ΑΝΑΛΥΣΗ

Τα εμβόλια θα διασώσουν μεγάλο μέρος της τουριστικής σεζόν

Τα εμβόλια θα διασώσουν μεγάλο μέρος της τουριστικής σεζόν

Στη Γαλλία επιβάλλεται γενική καραντίνα εξαιτίας της έξαρσης κρουσμάτων κορωνοϊού. Ηδη μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής Ευρώπης αντιμετωπίζει νέο κύμα της πανδημίας λόγω της εξάπλωσης των πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων. Αλλά η κατάσταση στη Γαλλία είναι τώρα χειρότερη από ό,τι σε σχεδόν όλες τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Ο αριθμός των ημερησίων περιστατικών τείνει προς τα επίπεδα ρεκόρ των 75 κρουσμάτων ανά 100.000 άτομα ημερησίως, το οποίο σημειώθηκε στις 9 Νοεμβρίου. Το ποσοστό πληρότητας στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι πάνω από 100% πρώτη φορά φέτος, και ειδικά στην περιοχή του Παρισιού έχει φθάσει το 133%, ένα από τα υψηλότερα επίπεδα στη χώρα.

Το φως στην άκρη του τούνελ είναι ο μαζικός εμβολιασμός και μόνο με αυτόν μπορεί να επιτευχθεί και η ανάκαμψη της οικονομίας. Ευτυχώς, η εκστρατεία εμβολιασμού επιταχύνεται τώρα. Ο ημερήσιος μέσος όρος αυξήθηκε από 150.000 εμβόλια στα τέλη Φεβρουαρίου σε 250.000 τον Μάρτιο και έφθασε τις 343.000 (συμπεριλαμβανομένων των 273.000 πρώτων εμβολίων) στις 30 Μαρτίου. Με τον τρέχοντα ρυθμό, σχεδόν 12 εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν λάβει την πρώτη δόση μέχρι τα μέσα Απριλίου, ξεπερνώντας τον στόχο των 10 εκατομμυρίων. Αναμένουμε ότι η Γαλλία θα επιτύχει τους επόμενους στόχους της για 20 εκατομμύρια άτομα έως τις 15 Μαΐου και 30 εκατομμύρια έως τις 15 Ιουνίου. Μετά την ολοκλήρωση του νέου εγκλεισμού στα τέλη Απριλίου, η εξέλιξη των εμβολιασμών θα επιτρέψει περαιτέρω σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας από τα μέσα Μαΐου. Σημαντικό μέρος της θερινής τουριστικής περιόδου θα διασωθεί, ως εκ τούτου. Αναμένουμε ότι η οικονομική δραστηριότητα θα είναι περίπου 7% κάτω από την κανονική λόγω των νέων περιορισμών. Αυτό θα έχει πολύ πιο συγκρατημένο αντίκτυπο από την πρώτη καραντίνα, όταν η δραστηριότητα της οικονομίας είχε συρρικνωθεί 31% κάτω από το κανονικό τον Απρίλιο του 2020. Η ισχυρή και ευρεία ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής (ιδίως στη φαρμακευτική βιομηχανία και στην παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών) χάρις στη ζωηρότερη ζήτηση από την Ασία και τις ΗΠΑ πιθανότατα θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, η πτώση της δραστηριότητας θα επηρεάσει κυρίως τον τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος εν μέρει βασίζεται στις διαπροσωπικές συναλλαγές (εστίαση, πολιτισμός, ψυχαγωγία και φιλοξενία).

Τα έκτακτα φορολογικά μέτρα (ταμείο ενίσχυσης των επιχειρήσεων και της μερικής απασχόλησης) θα συνεχίσουν να στηρίζουν τη συνολική ζήτηση και τις επιχειρήσεις, όπως και το 2020. Το συνολικό μηνιαίο κόστος τους ανέρχεται σε σχεδόν 7,2 δισ. ευρώ τον μήνα, ενώ εκτιμούμε πως θα χρειαστούν επιπλέον 5 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των νέων περιορισμών. Τέλος, προβλέπουμε ένα αδύναμο δεύτερο τρίμηνο, με ενίσχυση του ΑΕΠ κατά το τρίτο.

* Ο κ. Christopher Dembik είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.