Μελέτη: Οι ΗΠΑ χρειάζονται 375.000 μετανάστες κάθε χρόνο

Μελέτη: Οι ΗΠΑ χρειάζονται 375.000 μετανάστες κάθε χρόνο

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αμερικανική οικονομία κινδυνεύει να χάσει την πρώτη θέση ανάμεσα σε όλες τις οικονομίες του κόσμου και να εκτοπιστεί από την Κίνα μέχρι το τέλος της δεκαετίας αν δεν αποφασίσει η Ουάσιγκτον να αυξήσει τη νόμιμη μετανάστευση. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει σχετική μελέτη της FWD.us, οργάνωσης που έχουν ιδρύσει στελέχη τεχνολογικών εταιρειών και υποστηρίζει την αύξηση της μετανάστευσης με σκοπό την τόνωση της αμερικανικών βιομηχανιών και της αμερικανικής οικονομίας.

Η εν λόγω μελέτη διεξήχθη σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο George Manson και δίνεται στη δημοσιότητα σε μια στιγμή κατά την οποία η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει την αναμόρφωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας στις ΗΠΑ και διατείνεται ότι στόχος της είναι να την καταστήσει «πιο ανθρώπινη». Εχει ήδη υποβάλει στο αμερικανικό Κογκρέσο σχετική πρόταση που βασίζεται σε ανεξάρτητη μελέτη της οργάνωσης Boundless Immigration και υποστηρίζει πως πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των αδειών παραμονής που δίνονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ κατά σχεδόν 375.000. Η πρόταση έχει ήδη απορριφθεί από τους Ρεπουμπλικανούς, που επιρρίπτουν στον Αμερικανό πρόεδρο, στην πολιτική του και στις εξαγγελίες του την ευθύνη για την αύξηση του μεταναστευτικού κύματος στα νοτιοδυτικά σύνορα των ΗΠΑ. 

Στο μεταξύ, πάντως, η αμερικανική οικονομία ανακάμπτει με ταχύτατους ρυθμούς, πολύ υψηλότερους από των ανταγωνιστών της. Το αποτέλεσμα είναι, όμως, η διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος της υπερδύναμης που σημείωσε νέο ρεκόρ τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, τον Φεβρουάριο το εμπορικό έλλειμμα σημείωσε άλμα κατά 4,8%, φτάνοντας στο επίπεδο ρεκόρ των 71,1 δισ. δολαρίων. Υπερέβη εν ολίγοις τις προβλέψεις των οικονομολόγων που μιλούσαν για διεύρυνσή του στα 70,5 δισ. δολάρια. 

Το πακέτο στήριξης του 1,9 τρισ. δολαρίων έχει οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση της εγχώριας ζήτησης, τμήμα της οποίας αφορά εισαγόμενα προϊόντα. Οι εισαγωγές των ΗΠΑ αναμένεται, άλλωστε, να αυξηθούν και να δώσουν έτσι ώθηση στην ανάπτυξη άλλων οικονομιών χάρη στο επενδυτικό πρόγραμμα μαμούθ των 2 τρισ. δολαρίων που προωθεί ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο λόγος είναι ότι αφορά έργα υποδομής για τα οποία απαιτούνται εισαγόμενα οικοδομικά υλικά. 

Σύμφωνα με τον Ράιαν Σουίτ, οικονομολόγο της Moody’s Analytics στην Πενσιλβάνια, «το έλλειμμα των ΗΠΑ θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα στη διάρκεια του τρέχοντος έτους και του επόμενου, καθώς τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης και το πακέτο των έργων υποδομής θα επηρεάσουν το δεύτερο εξάμηνο του έτους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή