Προσδοκίες για δυναμική ανάκαμψη των ΗΠΑ

Προσδοκίες για δυναμική ανάκαμψη των ΗΠΑ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ευρωπαϊκές αγορές ήταν κλειστές χθες για τους εορτασμούς του καθολικού Πάσχα, αλλά η Wall Street κατέγραψε νέα κέρδη. Πρώτη συνεδρίαση μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας και οι επενδυτές αντέδρασαν με ενθουσιασμό, οδηγώντας σε μία ακόμη άνοδο τις αμερικανικές μετοχές.

Ο δείκτης S&P 500 κατέγραφε μέχρι αργά κέρδη 1,6%, με τους περισσότερους βιομηχανικούς τομείς του να σημειώνουν άνοδο και να προηγούνται οι μετοχές των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας. Οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα στο επενδυτικό πρόγραμμα του Αμερικανού προέδρου που, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του, θα χρηματοδοτηθεί, εν μέρει τουλάχιστον, από τους αυξημένους φόρους στις αμερικανικές επιχειρήσεις, κάτι που όμως θα οδηγήσει σε πτωτική πορεία τα κέρδη τους. Σημειωτέον ότι η Goldman Sachs υπολογίζει πως το επόμενο έτος οι αυξήσεις φόρων θα μειώσουν κατά 9% την κερδοφορία των εταιρειών του δείκτη S&P 500.

Της χθεσινής ανόδου είχαν, άλλωστε, προηγηθεί τα στοιχεία που κατέδειξαν ότι τον Μάρτιο προστέθηκαν 916.000 νέες θέσεις εργασίας, υπερβαίνοντας και τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών. Μιλώντας στους Financial Times, η Λίντια Μπούσουρ, κορυφαία οικονομολόγος της Oxford Economics, σχολίασε τις νέες θέσεις εργασίας ως «αξιοσημείωτη βελτίωση στην αγορά εργασίας» και προέβλεψε πως μέχρι το τέλος του έτους θα προσληφθούν στις ΗΠΑ 7,5 εκατ. άτομα. Παράλληλα, όμως, τον ίδιο μήνα καταγράφεται ταχύτατη άνοδος του τομέα της μεταποίησης στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών σημείωσε άνοδο στις 63,7 μονάδες τον Μάρτιο από τις 55,3 μονάδες του Φεβρουαρίου, όταν οι οικονομολόγοι που είχαν συμμετάσχει στην τελευταία σχετική δημοσκόπηση του Bloomberg είχαν προβλέψει μικρότερη βελτίωσή του στις 59 μονάδες.

Τα στοιχεία καταδεικνύουν πως ο κλάδος που αντιπροσωπεύει το σημαντικότερο τμήμα της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου εκτινάχτηκε σε ιστορικό ρεκόρ τον περασμένο μήνα. Επιπλέον, οι 18 κλάδοι υπηρεσιών σημείωσαν όλοι άνοδο. Οι προσδοκίες για μια στιβαρή ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο διατηρούν σε υψηλά επίπεδα τις αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου. Χθες η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου αποκλιμακώθηκε ελαφρώς στο 1,7% από το 1,72% στο οποίο έκλεισε την περασμένη εβδομάδα. Παραμένει, πάντως, πολύ κοντά στο πρόσφατο υψηλό επίπεδό της, του 1,77%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή