Στο 16,1% ο πληθωρισμός στην Τουρκία

Στο 16,1% ο πληθωρισμός στην Τουρκία

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα επιτάχυνση σημείωσε ο πληθωρισμός της Τουρκίας τον Μάρτιο, καθώς η συνεχιζόμενη διολίσθηση της λίρας οδηγεί σε άνοδο τις τιμές και ασκεί πιέσεις στην κεντρική τράπεζα να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα το κόστος του δανεισμού. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που διέρρευσαν στα διεθνή ΜΜΕ, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα κατά 16,19% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους ενώ σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα επιταχύνθηκαν κατά 1,08%. Η στατιστική υπηρεσία της γειτονικής χώρας απέδωσε την εξέλιξη στη μεγάλη άνοδο του κόστους των μεταφορών αλλά και των μεγάλων οικιακών συσκευών.

Η αποδυνάμωση της τουρκικής λίρας έχει κρατήσει τον πληθωρισμό σε διψήφια επίπεδα για το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας τριετίας. Η νέα επιτάχυνση του δείκτη φέρνει πάντως σε δύσκολη θέση και πιθανώς θέτει σε δίλημμα τον νέο διοικητή της κεντρικής τράπεζας, τον Σαχάπ Καβτσιόγλου, τον οποίο διόρισε αιφνιδιαστικά ο Τούρκος πρόεδρος πριν από 18 ημέρες. Ο νέος κεντρικός τραπεζίτης θα πρέπει να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τα επιτόκια της λίρας προκειμένου να ανακόψει την άνοδο του πληθωρισμού αλλά ταυτοχρόνως είναι δεδομένο ότι θα υποστεί πιέσεις από τον Τούρκο πρόεδρο για να τα μειώσει ώστε να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας. Οπως επισήμανε σε σημείωμά του προς τους επενδυτές ο Ενβέρ Ερκάν, οικονομολόγος της Tera Securities, «η νέα υποτίμηση του νομίσματος της χώρας καταδεικνύει πως η κεντρική τράπεζα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια γιατί το υψηλό κόστος του δανεισμού είναι το πλέον χρήσιμο εργαλείο για να επιτευχθεί σταθερότητα στις τιμές ακόμη κι αν έχει ως παρενέργεια την ανάσχεση της οικονομικής ανάπτυξης». Ο ίδιος οικονομολόγος εκτιμά πως μετά τη νέα άνοδο του πληθωρισμού η κεντρική τράπεζα δεν θα μπορέσει να μειώσει τα επιτόκια στην προγραμματισμένη για τις 15 Απριλίου συνεδρίασή της. Ο ίδιος ο Καβτσιόγλου επιχείρησε, άλλωστε, προ ημερών να καθησυχάσει τους επενδυτές υποσχόμενος ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει εσπευσμένα σε μείωση των επιτοκίων όπως προεξοφλεί η αγορά.

Από τις 20 Μαρτίου, όμως, όταν ο Ταγίπ Ερντογάν καθαίρεσε μέσα στη νύχτα τον προηγούμενο κεντρικό τραπεζίτη, Νατσί Αγκμπάλ, και διόρισε τον Καβτσιόγλου, το νόμισμα της Τουρκίας έχει και πάλι υποχωρήσει κατά 13% έναντι του δολαρίου. Σε αντίθεση με το πάγιο αίτημα του Τούρκου προέδρου για χαμηλό κόστος του δανεισμού, ο Αγκμπάλ είχε προχωρήσει σε τρεις αυξήσεις των επιτοκίων και τα είχε οδηγήσει στο 19% σε διάστημα μικρότερο των τεσσάρων μηνών, όσο διήρκεσε η θητεία του στο τιμόνι της κεντρικής τράπεζας. Το περασμένο έτος, άλλωστε, η λίρα έχασε περισσότερο από το 20% της αξίας της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή