Νέο ρεκόρ κατέγραψε ο πανευρωπαϊκός δείκτης

Νέο ρεκόρ κατέγραψε ο πανευρωπαϊκός δείκτης

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επίπεδα ρεκόρ ανήλθαν οι μετοχές των ευρωπαϊκών ομίλων χθες, αντισταθμίζοντας όλες τις λόγω πανδημίας ζημίες μετά την πολυήμερη αργία του καθολικού Πάσχα. Οι επενδυτές στοιχημάτισαν ότι η παγκόσμια οικονομία θα ανακάμψει τάχιστα χάρις στα δημοσιονομικά μέτρα και τα προγράμματα εμβολιασμών. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε χθες με κέρδη 0,7% στις 435,7 μονάδες, ενώ έχει εμφανίσει άνοδο πέραν του 60% σε σύγκριση με τα χαμηλά επίπεδα του 2020. Επιπροσθέτως, υπερέβη το προηγούμενο ρεκόρ του των 433,90 μονάδων τον περυσινό Φεβρουάριο. Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, η εικόνα ήταν μεικτή πριν από το κλείσιμο. Ο Dow Jones εμφάνισε πτώση 0,13% και ο S&P 500 έτεινε προς νέα επίπεδα ρεκόρ χάρις στις μετοχές των ομίλων ενέργειας και λιανεμπορίου.

Ο εν λόγω δείκτης αργά χθες είχε άνοδο 0,10%. Το ευνοϊκό κλίμα είχε διαμορφωθεί ήδη από τη Δευτέρα χάρις στα θετικά στοιχεία για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο και την αναθεώρηση προς τα άνω των προβλέψεων του ΔΝΤ για την αμερικανική οικονομία. Το ευρώ ως προς το δολάριο ενισχύθηκε 0,3% στο 1,1848 δολάριο. Στην αγορά εμπορευμάτων το αργό Νέας Υόρκης παρουσίασε χθες άνοδο 2,2%, στα 59,96 δολάρια το βαρέλι.

Στη Γηραιά Ηπειρο, ειδικότερα, ο FTSE 100 στο Λονδίνο ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με άνοδο 1,28%, με 0,70% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με 0,47% ο CAC 40 στο Παρίσι, με 0,21% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με 0,66% ο IBEX στη Μαδρίτη. «Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δείχνουν μια προτίμηση σε κλάδους που δέχθηκαν πιέσεις όχι μόνον το 2020 αλλά και τα προηγούμενα χρόνια, καθώς και στις λεγόμενες κυκλικές μετοχές», επισημαίνει ο διευθυντής επενδύσεων για ευρωπαϊκές μετοχές στην GAM, Νίαλ Γκάλαχερ. «Η οποιαδήποτε μεταβολή, που μεταφράζεται σε αναζωπύρωση της ανάπτυξης και του πληθωρισμού, θα επηρεάσει θετικά τους εν λόγω κλάδους – δεδομένου ότι έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα στις ευρωπαϊκές αγορές, αυτό αιτιολογεί τις προσδοκίες για καλύτερες επιδόσεις των μετοχών τους προσεχώς». Τέλος, από τις αρχές του 2021 οι κλάδοι που επηρεάζονται δραστικά από την πορεία της οικονομίας, όπως οι τράπεζες, οι πρώτες ύλες και η αυτοκινητοβιομηχανία, είχαν ζωηρή ανάκαμψη, ενδυναμώνοντας συνολικά τις ευρωπαϊκές μετοχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή