«Σωσίβιο» για την ελληνική οικονομία οι εξαγωγές και η μεταποίηση

«Σωσίβιο» για την ελληνική οικονομία οι εξαγωγές και η μεταποίηση

σωσίβιο-για-την-ελληνική-οικονομία-561322681

«Σανίδα σωτηρίας» στην εθνική οικονομία αποτελεί για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια ο εξαγωγικός κλάδος της χώρας, καθώς μετά τη σημαντική ανάπτυξη που γνώρισαν οι ελληνικές εξαγωγές στη διάρκεια της πρόσφατης δεκαετούς οικονομικής κρίσης, επιδεικνύουν ισχυρές αντοχές και κατά τη νέα κρίση που προκάλεσε η πανδημία. Αντοχές, την ίδια ώρα, εμφανίζει και ο μεταποιητικός τομέας, τόσο λόγω της συνέπειας που επέδειξαν προς τους ξένους πελάτες τους οι ελληνικές επιχειρήσεις, παρά τα προβλήματα στις μεταφορές, όσο και λόγω του γεγονότος ότι αρκετές εμπορικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα στράφηκαν, εξαιτίας ακριβώς αυτών των διαταραχών στην παραγωγή και στις μεταφορές, κυρίως από Ασία, σε Ελληνες προμηθευτές.

Η διατήρηση θετικού προσήμου στις εξαγωγές και η ανάκαμψη του μεταποιητικού τομέα, ο οποίος αναπόφευκτα υπέστη πλήγμα λόγω της μείωσης της εγχώριας και παγκόσμιας κατανάλωσης, αποτελούν στοίχημα για την ελληνική οικονομία όχι μόνο τώρα, σε συνθήκες κρίσης, αλλά και μελλοντικά, καθώς δημιουργούν πολλές θέσεις εργασίας και μάλιστα όχι πρόσκαιρου χαρακτήρα.

«Σωσίβιο» για την ελληνική οικονομία οι εξαγωγές και η μεταποίηση-1

Πέρα από το ότι οι αυξημένες εξαγωγές συμβάλλουν στη βιωσιμότητα πολλών ελληνικών επιχειρήσεων, περιορίζουν, σε συνδυασμό, βεβαίως με τις μειωμένες εισαγωγές, και το εμπορικό έλλειμμα. Στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου αυτό συρρικνώθηκε κατά 28%, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών και κατά 22,6% εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών. Βεβαίως οι μειωμένες εισαγωγές σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την ύφεση στην οποία έχει εισέλθει εκ νέου η ελληνική οικονομία και λιγότερο με την αντικατάσταση εισαγόμενων προϊόντων από ελληνικά. Πάντως υπάρχουν κάποια σημάδια που δείχνουν ότι κι εκεί γίνεται σταδιακά αλλαγή, έστω και αν προέκυψε –τουλάχιστον στην αρχή– από ανάγκη. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), το 2020 το ποσοστό των εμπορευμάτων που προήλθαν από την Ελλάδα στις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις αυξήθηκε σε 71,6% από 62,5% το 2019.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής κατέγραψε τον Ιανουάριο του 2021 αύξηση 3,4% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2020. Τα προϊόντα καπνού και οι κλωστοϋφαντουργικές ύλες είναι οι κλάδοι που σημείωσαν σε ετήσια βάση τη μεγαλύτερη αύξηση παραγωγής, 20,2% και 13,7% αντιστοίχως, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αύξηση κατά 12,7% της παραγωγής στον κλάδο ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων. Αύξηση 9,2% σημείωσε η παραγωγή φαρμάκων, κλάδος με μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα και κατά 7,4% η παραγωγή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού.

Στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, οι επενδύσεις εστιάζονται στην ανάπτυξη νέων ή στην αναβάθμιση υφιστάμενων γραμμών παραγωγής για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας. Εμφαση δίνεται στον προηγμένο και ψηφιακά ελεγχόμενο βιομηχανικό εξοπλισμό, στα συστήματα ελέγχου της παραγωγής και στην ανάπτυξη των βιομηχανικών συνεργασιών για την ενίσχυση της παραγωγής και της συνεργασίας στο βιομηχανικό οικοσύστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή