Μετά τη Vivartia, το CVC εξαγοράζει τη «Δωδώνη» και την «Κολιός»

Μετά τη Vivartia, το CVC εξαγοράζει τη «Δωδώνη» και την «Κολιός»

4' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατ’ αρχήν συμφωνία εξαγοράς πλειοψηφικού ποσοστού της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» από το CVC Capital Partners έχουν καταλήξει το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο και οι ιδιοκτήτες της ηπειρώτικης επιχείρησης. Το CVC Capital, που αυτή την εβδομάδα απέκτησε και επισήμως τον έλεγχο της Vivartia, μητρικής της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ, έχει εγκρίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο επιχειρηματικό σχέδιο της Vivartia, το οποίο περιλαμβάνει εξαγορές στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό και από την «Μπάρμπα Στάθης».

Επιπλέον, μετά το τέλος της πανδημίας και την εξέλιξη της φετινής τουριστικής σεζόν, που αναμένεται να ενισχύσει τις ταμειακές ροές του βραχίονα της εστίασης της Vivartia (Goody’s, Everest, Olympic Catering και Hellenic Catering κ.ά.), η νέα διοίκηση αναμένεται να προχωρήσει σε εκτενέστατη αναδιάρθρωσή του και, εφόσον ανακύψουν ευκαιρίες, σε εξαγορές και νέων εμπορικών σημάτων.

Καθίσταται σαφές πως η νέα ιδιοκτησία της Vivartia, της μεγαλύτερης ελληνικής εταιρείας τροφίμων, υλοποιεί ήδη σχέδιο περαιτέρω μεγέθυνσής της τόσο με οργανική ανάπτυξη όσο και με εξαγορές. Μάλιστα, καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στη Vivartia ανέλαβε την Πέμπτη ο μέχρι πριν από λίγες μέρες διευθύνων σύμβουλος της Marfin Investment Group (MIG) Θανάσης Παπανικολάου, σε μια σαφή ένδειξη εμπιστοσύνης των νέων μετόχων στο στέλεχος που ανήλθε στην κορυφή της MIG μέσα από μια διαδρομή που ξεκίνησε από τον βραχίονα της εστίασης, πέρασε από την ηγεσία της Vivartia και έφθασε στην κορυφή της ηγεσίας της MIG.

Οσον αφορά το deal με τη «Δωδώνη», το ποσοστό που θα αποκτήσει η πλευρά του CVC θα είναι, σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες πηγές, υψηλότερο από ό,τι η καταστατική πλειοψηφία (67%) και μάλιστα αναμένεται να αφορά μια μεγαλύτερη «Δωδώνη» από τη σημερινή. Ειδικότερα, εξετάζεται μια τέτοια αρχιτεκτονική στην τελική συμφωνία που θα επιτρέψει την απόκτηση και της γαλακτοβιομηχανίας «Κολιός», χωρίς ωστόσο επί του παρόντος να έχει αποσαφηνιστεί αν θα προηγηθεί η εξαγορά της «Κολιός» από τη «Δωδώνη» ή όχι. Σε κάθε περίπτωση, στο τέλος της συναλλαγής οι σημερινοί ιδιοκτήτες της «Δωδώνης» θα κατέχουν ποσοστό λίγο κάτω από την καταστατική μειοψηφία (33%) τόσο στη «Δωδώνη» όσο και στην «Κολιός», εφόσον δεν υπάρξουν απρόοπτες εξελίξεις. Πάντως, το due diligence στην «Κολιός» έχει ολοκληρωθεί και είναι γνωστές οι δυνητικές επιβαρύνσεις της εταιρείας από ανοικτές δικαστικές υποθέσεις που σχετίζονται με την εμπλοκή της με την «Αγνό». Υπενθυμίζεται πως η θυγατρική της Vivartia, ΔΕΛΤΑ, ελέγχει και μειοψηφική συμμετοχή (43,2%) στο μετοχικό κεφάλαιο της ΜΕΒΓΑΛ.

Στο μεταξύ, την περασμένη Τρίτη ολοκληρώθηκε και τυπικά και ουσιαστικά η μεταβίβαση του συνόλου της μετοχικής συμμετοχής της Marfin Investment Group στη Vivartia προς τα επενδυτικά κεφάλαια του CVC Capital Partners. Σημειώνεται ότι το προσφερθέν τίμημα για το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Vivartia ανήλθε στο ποσό των 175 εκατομμυρίων ευρώ, από το οποίο το τίμημα που αναλογεί στο ποσοστό 92,08% του μετοχικού κεφαλαίου της Vivartia κυριότητος της MIG ανέρχεται στο ποσό των 161,135 εκατομμυρίων και καταβλήθηκε ολοσχερώς. Παράλληλα, βέβαια, το CVC Capital ανέλαβε και τις δανειακές υποχρεώσεις της Vivartia, αποτιμώντας έτσι την αξία της επιχείρησης στο επίπεδο των 620 εκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον, το CVC έχει συγκαλέσει την ερχόμενη Πέμπτη γενική συνέλευση των μετόχων της Vivartia (η ίδια ελέγχει πλέον το 100% των δικαιωμάτων ψήφου) με θέμα αύξηση κεφαλαίου της τάξεως των 75 εκατομμυρίων ευρώ, την οποία και θα καλύψει η ίδια, ποσό με το οποίο θα αποπληρωθεί σημαντικό μέρος των τραπεζικών υπερχρεώσεων, της τάξεως των 170 εκατομμυρίων, του βραχίονα της εστίασης.

Ο κλάδος του γάλακτος της Vivartia επέδειξε αξιόλογες αντοχές το 2020 και εκτιμάται ότι οι πωλήσεις του, όπως θα απεικονιστούν στον ισολογισμό της ΔΕΛΤΑ, θα είναι σε παρόμοια επίπεδα με αυτά του 2019, ενώ τα αποτελέσματά του ελαφρώς βελτιωμένα. Ως αιτία για τη σταθερότητα των πωλήσεων αναφέρεται τόσο το είδος του προϊόντος (μη κυκλικό) όσο και η ισχυρή θέση του εμπορικού σήματος στην αγορά. Η αναμενόμενη βελτίωση των αποτελεσμάτων της αποδίδεται κυρίως στην αναδιάρθρωση της παραγωγικής λειτουργίας της ΔΕΛΤΑ, όπως η μεταφορά του εργοστασίου του Ταύρου καθώς και άλλες παρεμβάσεις. Επιπλέον η ΔΕΛΤΑ έχει λανσάρει στην αγορά και νέα προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, όπως το οργανικό και το κατσικίσιο γάλα, τα οποία έχουν καλή αποδοχή από τους καταναλωτές, και βελτιώνει περαιτέρω τη δραστηριότητά της στους χυμούς. Κατά την τελευταία δημοσιευμένη δωδεκάμηνη χρήση (2019) οι πωλήσεις της ΔΕΛΤΑ ανήλθαν σε 282,5 εκατ., ενώ τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) σε 19,9 εκατ.

Οσον αφορά την «Μπάρμπα Στάθης», η θυγατρική της Vivartia στα κατεψυγμένα και στις ζύμες αλλά και σε άλλα προϊόντα, όπως οι φρέσκες σαλάτες, ολοκλήρωσε το 2020, παρά την πανδημία, με ελαφρά άνοδο των πωλήσεων και βελτίωση της κερδοφορίας σε σχέση με το 2019, αναφέρουν πηγές της αγοράς. Μάλιστα ανοδική είναι η τάση του κλάδου αυτού και σε όλη την Ευρώπη, καθώς η πανδημία έχει στρέψει πολλούς καταναλωτές προς ασφαλή, τυποποιημένα και επεξεργασμένα τρόφιμα αλλά με ποιοτικό προφίλ, όπως αυτά στις αγορές που δραστηριοποιείται η «Μπάρμπα Στάθης». Η εταιρεία έχει αφενός ένα από τα ισχυρότερα, αν όχι το ισχυρότερο εμπορικό σήμα στον κλάδο και αφετέρου τον ισχυρότερο ισολογισμό μεταξύ των θυγατρικών της Vivartia. Αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στις εξαγορές που κυοφορούνται στον κλάδο το τελευταίο διάστημα. Κατά την τελευταία δημοσιευμένη δωδεκάμηνη χρήση (2019) οι πωλήσεις της διαμορφώθηκαν στα 155,8 εκατ. και το καθαρό αποτέλεσμα στα 11,4 εκατ. (EBITDA 24,4 εκατ.).

Ωστόσο, οι πωλήσεις του βραχίονα της εστίασης της Vivartia το 2020 εκτιμάται ότι έχουν παρουσιάσει κάμψη της τάξεως του 40% και τα αποτελέσματα ακόμα μεγαλύτερη, καθώς οι περιορισμοί στις μετακινήσεις για την καταπολέμηση της πανδημίας κράτησε κλειστό για μεγάλο χρονικό διάστημα το δίκτυο των Goody’s, Flocafe, La Pasteria.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή