ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 6% αναμένει φέτος το ΔΝΤ

Αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 6% αναμένει φέτος το ΔΝΤ

Υπέρ της υιοθέτησης ενός κοινού κατώτατου φορολογικού συντελεστή των εταιρικών κερδών σε παγκόσμιο επίπεδο τάχθηκε χθες το ΔΝΤ διά στόματος της επικεφαλής των οικονομολόγων του, Γκίτα Κοπίνατ, κατά την παρουσίαση τη νέας έκθεσης του Ταμείου για την παγκόσμια οικονομία. Οπως υπογράμμισε η κ. Κοπίνατ, οι μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στις εθνικές πολιτικές σε ό,τι αφορά ειδικά τους εταιρικούς φόρους έχουν ως αποτέλεσμα τη μεταφορά πολλών επιχειρήσεων σε χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, την εκτεταμένη φοροαποφυγή και την απώλεια «μεγάλων ποσών» φορολογικών εσόδων για πολλές χώρες. Εν ολίγοις, το Ταμείο συντάσσεται με την πρόταση που παρουσίασε μία ημέρα νωρίτερα η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, και αποτελεί μέρος των  προσπαθειών της κυβέρνησης Μπάιντεν να αντλήσει φορολογικά έσοδα για να χρηματοδοτήσει το ιλιγγιώδες επενδυτικό πρόγραμμα.  

Την υποστήριξή της στην πρόταση της κ. Γέλεν εξέφρασε, άλλωστε, χθες και η Κομισιόν, που τόνισε ότι σε αυτήν θα πρέπει να υπόκεινται και οι τεχνολογικοί κολοσσοί. Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς χαρακτήρισε «ρεαλιστική» την προοπτική σχετικής συμφωνίας μέσα στο έτος, όπως, άλλωστε, και ο Γάλλος ομόλογός του Μπρινό Λε Μερ. Σημειωτέον ότι πριν από λίγες ημέρες το Ταμείο κάλεσε επίσης τις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων στήριξης φορολογώντας τα υψηλά εισοδήματα ώστε να διασφαλίσουν, έτσι, την υποστήριξη των πολιτών τους.

Αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 6% αναμένει φέτος το ΔΝΤ-1Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια οικονομία, το Ταμείο είναι τώρα πιο αισιόδοξο σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, καθώς αναβαθμίζει τις προβλέψεις του για ανάπτυξη επικαλούμενο την ορατή έξοδο από την υγειονομική και οικονομική κρίση, την προσαρμογή των οικονομιών στις νέες συνθήκες όπως η τηλεργασία, αλλά προπαντός τα πακέτα στήριξης των ανεπτυγμένων οικονομιών. Προβλέπει, ειδικότερα, πως μετά τη συρρίκνωση κατά 3,3% του φοβερού 2020, στη διάρκεια του 2021 το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 6%, με τις ανεπτυγμένες οικονομίες να σημειώνουν μέσον όρο ανάπτυξης 5,1%. Προέβλεπε ανάπτυξη 5,5% μόλις τον Ιανουάριο κι ενώ ήδη είχαν αρχίσει οι εμβολιασμοί σε μεγάλο μέρος τουλάχιστον του ανεπτυγμένου κόσμου. Εν ολίγοις αναβαθμίζει κατά 0,5% την πρόβλεψή του για το τρέχον έτος σε σύγκριση με την εκτίμηση του Ιανουαρίου και κατά 0,2% την πρόβλεψη για ανάπτυξη του επόμενου έτους στο 4,4%. Οι εκτιμήσεις του είναι ενθαρρυντικές ιδιαίτερα για τις ανεπτυγμένες οικονομίες, καθώς προβλέπει πως η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 6,4%, αναβαθμίζει δηλαδή την εκτίμησή του κατά 1,3 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με εκείνη του Ιανουαρίου, ενώ αναφέρει πως η Ευρωζώνη θα αναπτυχθεί κατά 4,4% δηλαδή κατά 0,2 εκατοστιαίες μονάδες περισσότερο από την προηγούμενη πρόβλεψη. 

Συνιστά, έτσι, στις πολιτικές ηγεσίες να διατηρήσουν την πολιτική στήριξης των οικονομιών τους όσο κι αν αυξάνεται το χρέος τους σε σύγκριση με τα προ της πανδημίας επίπεδα. Υπογραμμίζει, όμως, πως η παράταση των πολιτικών στήριξης προϋποθέτει πολύ καλά μελετημένα μέτρα που να αφήνουν περιθώρια για παρατεταμένη περίοδο τόνωσης της οικονομίας αν παραστεί ανάγκη. Τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης, υπογραμμίζει, πρέπει να προορίζονται για την ενίσχυση τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων, ενώ η νομισματική πολιτική πρέπει να παραμείνει αναπτυξιακή.

Αποδίδει, βέβαια, την προς τα πάνω αναθεώρηση των προβλέψεων στην πρόσθετη στήριξη που χορήγησαν οι κυβερνήσεις στις οικονομίες και κυρίως οι ανεπτυγμένες οικονομίες με προεξάρχουσα τη στήριξη στην αμερικανική οικονομία. Υπογραμμίζει πως η αμερικανική οικονομία θα είναι η μοναδική από τις μεγάλες που θα υπερβεί το επίπεδο του ΑΕΠ της όπως αυτό αναμενόταν να διαμορφωθεί το 2022 αν δεν είχε μεσολαβήσει η καταστρεπτική πανδημία.