Επιχειρήσεις: Στους εγχώριους προμηθευτές στράφηκαν οι έμποροι

Επιχειρήσεις: Στους εγχώριους προμηθευτές στράφηκαν οι έμποροι

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη… φιλοτιμία έκαναν οι ελληνικές μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, καθώς το 2020 αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό όσων προμηθεύτηκαν εμπόρευμα από εγχώριους προμηθευτές. Οι αναταράξεις που προκάλεσε η πανδημία στις εισαγωγές εμπορευμάτων και η διακοπή της παραγωγής για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μονάδες της Ασίας, κυρίως της Κίνας, λόγω του κορωνοϊού, είχαν ως αποτέλεσμα να ανέλθει σε 71,6% το ποσοστό των εμπορευμάτων που προήλθαν από Ελλάδα έναντι 62,5% το 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ετήσιας Εκθεσης Ελληνικού Εμπορίου 2020 της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου, η οποία παρουσιάστηκε επισήμως χθες στο πλαίσιο διαδικτυακού συνεδρίου που ολοκληρώνεται σήμερα, το 14,5% των εμπορευμάτων προήλθε το 2020 από χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (έναντι 17,1% το 2019), ενώ το 8,7% ήταν εμπορεύματα προερχόμενα από την Ασία (έναντι 13,6% το α΄ εξάμηνο του 2019). Το ζήτημα, βεβαίως, είναι εάν θα διατηρηθεί ή και θα ενισχυθεί αυτή η τάση και υπό κανονικές συνθήκες, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη της ελληνικής μεταποίησης, η οποία δημιουργεί προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία και μάλιστα μεγάλης διάρκειας.

Το κατά πόσον θα διατηρηθούν οι παραπάνω σχέσεις θα εξαρτηθεί και από το ύψος των οφειλών προς τους προμηθευτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης που προκύπτουν από τη δειγματοληπτική έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ (ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ) σε μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, πάνω από μία στις πέντε επιχειρήσεις (21%) έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς προμηθευτές, έναντι 18% το 2019 και 17% το 2018. Τα στοιχεία αφορούν το α΄ εξάμηνο του 2020 και δεν αποκλείεται η κατάσταση να έχει επιδεινωθεί. Συνολικά το 51% των επιχειρήσεων εμφανιζόταν το 2020 να μην έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές, έναντι 58% το 2019.

Σύμφωνα δε με τη Βάλια Αρανίτου, διευθύντρια του ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ, η σχετική στασιμότητα οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία που καταγράφεται οφείλεται στο μέτρο των αναστολών, γεγονός που αναδεικνύει την αγωνία των επιχειρήσεων, ενώ η προσφυγή σε παρεμβάσεις όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή και η αποζημίωση ειδικού σκοπού διογκώνουν την ανησυχία για την επόμενη ημέρα, όταν θα αποσυρθεί η «τεχνική υποστήριξη» της οικονομίας.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας ζήτησε μέτρα για τη στήριξη του εμπορίου, ασκώντας βεβαίως κριτική και για την αιφνιδιαστική απόφαση να μην ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη. Τα μέτρα αυτά είναι τα ακόλουθα:

• Η αγορά πρέπει να παραμείνει ανοιχτή και κάθε μέρα να γίνονται βήματα με ασφάλεια για πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα. Ο κ. Καρανίκας έκανε λόγο για δυσεξήγητο «στοπ» στο άνοιγμα την τελευταία στιγμή σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη, που δημιουργεί αρνητικό προηγούμενο και δεν πρέπει να επαναληφθεί.

• Ενίσχυση του λιανεμπορίου με πρόγραμμα ανάλογο με αυτό της εστίασης.

• Διαχείριση των μεταχρονολογημένων επιταγών.

• Θέσπιση του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού.

• Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου.

• Αμεσος και συστηματικός ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων.

• Αξιοποίηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης για ενίσχυση τομέων της επιχειρηματικότητας που θα παράγουν διαρκή προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή