Έσβησε ο «πατέρας» του ευρώ Ρόμπερτ Μάντελ

Έσβησε ο «πατέρας» του ευρώ Ρόμπερτ Μάντελ

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο νομπελίστας οικονομολόγος Ρόμπερτ Μάντελ, ο θεωρούμενος και πνευματικός πατέρας του ευρώ, απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών. Είχε διατελέσει καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και έλαβε το Νομπέλ το 1999 για τη θεωρία του των ευέλικτων αγορών, συμπεριλαβανομένης της ελεύθερης μετακίνησης εργαζομένων και κεφαλαίων, οι οποίες ήταν αναγκαίες για να κατορθώσει να επιτύχει μία ζώνη κρατών με ενιαίο νόμισμα. Η δική του ερευνητική εργασία συνέβαλε στο να τεθούν τα θεμέλια για την Ευρωζώνη, η οποία είχε τότε συσταθεί με τις αρχικές 11 χώρες-μέλη.

«Η πολιτική συγκολλητική ουσία εντός της Ευρώπης είναι το ευρώ και συνιστά ό,τι καλύτερο έχει γίνει, αφ’ ης στιγμής συγκροτήθηκε η ενιαία αγορά», είχε δηλώσει το 2012 ο Ρόμπερτ Μάντελ σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Bloomberg. «O τελικός στόχος θα είναι η περαιτέρω εμβάθυνση στην ενοποίηση της Ευρώπης, καθώς ολοένα και περισσότερο η άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής θα εκπορεύεται από ένα κεντρικό θεσμό». Συν τοις άλλοις, θεωρείτο ο αρχιτέκτονας των οικονομικών της προσφοράς, κυρίως με το να επικεντρώνεται στη μείωση των οριακών φορολογικών συντελεστών, ώστε να δίνονται κίνητρα για την παραγωγή και κατανάλωση ειδών και υπηρεσιών.

Το 2009, ο Ρόμπερτ Μάντελ και μετά τη χειρότερη ύφεση στην Ιστορία έπειτα από εκείνη του 1929, επανέλαβε το αίτημα του για σταθερή ισοτιμία ευρώ – δολαρίου, διότι οι διακυμάνσεις της προξένησαν ανισορροπίες, οι οποίες οδήγησαν στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή