Μπόνους και… φρούτα για τα σκληρά ωράρια

Μπόνους και… φρούτα για τα σκληρά ωράρια

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερωτήματα εγείρει η αντίδραση μεγάλων ομίλων παροχής υπηρεσιών συμβουλευτικής σε εταιρείες, καθώς και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων προς τις συνεχιζόμενες ενδείξεις για τα εξαντλητικά ωράρια των εργαζομένων τους και τις αντίξοες εργασιακές συνθήκες. Κι ενώ πολύ προσφάτως σε εσωτερική έρευνα, που διεξήχθη μεταξύ νεαρών αναλυτών και αναλυτριών της Goldman Sachs στις ΗΠΑ, αποδείχθηκε ότι εργάζονται έως και 100 ώρες την εβδομάδα, συχνά χωρίς φαγητό και ύπνο, υπομένοντας σκαιές συμπεριφορές από τους προϊσταμένους τους, ουσιαστική ανταπόκριση δεν υπήρξε. Μάλιστα, ανάλογα περιστατικά επιβεβαιώθηκαν και από το προσωπικό της στο Λονδίνο, αλλά αυτό που συνέβη ήταν απλώς να λάβουν οι εργαζόμενοι δώρα με ξηρούς καρπούς και φρούτα.

Βέβαια, ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs δήλωσε ότι εξετάζει τα δεδομένα και σχεδιάζει να αποσυμπιέσει τμήματα της τράπεζας με μετατάξεις υπαλλήλων, ενώ προτείνει τα Σάββατα να θεωρούνται αργίες για το προσωπικό. Αλλοι όμιλοι, όπως όσοι παρέχουν νομικές συμβουλές ή χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες μεταξύ άλλων, έδωσαν γενναίο μπόνους εφάπαξ ή χάρισαν ψηφιακά ποδήλατα Peloton – κι αυτό παρατηρείται, αν και το 2020 απέφερε στον κλάδο πακτωλό χρημάτων.

Εφάπαξ ποσά

Οι αναγνωρισμένες νομικές εταιρείες Davis Polk & Wardwell και Simpson Thacher & Bartlett στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν τις τελευταίες εβδομάδες εφάπαξ μπόνους από 12.000-64.000 δολάρια για τους συνεταίρους τους ως αναγνώριση της σκληρής δουλειάς τους εν μέσω πανδημίας, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Οι παροχές αυτές είναι πρόσθετες πέραν όσων δόθηκαν στα τέλη του 2020 και προσφέρονται, αφότου αποχώρησαν από τις εταιρείες αρκετοί νεαρής ηλικίας δικηγόροι και λοιποί επαγγελματίες, οι οποίοι διαμαρτύρονταν πως εργάζονταν υπερβολικά. Οι εν λόγω επιχειρήσεις είχαν υψηλά έσοδα την περασμένη χρονιά, διότι πολλοί πελάτες τους στράφηκαν σε αυτές για συμβουλές ως προς την αναδιοργάνωση εταιρειών και τη σύναψη συμφωνιών. «Είναι κοινό μυστικό ότι οι συνέταιροι εργάζονται πάμπολλες ώρες και τείνουν στα όρια της εξάντλησης και της υπερκόπωσης», παρατηρεί ο Νάθαν Περτ, γενικός διευθυντής στελέχωσης με συνεταίρους στην Major, Lindsey & Africa. «Οι επιχειρήσεις αναλαμβάνουν δράση και το χρήμα είναι το σημείο εκκίνησης, αν και η παροχή τέτοιων κινήτρων ίσως πυροδοτήσει έναν πόλεμο για την εξασφάλιση ταλαντούχων εργαζομένων». 

Σε άλλη αμερικανική νομική εταιρεία, την Goodwin Procter, οι συνέταιροί της θα λάβουν μπόνους δύο δόσεων τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο, αρκεί να έχουν τουλάχιστον 1.850 ώρες εργασίας τον χρόνο. Οι πρώτης βαθμίδας δικηγόροι σε Βρετανία, ΗΠΑ, Χονγκ Κονγκ και Λουξεμβούργο μπορούν να υπαχθούν στην ομάδα αυτή. Στην δε επενδυτική τράπεζα Jefferies, δόθηκε η δυνατότητα επιλογών στο προσωπικό ανάμεσα σε ένα Peloton, σε προϊόντα ψηφιακής γυμναστικής της Mirror ή συσκευές της Apple, ενώ οι υπάλληλοι της επίσης νομικής εταιρείας Davis Polk μπορούσαν να διαλέξουν ανάμεσα σε καλάθια με κρασιά ή κουπόνια αγορών.

Στην ελβετική τράπεζα Credit Suisse στους εργαζομένους με λίγα χρόνια εργασίας δόθηκε μπόνους 20.000 δολαρίων, ενώ νομικές εταιρείες στη Βρετανία συνδέουν το μπόνους με την παραμονή όσων το λάβουν, ειδάλλως πρέπει να το επιστρέψουν. Ο Μαρκ Γιούνγκερς, «κυνηγός κεφαλών» για τον εντοπισμό προσοντούχων στελεχών για κορυφαίες αμερικανικές νομικές εταιρείες επισημαίνει, τέλος, στους Financial Times: «Οι συνέταιροι δεν μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν. Εάν ένας εξ αυτών, που απασχολείται 2.500 ώρες ετησίως, αποχωρήσει, αυτές οι ώρες θα πρέπει να κατανεμηθούν σε άλλους εργαζομένους. Κι αν αποχωρήσουν δύο συνέταιροι, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή