Ελληνικά ομόλογα 21,9 δισ. σε 12 μήνες έχει αγοράσει η ΕΚΤ

Ελληνικά ομόλογα 21,9 δισ. σε 12 μήνες έχει αγοράσει η ΕΚΤ

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελληνικά ομόλογα συνολικού ύψους 21,936 δισ. ευρώ έχει αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (PEPP), από τις 18 Μαρτίου του 2020 που ενεργοποιήθηκε έως και τα τέλη Μαρτίου του 2021, υπερκαλύπτοντας σημαντικά την εκδοτική δραστηριότητα του ελληνικού Δημοσίου. Σημειώνεται πως τα ελληνικά ομόλογα αναφοράς που είναι σε κυκλοφορία διαμορφώνονται στα 59 δισ. ευρώ περίπου και έτσι η ΕΚΤ ουσιαστικά «κατέχει» περισσότερο από το ένα τρίτο αυτών. Η κεντρική τράπεζα δημοσίευσε την Τετάρτη αναλυτικά στοιχεία για τις αγορές στις οποίες έχει προχωρήσει υπό το πρόγραμμα PEPP ανά χώρα, μία ανακοίνωση η οποία γίνεται κάθε δίμηνο. Οι συνολικές αγορές τίτλων φτάνουν πλέον τα 943,2 δισ. ευρώ με περίπου 907 δισ. ευρώ να απομένουν για την εξάντληση του φακέλου του 1,85 τρισ. ευρώ.

Το διάστημα Φεβρουαρίου – Μαρτίου η ΕΚΤ αγόρασε ελληνικά ομόλογα ύψους 2,986 δισ. ευρώ που είναι και το δεύτερο χαμηλότερο διμηνιαίο επίπεδο από την εκκίνηση του PEPP, φέρνοντας έτσι το συνολικό μέγεθος των αγορών ελληνικών κρατικών τίτλων στα 21,936 δισ. ευρώ. Σημειώνεται πως το δίμηνο Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου 2021 είχε αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 2,643 δισ. ευρώ που ήταν και ο χαμηλότερος ρυθμός από την αρχή του PEPP, με το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου 2020 να αποτελεί την κορυφή, καθώς οι αγορές είχαν αγγίξει τα 5,256 δισ. ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπερκαλύπτει την εκδοτική δραστηριότητα του οργανισμού διαχείρισης δημοσίου χρέους σε σημαντικό ποσοστό, διασφαλίζοντας έτσι ότι το κόστος δανεισμού θα παραμένει υπό έλεγχο ώστε να υποστηρίζονται τα ταμειακά διαθέσιμα και να «αιμοδοτείται» η οικονομία. Τους τελευταίους περίπου 13 μήνες, και από τις 18 Μαρτίου 2020 που ενεργοποιήθηκε το PEPP έως σήμερα, ο ΟΔΔΗΧ έχει αντλήσει από τις αγορές μέσω εκδόσεων ομολόγων 15,5 δισ. ευρώ, 6 δισ. φέτος από το 10ετές και το 30ετές και 9,5 δισ. ευρώ το διάστημα Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως η ΕΚΤ μέσω του PEPP έχει καλύψει κατά 1,4 φορές την εκδοτική δραστηριότητα της Ελλάδας, και έχει αγοράσει 6,44 δισ. ευρώ περισσότερα ελληνικά ομόλογα από τον όγκο των εκδόσεων του ελληνικού Δημοσίου.

Με δεδομένο ότι η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει έως τα τέλη Μαρτίου 2022, με βάση την κλείδα κεφαλαίου της Ελλάδας, περαιτέρω περίπου 15,3 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα, ο ΟΔΔΗΧ έχει «χώρο» να αυξήσει την εκδοτική του δραστηριότητα το 2021 σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό των 8-12 δισ. ευρώ. Παράλληλα με τα αναλυτικά στοιχεία διμήνου, η ΕΚΤ ανακοίνωσε και το ύψος των αγορών της στο πλαίσιο του PEPP την τελευταία εβδομάδα. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκαν σε μόλις 10,65 δισ. ευρώ, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του έτους και σημαντικά χαμηλότερα από την εβδομάδα που είχε προηγηθεί (18,95 δισ. ευρώ), παρά το γεγονός ότι στις 11 Μαρτίου είχε ανακοινώσει ότι θα «ανεβάσει» σημαντικά τους ρυθμούς αγορών στο επόμενο τρίμηνο. Καθώς η προηγούμενη εβδομάδα ήταν εβδομάδα «αργιών» λόγω του Πάσχα των Καθολικών, μπορεί να εξηγήσει τη χαμηλή κινητικότητα της ΕΚΤ. Πάντως, σε μηνιαίο επίπεδο, οι αγορές της ΕΚΤ τον Μάρτιο ήταν οι υψηλότερες από τον περασμένο Ιούνιο και διαμορφώθηκαν συνολικά στα 73,5 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή