Άντεξε στην πανδημία η μεγάλη πλειονότητα των εισηγμένων

Άντεξε στην πανδημία η μεγάλη πλειονότητα των εισηγμένων

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η (έως τώρα) εικόνα των αποτελεσμάτων των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρειών είναι καλύτερη από την αναμενόμενη, ενώ όπως δείχνουν τα πράγματα, αρκετές εταιρείες σχεδιάζουν να ανταμείψουν τους μετόχους τους διανέμοντας μερίσματα ή προχωρώντας σε επιστροφές κεφαλαίου παρά τις δύσκολες συνθήκες. Αν και υπάρχει ένα μικρό πρώτο δείγμα για την εικόνα των εισηγμένων το περυσινό έτος –κάτω από το ένα τέταρτο του συνόλου έχει έως τώρα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα χρήσης 2020 (ολοκληρώνονται τέλος του μήνα)– ωστόσο, καθώς συμπεριλαμβάνει «μεγάλες» από άποψη μεγέθους τζίρου εταιρείες, δίνει αρκετά σοβαρά μηνύματα για την πορεία του δύσκολου αυτού 12μήνου.

Ετσι, συνολικά, αν και αναμενόμενα η δραστηριότητα εμφανίζεται μειωμένη, η επίδραση ωστόσο του lockdown το δ΄ τρίμηνο φαίνεται να έχει αναχαιτιστεί μετά τις κινήσεις περιορισμού κόστους και την αύξηση κίνησης/πωλήσεων στο Διαδίκτυο, όπως σημειώνει η Beta Securities.

Πιο αναλυτικά, στα συγκεντρωτικά 40 αποτελέσματα (22,5%) που είχαν δημοσιευθεί μέχρι την Παρασκευή 2/4 και αφορούσαν και τον τραπεζικό κλάδο, οι εισηγμένες εμφανίζουν μείωση δραστηριότητας 18,4%, μείωση στα λειτουργικά κέρδη 9,1% και ζημίες 360,6 εκατ. ευρώ. Η πλειονότητα πάντως των εισηγμένων του δείγματος (τα 2/3) ήταν σε κερδοφορία το 2020, εμφανίζοντας ανθεκτικότητα παρά τις δύσκολες συνθήκες. Πλην των διυλιστηρίων, ο τζίρος είναι μειωμένος κατά 13%, τα λειτουργικά κέρδη μειωμένα κατά 28% ενώ η καθαρή κερδοφορία πλην των τραπεζών βρίσκεται στο 1,1 δισ. ευρώ (-14,7%).

Οι έκτακτοι παράγοντες φαίνεται ότι θα είναι περισσότεροι από κάθε άλλη φορά καθώς οι εταιρείες χρησιμοποίησαν λογιστικές εφεδρείες (π.χ. ΟΤΕ, ΟΠΑΠ) ή μείωσαν το αποτέλεσμά τους με σημαντικές απομειώσεις για να έχουν ένα καθαρότερο ξεκίνημα το 2021 (Τιτάν, Ελλάκτωρ, προβλέψεις μελλοντικών τιτλοποιήσεων στις τράπεζες κ.ά.).

Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται ότι τα μερίσματα θα κινηθούν ικανοποιητικά, τηρουμένων των αναλογιών. Ηδη 15 εταιρείες έχουν ανακοινώσει μέρισμα ή/και επιστροφή κεφαλαίου, υποστηρίζοντας έτσι την ελκυστικότητα των μετοχών τους.

Συγκεκριμένα, ο ΟΤΕ έχει ανακοινώσει ότι θα διανείμει μέρισμα 0,68 ευρώ ανά μετοχή, κάτι που οδηγεί σε μερισματική απόδοση της τάξης του 5% με βάση την τελευταία τιμή κλεισίματος στο ταμπλό του Χ.Α., η Τράπεζα της Ελλάδος θα δώσει μέρισμα 0,672 ευρώ (4,2% μερισματική απόδοση), της Coca-Cola έχει τοποθετηθεί στο 0,64 ευρώ (2,4% μερισματική απόδοση), του ΟΠΑΠ στο 0,45 ευρώ (κάτι που φέρνει τη μερισματική απόδοση στο 3,8%), του ΟΛΠ στο 0,40 ευρώ (μερισματική απόδοση 1,8%), ενώ της «Μυτιληναίος» στα 0,36 ευρώ (2,6% μερισματική απόδοση). Επίσης, η Autohellas θα διανείμει μέρισμα 0,23 ευρώ ανά μετοχή (στο 3,4% η μερισματική απόδοση), η «Παπουτσάνης» 0,05 ευρώ, η Γενική Εμπορίου 0,035 ευρώ, τα ΕΛΠΕ 0,10 ευρώ ανά μετοχή, η Βιοχάλκο 0,02 ευρώ και η ΕΧΑΕ θα διανείμει μέρισμα 0,07 ευρώ ενώ θα προχωρήσει και σε επιστροφή κεφαλαίου επίσης 0,07 ευρώ, κάτι που «μεταφράζεται» σε μερισματική απόδοση 3,5%. Τέλος, αντί μερίσματος, η Τιτάν θα διανείμει φέτος στους μετόχους της 0,40 ευρώ ανά μετοχή ως επιστροφή κεφαλαίου, ενώ το διοικητικό συμβούλιο της Trastor θα εισηγηθεί στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων, στις 21 Απριλίου, τη διανομή μερίσματος ποσού 0,01 ανά μετοχή.

Αξίζει να σημειώσουμε πως αρκετές είναι επίσης οι εταιρείες που έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να διανείμουν μέρισμα ή να προχωρήσουν σε επιστροφή κεφαλαίου, χωρίς ακόμη να έχουν αναφέρει το ποσό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή