Σχέδιο μείωσης ενεργειακού κόστους

Σχέδιο μείωσης ενεργειακού κόστους

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσπάθειες για μια συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος του υψηλού ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία καταβάλλει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), αναζητώντας εργαλεία από το νέο μοντέλο αγοράς ηλεκτρισμού, η χρήση των οποίων θα γίνει με τρόπο που να προωθείται και η ενεργειακή μετάβαση. 

Κρατώντας αποστάσεις από τη ΔΕΗ και την τιμολογιακή πολιτική που διαπραγματεύεται η ίδια με τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ προωθεί σε συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και τους αρμόδιους Διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ) τη μείωση των τελών χρήσης του συστήματος και του δικτύου για τις επιχειρήσεις υψηλής και μέσης τάσης και τρεις ακόμη παρεμβάσεις. 

Η πρώτη παρέμβαση, που αφορά κυρίως τη μείωση του ενεργειακού κόστους σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις όλων των κλάδων, συνδέεται με δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν με κονδύλια ύψους 1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η δεύτερη δράση, που αφορά και τον κορμό της συνολικότερης παρέμβασης του ΥΠΕΝ, είναι τα περίφημα διμερή πράσινα συμβόλαια αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) μεταξύ μεγάλων καταναλωτών ενέργειας και παραγωγών ΑΠΕ. Το σχέδιο που επεξεργάζεται το ΥΠΕΝ προβλέπει τη δημιουργία μιας χονδρεμπορικής κοινοπραξίας από τους παραγωγούς πράσινης ενέργειας, οι οποίοι σε μια οργανωμένη αγορά θα διαθέτουν πράσινα PPAs στη βιομηχανία με κρατική εγγύηση και κάλυψη μέρους της ισχύος των μονάδων ΑΠΕ με κρατικά PPAs. Τα συμβόλαια αυτά θα πωλούνται με επιδότηση στις ενεργοβόρες βιομηχανίες, οι οποίες θα πληρώνουν το 50% της ενέργειας και το υπόλοιπο θα καλύπτεται από το ισχύον σύστημα αποζημίωσης των ΑΠΕ, που στην πραγματικότητα είναι κρατικά PPAs.

Με το σχήμα αυτό, που θα λειτουργήσει σαν γέφυρα για ένα μεταβατικό διάστημα και δεν θα είναι μόνιμο, αίρονται σταδιακά οι επιχειρηματικές και χρηματοδοτικές αβεβαιότητες των παραγωγών ΑΠΕ, ενώ διασφαλίζεται φθηνό κόστος ενέργειας για τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, με αυτό τον τρόπο, μια επιχείρηση θα εξασφαλίζει σταθερή τιμή ΑΠΕ (και πράσινα πιστοποιητικά), ενώ θα συμπληρώνει την ενέργεια που χρειάζεται από τη χονδρεμπορική αγορά ή από κάποιον προμηθευτή. Ο μηχανισμός αυτός θα εξελιχθεί μακροπρόθεσμα στη σύναψη μακροχρόνιων συμβάσεων PPA με όρους ελεύθερης αγοράς. Το μοντέλο θα πρέπει να λάβει την έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DGComp) και στόχος του υπουργείου είναι να κατατεθεί η πρόταση μέχρι τον Ιούνιο.

Η τρίτη παρέμβαση για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στις ενεργοβόρες βιομηχανίες θα προέλθει μέσω του μηχανισμού στρατηγικής εφεδρείας που αναμένεται επίσης να υποβάλει το ΥΠΕΝ προς έγκριση στην Κομισιόν μέχρι τον Ιούνιο. Ο μηχανισμός αυτός, στον οποίο θα εντάσσονται για αποζημίωση οι μονάδες παραγωγής που δεν θα συμμετέχουν στην αγορά αλλά θα λειτουργούν ως εφεδρεία για τις ώρες αιχμής, ουσιαστικά προωθείται για την αποζημίωση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Κατ’ ουσίαν ο μηχανισμός επανασχεδιάζεται ώστε να είναι συμβατός με το ευρωπαϊκό πλαίσιο και θα συμπεριλάβει και μονάδες φυσικού αερίου αλλά και τη ζήτηση, δηλαδή φορτία ενεργοβόρων βιομηχανιών τα οποία θα μπορεί να χρησιμοποιεί το σύστημα σε ώρες αιχμής και για τα οποία θα αποζημιώνονται οι βιομηχανίες.

«Η ελληνική βιομηχανία πληρώνει το ρεύμα 20% ακριβότερα από τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές της και αυτό θα το επιλύσουμε με νέα εργαλεία, στο πλαίσιο μιας νέας βιομηχανικής πολιτικής, που δεν συναρτάται με τη ΔΕΗ, η οποία είναι μια ανεξάρτητη εταιρεία», δήλωσε στην «Κ» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή