«Καμπανάκι» για τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

«Καμπανάκι» για τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα προς τις αρμόδιες αρχές για τον κίνδυνο να οδηγηθεί η αγορά των ΑΠΕ σε αδιέξοδο και να χάσει η χώρα μία ακόμη αναπτυξιακή ευκαιρία έστειλε χθες η γερμανική εταιρεία ABO Wind, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2017 και έχει σχεδιάσει για την τριετία επενδύσεις 650 εκατ. ευρώ σε έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 780 MW. 

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες η διοίκηση της θυγατρικής της γερμανικής εταιρείας στην Ελλάδα, ο γενικός διευθυντής της ABO Wind Παναγιώτης Σαρρής περιέγραψε μια ιδιαίτερα προβληματική κατάσταση που κρατάει εγκλωβισμένες μεγάλες επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ. Πέραν της γραφειοκρατίας και των καθυστερήσεων ο κ. Σαρρής έθιξε σοβαρά ζητήματα και παρουσίασε προτάσεις, τις οποίες, όπως είπε, η ABO Wind έχει καταθέσει στο υπουργείο ΠΕΝ και στους αρμόδιους φορείς. 

Εργα ισχύος 770 MW της ΑΒΟ Wind, όπως σημείωσε, αναμένουν όρους σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ πάνω από ένα έτος, με αποτέλεσμα η εταιρεία, που έδωσε τη χαμηλότερη τιμή (45,84 ευρώ η μεγαβατώρα) στους διαγωνισμούς της ΡΑΕ, να μην μπορεί να πάρει μέρος στη δημοπρασία του Mαΐου και να οδηγήσει τις τιμές προς τα κάτω. Ο ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με τον κ. Σαρρή, επικαλείται για τις καθυστερήσεις την προτεραιότητα που έχουν ομαδοποιημένα έργα μικροεπενδυτών, τα οποία ξεπερνούν τα 3 GW. 

Στο σημείο αυτό έθιξε δύο ακόμη σοβαρά ζητήματα. Το πρώτο το συνέδεσε με το ευνοϊκό καθεστώς αδειοδότησης και σύνδεσης με το δίκτυο μικρών έργων ΑΠΕ και «το πλέγμα αδιαφάνειας» που, όπως είπε, τα συνοδεύει, ενώ αμφισβήτησε τη νομιμότητα πολλών εξ αυτών επισημαίνοντας ότι πολλοί καταφεύγουν στην κατάτμηση μεγάλων έργων σε μικρότερα για να επωφεληθούν από το ευνοϊκό καθεστώς. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της μικρής επιχειρηματικότητας, επισήμανε ωστόσο ότι θα πρέπει να αποφασίσουμε σε τι ποσοστό των επενδύσεων θα είναι αυτό, λαμβάνοντας υπόψη και την επιβάρυνση του ΕΛΑΠΕ.

Το αμέσως επόμενο ζήτημα που έθιξε είναι η χωρητικότητα του δικτύου. Εκτίμησε ότι το δίκτυο δεν μπορεί να σηκώσει ισχύ πέραν των 6-7 GW και ότι «θα πρέπει να σχεδιάσουμε με αυτό το δεδομένο, ο ΑΔΜΗΕ να προχωρήσει στην αξιολόγηση των 3 GW που εκκρεμούν και να απαλλαγούμε άμεσα από έναν μεγάλο όγκο αιτημάτων από κάποιους που προσβλέπουν στην πώληση ή στην κατάτμηση έργων, δηλαδή σε παράνομα έργα». 

Ο κ. Σαρρής πρότεινε μάλιστα να προχωρήσει ο ΑΔΜΗΕ σε συνεργασίες για την άμεση αξιολόγηση των αιτημάτων. Κρίσιμο ζήτημα για την υλοποίηση των επενδύσεων, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι και η στάση των δήμων και των περιφερειών. Οι αρχές της περιφέρειας, όπως τόνισε, δεν ασκούν τον ρόλο τους να εξετάσουν την ουσία των επενδυτικών αιτημάτων, αλλά αντιδρούν με πολιτικά και μαξιμαλιστικά κίνητρα στην ανάπτυξη ενός κλάδου της οικονομίας που δεν ελέγχουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της Περιφέρειας Ηπείρου, που εξέδωσε αρνητική γνωμοδότηση για το σύνολο των έργων ισχύος 260 MW. Αντίστοιχα, οι περιφέρειες Δ. Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας εκδίδουν αρνητικές γνωμοδοτήσεις ως πολιτική θέση, πιέζοντας για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου. Ανέφερε μάλιστα ότι υπάρχουν δήμοι που αξιώνουν συμμετοχή σε ιδιωτικά έργα σε ποσοστό 25%. Ο κ. Σαρρής εκτίμησε ότι εάν δεν δοθούν λύσεις σε όλα αυτά τα ζητήματα, μεγάλες εταιρείες του κλάδου ενδέχεται να στραφούν σε άλλες αγορές, με αποτέλεσμα να εκλείψει ο ανταγωνισμός που μπορεί να εγγυηθεί χαμηλές τιμές και να αναχαιτίσει την επιβάρυνση των καταναλωτών από την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή