Μικρότερη των προβλέψεων η μείωση του ρωσικού ΑΕΠ

Μικρότερη των προβλέψεων η μείωση του ρωσικού ΑΕΠ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πορεία ανάκαμψης παρέμεινε η οικονομία της Ρωσίας το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, περιορίζοντας έτσι τη συρρίκνωση που σημείωσε στο σύνολο του 2020. Το οφείλει σε μεγάλο βαθμό στην άρνηση του Ρώσου προέδρου να προχωρήσει σε νέα αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας. Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας, το ρωσικό ΑΕΠ  μειώθηκε το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους κατά 1,8%, ποσοστό σαφώς μικρότερο από την πτώση 2,2% που είχαν προβλέψει οικονομικοί αναλυτές. Αυτό σημαίνει πως η ύφεση στο σύνολο του περασμένου έτους περιορίστηκε στο 3% από την αρχική εκτίμηση για 3,1%. Γενικότερα η ύφεση που γνώρισε πέρυσι η ρωσική οικονομία ήταν μικρότερη από άλλες αναδυόμενες οικονομίες, μολονότι η πανδημία μείωσε δραματικά τη ζήτηση για πετρέλαιο, που είναι το κύριο εξαγώγιμο προϊόν της Ρωσίας. Το οφείλει στο γεγονός ότι εφήρμοσε πολύ πιο χαλαρά περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας αλλά και στο γεγονός ότι ο τομέας των υπηρεσιών, που δέχθηκε το κυριότερο πλήγμα από την πανδημία, αντιπροσωπεύει συγκριτικά μικρό τμήμα του ΑΕΠ της.

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Μαξίμ Ρεσέτνικοφ ανακοίνωσε χθες ότι η κυβέρνηση θα υποβαθμίσει την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάκαμψής της από την προηγούμενη εκτίμηση για 3,3%, εφόσον είναι μικρότερη από τις εκτιμήσεις η ύφεση που έχει προηγηθεί. Προσέθεσε πως τώρα η κυβέρνηση εκτιμά ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι ανάλογος εκείνου του τελευταίου τριμήνου του 2020. Σχολιάζοντας σχετικά, ο Σκοτ Τζόνσον, οικονομολόγος του Bloomberg, τόνισε πως «μετά μικρή συρρίκνωση το 2020, η ανάκαμψη διευρύνεται καθώς είναι μικρότερες οι διακοπές στην οικονομική δραστηριότητα, σημειώνεται πρόοδος στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, ενώ αυξάνονται και οι τιμές του πετρελαίου». Ο εν λόγω οικονομολόγος υπογραμμίζει, πάντως, πως η πανδημία παραμένει μια απειλή και η επιστροφή στην κανονικότητα μάλλον θα αργήσει, αλλά η ανάπτυξη θα έχει επιστρέψει στα προ της πανδημίας επίπεδα το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, σημείωσε άνοδο εξαιτίας της εκτίναξης των τιμών των τροφίμων αλλά και της διολίσθησης που σημείωσε το ρούβλι. Επιταχύνθηκε στη συνέχεια, καθώς ανέκαμψε η κατανάλωση, εξωθώντας έτσι την Τράπεζα της Ρωσίας σε αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά μετά τον Μάρτιο του 2018. Και αναμένεται πως θα ακολουθήσουν και νέες αυξήσεις των επιτοκίων. Σημειωτέον ότι η ρωσική κυβέρνηση ανακαλεί σταδιακά τα έκτακτα μέτρα στήριξης που υιοθέτησε εν μέσω της πανδημίας, στο πλαίσιο των οποίων ήταν και η άντληση 182 δισ. δολαρίων από τα κεφάλαια του κρατικού επενδυτικού ταμείου της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή