Υποχώρησαν τα έσοδα της ΕΕΣΥΠ από μερίσματα

Υποχώρησαν τα έσοδα της ΕΕΣΥΠ από μερίσματα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πανδημική κρίση δεν θα μπορούσε να μην πλήξει τα μεγέθη της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), η οποία το 2020 εμφάνισε σημαντικά χαμηλότερα έσοδα σε σύγκριση με το 2019. Ο οργανισμός, που με μέτοχο το ελληνικό Δημόσιο διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο των κρατικών εταιρειών με στόχο την ενίσχυση της αξίας του, κατέγραψε το 2020, σε σχέση με το 2019, μειωμένο κατά 43% κύκλο εργασιών, στα 35,2 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη μετά φόρων υποχώρησαν κατά 47%, στα 30 εκατ. ευρώ. Το 2020, έναντι του 2019, τα κέρδη προ χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων, φόρων και αποσβέσεων (Ebitda) περιορίστηκαν σε 29 εκατ. ευρώ, από 56,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα δημοσιοποιημένα μεγέθη της εταιρείας, σημαντικά μειωμένο είναι και το σύνολο των εσόδων από μερίσματα, που το 2020 διαμορφώθηκαν σε 35,2 εκατ. ευρώ, από 62 εκατ. ευρώ την αμέσως προηγούμενη χρονιά. Παρ’ όλα αυτά, από τις συνολικά δέκα εταιρείες του χαρτοφυλακίου της ΕΕΣΥΠ, στις οκτώ, δηλαδή ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ΕΥΑΘ, ΓΑΙΑΟΣΕ, Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ), Ελληνικές Αλυκές, ΑΕΔΙΚ (Διώρυγα της Κορίνθου), τα έσοδα από μερίσματα αυξήθηκαν το 2020 έναντι του 2019. Ενδεικτικά, το εν λόγω μέγεθος ανήλθε (+41%) σε 20,2 εκατ. ευρώ και σε 4,8 εκατ. ευρώ (+113%) για τις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, αντίστοιχα. Στην περίπτωση της ΚΑΘ εκτοξεύθηκε σε ποσοστό 273%, στο 1 εκατ. ευρώ, ενώ στην «Ελληνικές Αλυκές» αυξήθηκε κατά 151%, σε περίπου 100.000 ευρώ.

Ωστόσο, τη συνολική υποχώρηση κατά 43% των εσόδων από μερίσματα προκάλεσε το γεγονός ότι δεν διένειμαν μέρισμα η «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών» (ΔΑΑ), διαχειρίστρια του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», και η ΕΤΑΔ, δύο εταιρείες που έχουν πληγεί σοβαρά λόγω της πανδημίας. Το 2019 ο ΔΑΑ είχε συνεισφέρει στα έσοδα του Υπερταμείου 16,2 εκατ. ευρώ, ενώ η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου είχε αποδώσει μέρισμα 21,2 εκατ. ευρώ. Ως γνωστόν, η κατάρρευση του τουρισμού λόγω της υγειονομικής κρίσης έχει επηρεάσει δραματικά τα μεγέθη του ΔΑΑ, όπου η επιβατική κίνηση έχει ελαχιστοποιηθεί, και της ΕΤΑΔ, που ελέγχει σειρά ακινήτων των οποίων η επισκεψιμότητα και κατ’ επέκταση τα έσοδα έχουν υποχωρήσει σημαντικά λόγω της COVID-19. Η ΕΕΣΥΠ είχε το 2018 για πρώτη φορά έσοδα από μερίσματα, ύψους 17 εκατ., μέγεθος που υπερτριπλασιάστηκε σε 62 εκατ. ευρώ το 2019.

Οπως ακόμη προκύπτει από τα δημοσιοποιημένα μεγέθη, το 2020 αυξήθηκαν οι αμοιβές τρίτων, σε 2 εκατ. ευρώ από 1,4 εκατ. ευρώ. Η σημαντική αυτή άνοδος, σε ποσοστό 43%, οφείλεται σε δύο μεγάλα συμβουλευτικά έργα που η ΕΕΣΥΠ χρηματοδότησε και αφορούν τον στρατηγικό και επιχειρηματικό σχεδιασμό των ΕΛΤΑ και τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους. Επιπρόσθετα, το Υπερταμείο χρηματοδότησε έργο για την υποστήριξη του Δημοσίου στη δημιουργία αναπτυξιακού σχεδίου μετάβασης στην απολιγνιτοποίηση, ενώ πραγματοποίησε δαπάνες για την αναζήτηση και επιλογή στελεχών για τη θυγατρική της, «Συμμετοχές 5G».

Σημειώνεται ότι από τα μέσα Φεβρουαρίου ανέλαβαν καθήκοντα προέδρου ο Κωνσταντίνος Δερδεμέζης και διευθύνοντος συμβούλου ο Γρηγόρης Δημητριάδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή