Στο σημείο μηδέν η επαναλειτουργία της ΕΝΚΛΩ

Στο σημείο μηδέν η επαναλειτουργία της ΕΝΚΛΩ

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο σημείο μηδέν βρίσκεται το εγχείρημα της επαναλειτουργίας ορισμένων από τις μονάδες της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, που τέθηκε σε πτώχευση τον Ιούλιο του 2012. Για την αναβίωση της εταιρείας, που το 1999 προκαλούσε φρενίτιδα στους παίκτες του ελληνικού Χρηματιστηρίου, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εμφανιστεί να διαθέτει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Αυτό είχε στηριχθεί, μεταξύ άλλων, στην ύπαρξη του fund Aiglon –ο νόμιμος εκπρόσωπός του είχε συλληφθεί, δικαστεί και αθωωθεί το φθινόπωρο του 2017–, που φερόταν να διαθέτει επενδυτικό σχέδιο ύψους 100 εκατ. ευρώ για την επαναλειτουργία της ΕΝΚΛΩ. Ωστόσο, το Aiglon, με έδρα το Λουξεμβούργο, δεν κατάφερε ποτέ να παίξει τον ρόλο του «λευκού ιππότη», να αγοράσει μέσω πλειστηριασμού τον εξοπλισμό και τα ακίνητα της κλωστοϋφαντουργίας ώστε τα κλωστήρια και τα εκκοκκιστήρια να πάρουν ξανά μπροστά.  

Χθες Δευτέρα επιχειρήθηκε για μία ακόμη φορά να εκποιηθούν στο Πρωτοδικείο Αθηνών ορισμένα από τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΝΚΛΩ που διαθέτουν χαμηλή τιμή εκκίνησης και κατ’ επέκταση προσελκύουν ισχυρό ενδιαφέρον. Η διαδικασία όμως δεν πραγματοποιήθηκε λόγω των έκτακτων μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας, που προβλέπουν την αναστολή των αναγκαστικών πλειστηριασμών. Ωστόσο, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, οι εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων πτωχευμένων εταιρειών ανήκουν στην πτωχευτική διαδικασία, δηλαδή δεν σχετίζονται με την αναγκαστική εκτέλεση περιουσιών φυσικών ή νομικών προσώπων που έχει ανασταλεί. Γι’ αυτό, θα πρέπει να απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί που αφορούν περιουσιακά στοιχεία επιχειρήσεων και βιομηχανιών που έχουν πτωχεύσει, «ώστε να πληρωθούν το Δημόσιο, πρώην εργαζόμενοι, τράπεζες, προμηθευτές και ασφαλιστικά ταμεία», όπως ζητούν σύνδικοι από όλη την Ελλάδα με επιστολή τους προς τα αρμόδια υπουργεία.  

Πέραν πάντως του συγκεκριμένου κωλύματος, κατά το πρόσφατο παρελθόν υπήρξε ενδιαφέρον από κοινό σχήμα Ελλήνων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην κλωστοϋφαντουργία για την αγορά ορισμένων μονάδων της ΕΝΚΛΩ. Τελικά όμως αποσύρθηκαν από τη διαδικασία, καθώς αποφάσισαν να μην πάρουν το επενδυτικό ρίσκο της επαναλειτουργίας της πτωχευμένης κλωστοϋφαντουργίας. Οσοι παρακολουθούν τη… στατική εδώ και χρόνια εικόνα των εκποιήσεων εργοστασίων της ΕΝΚΛΩ, οι οποίες αποβαίνουν άγονες, υποστηρίζουν ότι η απόκτηση των ακινήτων της εταιρείας με στόχο την ευρύτερη αξιοποίησή τους αποτελεί ευκαιρία, επειδή διατίθενται σε σημαντικά χαμηλότερες τιμές σε σχέση με τις αξίες της αγοράς.  

Τα υπό εκποίηση περιουσιακά στοιχεία της ΕΝΚΛΩ περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα κλωστήρια Μαρώνειας, δηλαδή μηχανολογικό εξοπλισμό και κτίριο περίπου 20.000 τ.μ., τα κλωστήρια Ροδόπης, ήτοι κτίριο 16.500 τ.μ. και εξοπλισμό, αλλά και τα κλωστήρια Στενημάχου στη Νάουσα που αποτελούνται από τρία εργοστάσια επιφάνειας 44.000 τ.μ. Στη λίστα ανήκουν ακόμη μονάδα και μηχανήματα στο Λουτροχώρι Πέλλας και αγροτεμάχια στην Αλεξανδρούπολη. Οπως αναφέρει στην «Κ» η σύνδικος της ΕΝΚΛΩ Ελένη Χρονοπούλου, με στόχο τη διασφάλιση της διαφάνειας και την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος, η ίδια έχει προχωρήσει στη δημιουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας όπου περιλαμβάνεται το σύνολο των ακίνητων και κινητών περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. 

Σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία, η ΕΝΚΛΩ οφείλει στους εργαζομένους 35 εκατ. ευρώ, στον ΟΑΕΔ 8,5 εκατ. ευρώ, στον ΕΦΚΑ 50 εκατ. ευρώ, στο Δημόσιο 70 εκατ. ευρώ και στις τράπεζες 230 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή