Εννέα funds στη «μάχη» για τον ΔΕΔΔΗΕ

Εννέα funds στη «μάχη» για τον ΔΕΔΔΗΕ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εννέα επενδυτικά funds με συμμετοχές στην πλειοψηφία τους σε εταιρείες ενεργειακών υποδομών, τα οποία προσβλέπουν στο εγγυημένο ρυθμιζόμενο έσοδο της εταιρείας και στις μελλοντικές υπεραξίες από την αξιοποίηση του δικτύου μέσης και χαμηλής τάσης για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, θα συνεχιστεί ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. 

Από τη λίστα των υποψηφίων για την επόμενη φάση του διαγωνισμού που ενέκρινε χθες το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ απουσιάζουν εταιρείες διαχείρισης δικτύων, καθώς οι μοναδικές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον ήταν κινεζικής προέλευσης και τέθηκαν εκτός λόγω ασυμβατότητας με τους όρους του διαγωνισμού. Στους επιλέξιμους υποψηφίους που προκρίθηκαν για τη δεύτερη φάση της κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών περιλαμβάνονται γνώριμα funds στην Ελλάδα αλλά και πρωτοεμφανιζόμενα σε διαγωνισμούς, όπως το καναδικό επενδυτικό British Columbia Investments (ΒCI) που διαχειρίζεται περί τα 100 δισ. δολάρια και επενδύει σε αγορές σταθερού εισοδήματος σε υποδομές και ΑΠΕ και το BlackRock που διαχειρίζεται κεφάλαια περί τα 9 δισ. Στους επιλέξιμους επενδυτές είναι επίσης το γαλλικό fund Ardian με διαχείριση κεφαλαίων άνω των 100 δισ., το οποίο συμμετέχει σε 37 επενδύσεις υποδομών στην Ευρώπη, το αμερικανικό KKR που επενδύει επίσης σε δίκτυα και διαχειρίζεται κεφάλαια 250 δισ., το αυστραλιανό fund υποδομών Macquarie που διαχειρίζεται κεφάλαια 420 δισ. και εμφανίστηκε στους δια-γωνισμούς για το «Ελευθέριος Βενιζέλος», τη ΔΕΠΑ Υποδομών και την Εγνατία, το First State Investment που επίσης διεκδικεί τη ΔΕΠΑ Υποδομών, το αμερικανικό CVC που πρόσφατα έκλεισε τη συμφωνία για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής αλλά και της Vivartia και διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 120 δισ. δολαρίων, το ιταλικό fund που εξειδικεύεται στα έργα υποδομών F2I, το οποίο στο παρελθόν είχε συνεργαστεί με τον ιταλικό διαχειριστή δικτύων TERNA για την εξαγορά του 24% του ΑΔΜΗΕ, και το αμερικανικό fund Οak Hill Advisors.

Οι δύο κινεζικές υποψηφιότητες που έμειναν εκτός διαγωνισμού είναι η κοινοπραξία της China South Power Grid και της China Three Gorges, που έχει κατασκευάσει στην Κίνα το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό φράγμα του κόσμου, και η εταιρεία Guangzhou Power. Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος της ΔΕΗ ανέφερε ρητά ότι συμμετοχή εταιρειών άμεσα ή έμμεσα συνδεδεμένων με τον ΑΔΜΗΕ προκαλούν σύγκρουση συμφερόντων και βάσει αυτών των όρων τέθηκαν εκτός διαγωνισμού οι κινεζικές εταιρείες. Η συμμετοχή τους στον διαγωνισμό, παρότι γνώριζαν τους όρους αποκλεισμού τους, προκαλεί πάντως αβεβαιότητα σε σχέση με την πορεία του στην πιθανή περίπτωση που προσφύγουν στις ευρωπαϊκές αρχές. Οι επιλέξιμοι επενδυτές θα αποκτήσουν πρόσβαση στα virtual data room με τα οικονομικοτεχνικά στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ θα ξεκινήσουν και επαφές με τη διοίκηση της ΔΕΗ. Καίριο ζήτημα διαπραγμάτευσης, που θα κρίνει εν πολλοίς και την εξέλιξη του διαγωνισμού, είναι τα δικαιώματα στο μάνατζμεντ του ΔΕΔΔΗΕ που θα εκχωρήσει η ΔΕΗ στον νέο μέτοχο. Η ΔΕΗ στοχεύει, αν όχι το καλοκαίρι, το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχει πάρει τις δεσμευτικές προσφορές από τους υποψήφιους επενδυτές, προσδοκώντας σε έσοδα άνω του 1,5 δισ. ευρώ. Το Δ.Σ. της ΔΕΗ έδωσε χθες έγκριση στη διοίκηση της εταιρείας να προχωρήσει στην αξιοποίηση του δικτύου για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή