Αναβλήθηκε η Γ.Σ. των μετόχων της «Ελλάκτωρ»

Αναβλήθηκε η Γ.Σ. των μετόχων της «Ελλάκτωρ»

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επεισοδιακό χαρακτήρα είχε και η χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της «Ελλάκτωρ», η οποία εντέλει αναβλήθηκε για τις 22 Απριλίου, χωρίς να ληφθεί απόφαση ούτε για το κρίσιμο ζήτημα της αύξησης κεφαλαίου, που έχει ζητήσει η πλευρά της διοίκησης (η οποία στηρίζεται από την ολλανδική Reggeborgh Invest), αλλά ούτε και για την αλλαγή της διοίκησης που ζήτησε η πλευρά της Greenhill Investments των εφοπλιστών Δ. Μπάκου και Γ. Καϋμενάκη. Αντιθέτως, κυριάρχησαν οι εκατέρωθεν αντιπαραθέσεις των εκπροσώπων των δύο «μπλοκ» μετόχων, δηλαδή της Reggeborgh Invest-Λ. Μπόμπολα και της Greenhill Investments-Pemanoaro. Εν τω μεταξύ, η κατάσταση στη θυγατρική «Ακτωρ» γίνεται κρισιμότερη κάθε ημέρα που περνάει, καθώς ήδη έχουν γίνει οι πρώτες κινήσεις αναγκαστικής είσπραξης οφειλών από υπεργολάβους και προμηθευτές, με την εταιρεία να καλείται να «σβήνει φωτιές» σχεδόν καθημερινά.

Οπως έγινε γνωστό στην αρχή της γενικής συνέλευσης και με βάση τα στοιχεία της ΕΧΑΕ, η Greenhill Investments είχε δικαιώματα ψήφου για μόλις 3,3 εκατ. μετοχές, με τα υπόλοιπα 39,6 εκατ. δικαιώματα ψήφου, ή 18,5% του μετοχικού κεφαλαίου, να είναι ενεχυριασμένα στην εταιρεία Aiolos Trading. Η εν λόγω εταιρεία έχει χρηματοδοτήσει την πρώτη για την απόκτηση της κυριότητας των μετοχών. Ως εκ τούτου, παρότι η Greenhill έχει όντως τις μετοχές αυτές στην κατοχή της, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε το προσωρινό προεδρείο της γενικής συνέλευσης, υπό τον Γ. Μυλωνογιάννη, πρόεδρο της «Ελλάκτωρ», δεν εμφανιζόταν να έχει και τα δικαιώματα ψήφου ή έστω κάποια σχετική εξουσιοδότηση. Με βάση αυτή την εξέλιξη, απέκλεισε από τη συνέχεια της διαδικασίας το 18,5% των δικαιωμάτων ψήφου. Εντέλει βέβαια, το αίτημα για την αναβολή της γεν. συνέλευσης έγινε δεκτό, διότι υπεβλήθη και από την Pemanoaro, η οποία ελέγχει το 5,52% των δικαιωμάτων ψήφου.

Στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης, ο εκπρόσωπος της Reggeborgh Γ. Σωτηρόπουλος ανέφερε ότι «το ποιος συμμετέχει και με τι δικαιώματα προκύπτει με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΧΑΕ», συμπληρώνοντας ότι «μόνο η Aiolos Trading μπορεί να ασκήσει το οποιοδήποτε δικαίωμα, συμπεριλαμβανομένου και του να ζητήσει αναβολή, καθώς ο σχετικός νόμος περί ανωνύμων εταιρειών αναφέρει επί λέξει ότι το πρόσωπο που έχει το δικαίωμα ψήφου δικαιούται να ασκεί και τα λοιπά μη περιουσιακά δικαιώματα του μετόχου». Συνεχίζοντας, ο κ. Σωτηρόπουλος διερωτήθηκε σε ποιον τελικά ανήκουν οι μετοχές, ενώ προειδοποίησε ότι το γεγονός θα αποτελέσει αντικείμενο ελέγχου των εποπτικών αρχών. Ο ίδιος επίσης κατηγόρησε την Greenhill για τακτικισμό, διότι αιτήθηκε την αναβολή σε μια συνέλευση την οποία η ίδια ζήτησε να συγκληθεί, θέτοντας ζήτημα αλλαγής της διοίκησης. 

Ασφαλώς, στα παραπάνω υπήρξε κι έντονη διαμαρτυρία από τους εκπροσώπους της Greenhill στη γενική συνέλευση, που σημείωσαν ότι είχαν κατοχυρώσει το δικαίωμα να αιτηθούν αναβολή, καθώς «ο νόμος μιλάει για ποσοστό του μετόχου επί του μετοχικού κεφαλαίου και όχι και για δικαιώματα ψήφου». Παράλληλα, έσπευσαν να καταθέσουν ένσταση σχετικά με τον πίνακα των μετόχων, καθώς θεωρούν ότι η εταιρεία προσκόμισε όλα τα απαραίτητα έγγραφα και αποκλείστηκε άδικα. Πηγές που πρόσκεινται στην Greenhill ανέφεραν χθες ότι η διοίκηση του ομίλου επιχείρησε να μην αναβληθεί η γενική συνέλευση, αξιοποιώντας μια νομική διέξοδο, η οποία όμως απέτυχε (καθότι τελικά αναβλήθηκε η συνέλευση) και συμπλήρωσαν ότι επιφυλάσσονται παντός δικαιώματός τους. Συμπλήρωσαν δε ότι αιτήθηκαν αναβολή διότι δεν έχουν ενημερωθεί αναλυτικά ούτε για θέματα που άπτονται της αύξησης κεφαλαίου αλλά ούτε και για τις εξελίξεις των προηγούμενων ημερών, όπως οι όροι της ενδιάμεσης χρηματοδότησης και η μη συμμετοχή στον διαγωνισμό της Εγνατίας Οδού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή