανση από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η διοίκηση της τράπεζας ανακοίνωσε προ ολίγων ημερών ότι δρομολογούνται τρεις επιπλέον συναλλαγές εντός του 2021 συνολικού ύψους 3,3 δισ. ευρώ, η πλειοψηφία των οποίων στην Ελλάδα, με στόχο τον περιορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό και των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 30% περίπου. Παράλληλα, παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της για περαιτέρω περιορισμό των ΜΕΑ σε ποσοστό κάτω από 10%, μέχρι το τέλος του 2022.

Ειδικότερα, η Alpha Bank προγραμματίζει την τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου ύψους 2 δισ. ευρώ (Project Cosmos) μέσω του προγράμματος «Ηρακλής ΙI», καθώς επίσης και την πώληση δύο χαρτοφυλακίων 400 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα (Project Orbit) και 400 εκατ. ευρώ στην Κύπρο (Project Sky). 
Ηδη, σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας, το ενδιαφέρον υποψήφιων επενδυτών είναι υψηλό, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κύπρο, ενώ οι σχετικές προπαρασκευαστικές ενέργειες έχουν ήδη ξεκινήσει με στόχο το κλείσιμο των συναλλαγών, μέρους του κόστους των οποίων έχει ήδη εγγραφεί στα αποτελέσματα του 2020, εντός του έτους. 

Η αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων βασίζεται στα υψηλά κεφάλαια της Alpha Bank, χωρίς να απαιτηθεί οποιασδήποτε μορφής κεφαλαιακή ενίσχυση. 

Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας διατηρείται πολύ πιο πάνω από τις εποπτικές απαιτήσεις, με αποτέλεσμα η Alpha Bank να μπορεί να επιτύχει την αυτοδύναμη αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, διασφαλίζοντας την ολοκλήρωση των σχεδιαζόμενων συναλλαγών και την προστασία των μετόχων της, θεμελιώνοντας παράλληλα ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης και κερδοφορίας.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή