Ανάκαμψη 4,2% «βλέπει» φέτος η ΤτΕ

Ανάκαμψη 4,2% «βλέπει» φέτος η ΤτΕ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aμετάβλητη στο 4,2% διατηρεί την πρόβλεψή της για ανάκαμψη φέτος η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως θα ανακοινώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, την Τρίτη ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας, κατά την παρουσίαση της έκθεσής του στη γενική συνέλευση.

Για το 2022, η κεντρική τράπεζα προβλέπει επιτάχυνση της ανάπτυξης στο 4,8%.

Η πρόβλεψη της Τράπεζας της Ελλάδος είναι από τις πιο αισιόδοξες που έχουν διατυπωθεί μέχρι στιγμής. Τη στηρίζει στα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα του τετάρτου τριμήνου του 2020, καθώς και στην πρόοδο των εμβολιασμών. Σύμφωνα με την τράπεζα, η ανάκαμψη θα ξεκινήσει το β΄ τρίμηνο. Ωστόσο, ο κ. Στουρνάρας θα επισημάνει και τις αβεβαιότητες που εξακολουθούν να είναι μεγάλες. Θα αναφερθεί σε κινδύνους, όπως οι μεταλλάξεις, οι καθυστερήσεις στα εμβόλια και η δυσκολία ελέγχων, που μεταθέτουν για αργότερα το τέλος της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση, όπως και η Κομισιόν προβλέπουν ανάκαμψη 3,5% για φέτος, ενώ πιο απαισιόδοξο είναι το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, με πρόβλεψη 2,7%. Υπάρχουν πάντως και πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, όπως της Εθνικής Τράπεζας που «βλέπει» ανάκαμψη 4,7%.

Ανησυχία θα εκφράσει ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στουρνάρας για το τοπίο που θα επικρατεί στην οικονομία την επόμενη μέρα, όταν θα σταματήσουν τα μέτρα στήριξης. Τότε θα φανεί, σύμφωνα με τον διοικητή, πόσο θα αυξηθούν τα κόκκινα δάνεια, ποιοι κλάδοι και επιχειρήσεις θα μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους και ποιοι όχι, αλλά και πώς θα διαμορφωθούν τα μεγέθη του προϋπολογισμού.

Κατά την ανάλυση του κεντρικού τραπεζίτη, η πανδημία θα αφήσει επίσης πίσω της μεγάλα προβλήματα στο παγκόσμιο σκηνικό, επιδεινώνοντας μεταξύ άλλων τις συνθήκες φτώχειας και κοινωνικής ανισότητας.

Από την άλλη, θα επισημάνει ότι χάρη στην πανδημία έγινε αντιληπτό πόσο αλληλοεξαρτώμενα είναι τα επιμέρους κράτη και πόση σημασία έχει η κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων.

Η έκθεσή του θα δώσει, εξάλλου, στον διοικητή την ευκαιρία να επαναλάβει τις θέσεις του υπέρ της κοινής δημοσιονομικής στήριξης των οικονομιών της Ευρώπης και μάλιστα με ενίσχυση των σχετικών πόρων. Μια θέση την οποία είχε υποστηρίξει και σε πρόσφατο άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. «Η αντίδραση της δημοσιονομικής πολιτικής στις ΗΠΑ είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι στην Ε.Ε. – μέχρι στιγμής υπερδιπλάσια ως ποσοστό του ΑΕΠ», είχε επισημάνει στο άρθρο του ο κεντρικός τραπεζίτης. «Με δεδομένη την τρέχουσα συμπληρωματικότητα μεταξύ νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, είναι καιρός για ακόμα τολμηρότερη δημοσιονομική δράση στην Ε.Ε. έως ότου επιτευχθεί ανθεκτική ανάκαμψη που θα επιτρέψει την επάνοδο σε υγιείς μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές θέσεις».

Eπίσης, θα ταχθεί υπέρ της μεταρρύθμισης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης στην κατεύθυνση της απλοποίησης, αλλά και της διευκόλυνσης εφαρμογής αξιόπιστων αντικυκλικών δημοσιονομικών πολιτικών. «Την επαύριο της πανδημίας, οι δημοσιονομικοί κανόνες θα πρέπει να διαφοροποιηθούν ανάλογα με τις επιπτώσεις που θα έχει υποστεί κάθε χώρα από την πανδημία και ανάλογα με την υποκείμενη δημοσιονομική της κατάσταση», ανέφερε στο ίδιο άρθρο ο κεντρικός τραπεζίτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή