Ενέσεις ρευστότητας με την αγορά στα όριά της

Ενέσεις ρευστότητας με την αγορά στα όριά της

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στοχευμένα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές (πλην της εστίασης που θα χρηματοδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ), συνολικού ύψους 130 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας. Ουσιαστικά η κυβέρνηση, όπως φαίνεται, έχει περάσει στην επόμενη φάση των μέτρων στήριξης καθώς δεν έχει προβλεφθεί, προς το παρόν τουλάχιστον, νέος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής (8ος κύκλος), ενισχύοντας όσες επιχειρήσεις και επαγγελματίες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες και με βάση τα σημερινά δεδομένα, η κυβέρνηση θα στηρίζει ad hoc επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά όποτε χρειαστεί και όχι καθολικά. Η λογική αυτή θα συνεχισθεί μέχρι το τέλος του έτους, αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, εκτός εάν ξεσπάσει ένα τέταρτο κύμα πανδημίας που θα οδηγήσει σε νέο κλείσιμο της αγοράς.

Το μερικό άνοιγμα του λιανεμπορίου οδήγησε την κυβέρνηση στη στήριξη επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές τον Απρίλιο και οι οποίες δραστηριοποιούνται στους κλάδους του λιανεμπορίου, του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, στις μεταφορές, στα καταστήματα ΟΠΑΠ, στα γυμναστήρια, στους παιδότοπους και στους υπόλοιπους κλάδους για τους οποίους αναστέλλεται η δραστηριότητά τους με κρατική εντολή κατά τη διάρκεια του τρέχοντος μηνός. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 εργαζομένους και έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα στους κλάδους και στις περιοχές όπου εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα κατά τη διάρκεια του Απριλίου, είναι δικαιούχοι αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού, χωρίς να ληφθεί υπόψη το κριτήριο μείωσης τζίρου.

Η αποζημίωση διαμορφώνεται ως εξής:

• 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 0 έως 5 εργαζομένους.

• 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 6 έως 20 εργαζομένους.

• 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 21 έως 50 εργαζομένους.

Για τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα για λιγότερες από 15 ημέρες, η αποζημίωση θα αναλογεί στο ήμισυ των προαναφερόμενων ποσών.

Η αποζημίωση, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, είναι μη επιστρεπτέα, αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά και δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Οι ωφελούμενοι, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, υπολογίζονται σε περίπου 100.000. Από αυτούς, περίπου 10.800 δραστηριοποιούνται στους κλάδους του λιανεμπορίου στους οποίους έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα στις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης.

Η αποζημίωση θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων εντός Μαΐου, αφού ολοκληρωθούν οι καταβολές του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής 7.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή