Κέρδη λόγω αισιοδοξίας για παγκόσμια ανάκαμψη

Κέρδη λόγω αισιοδοξίας για παγκόσμια ανάκαμψη

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επίπεδα ρεκόρ ανήλθαν χθες οι μετοχές των ευρωπαϊκών ομίλων χάρις στην αισιοδοξία και στην καλή ψυχολογική κατάσταση των επενδυτών, οι οποίοι προσδοκούν ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας. Θετικά λειτούργησε και το γεγονός πως, όπως φάνηκε στα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών (Fed), εκείνη δεν βιάζεται να προχωρήσει σε σκλήρυνση της νομισματικής πολιτικής της. Στο περιθώριο των εργασιών ΔΝΤ/Π. Τράπεζας, επίσης, ο πρόεδρός της Τζερόμ Πάουελ είπε ότι η Fed διαθέτει τα αναγκαία εργαλεία για ανάσχεση του πληθωρισμού. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,58%, προσθέτοντας κέρδη σε όσα ήδη σώρευσε την εβδομάδα αυτή. Στη δε απέναντι όχθη του Ατλαντικού, οι δείκτες και αυτοί ακολούθησαν την ίδια πορεία. Πριν από το κλείσιμο της αγοράς οι Dow Jones και S&P 500 εμφάνιζαν κέρδη της τάξεως του 0,01% και 0,32% αντιστοίχως.

Οι αξιωματούχοι της τράπεζας δεν έχουν παύσει, πάντως, να ανησυχούν για τους κινδύνους που απορρέουν από την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά δηλώνουν αποφασισμένοι να στηρίξουν την οικονομία μέχρι τη στιγμή κατά την οποία θα εδραιωθεί η ανάκαμψη. «Η ήπια προσέγγιση των πραγμάτων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών έδωσε ακόμη ένα κίνητρο στους επενδυτές να κατευνάσουν τις ανησυχίες τους και να βεβαιωθούν πως ο πρόεδρός της Τζερόμ Πάουελ και οι συνεργάτες του δεν πρόκειται να σπεύσουν να κλείσουν τις στρόφιγγες», παρατηρεί ο αναλυτής Κόνορ Κάμπελ της χρηματιστηριακής Spredex.

Συνολικά μιλώντας, οι επενδυτές αγνόησαν τις εξελίξεις στο μέτωπο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων εμβολιασμού, όπου ορισμένες κυβερνήσεις περιόρισαν τη χρήση του σκευάσματος της AstraZeneca σε νεαράς ηλικίας άτομα λόγω υπονοιών για θρομβώσεις. Ο ολλανδικός τεχνολογικός όμιλος Prosus ανήλθε ελαφρώς μετά την πώληση του 2% που διατηρούσε στην κινεζική Tencent Holdings αντί 14,7 δισ. δολαρίων. H τιμή της μετοχής του ομίλου χημικών Johnson Matthey ανήλθε σχεδόν 4% χάρις στο ότι προέβλεψε ετήσια κέρδη στο ανώτατο όριο της διακύμανσης, που είχαν εκτιμήσει αναλυτές, προσθέτοντας πως θα αναθεωρήσει τη στρατηγική των δραστηριοτήτων του στην υγεία. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με 0,83%, με 0,17% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με 0,57% ο CAC 40 στο Παρίσι και στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ έκλεισε με 0,47% άνοδο. Μόνον ο FTSE MIB στο Μιλάνο είχε πτώση 0,66%. Το ευρώ ανήλθε προς το δολάριο 0,5% στο 1,1925 δολάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή