Χρηματιστήριο: Οριακή άνοδος παρά τις πιέσεις από τη νέα «βουτιά» της Πειραιώς

Χρηματιστήριο: Οριακή άνοδος παρά τις πιέσεις από τη νέα «βουτιά» της Πειραιώς

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντεξε το Χρηματιστήριο τους ισχυρούς κλυδωνισμούς που σημειώθηκαν στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς και κράτησε (και με το παραπάνω) τα επίπεδα των 880 μονάδων με τη βοήθεια επιλεγμένων blue chips, συντηρώντας έτσι την επαφή με το σημείο αντίσταση των 885-890 μονάδων, τη στιγμή που η επιφυλακτικότητα ήταν έντονη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Το επίπεδο αυτό είναι δύσκολο να δοκιμαστεί χωρίς τη στήριξη του τραπεζικού κλάδου, ωστόσο το τελευταίο διάστημα η αγορά έχει αποδείξει ότι έχει άμυνες να αντισταθεί στις όποιες πιέσεις και να διατηρήσει το ανοδικό της μομέντουμ.

Το σίγουρο είναι πως η όποια περαιτέρω βιώσιμη ανοδική κίνηση θα απαιτήσει αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα αλλά και ένα ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον, ενώ δεν αποκλείονται κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, διορθώσεις δηλαδή, λόγω και των πολύμηνων υψηλών που βρίσκεται το Χ.Α. αλλά και των σημαντικών αποδόσεων που έχουν καταγράψει αρκετοί τίτλοι, πριν από το επόμενο άλμα.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες με κέρδη 0,37% στις 884,77 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 76,91 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 0,36% στις 2.139,16 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,41% στις 1.272,46 μονάδες.  
Από τα μη τραπεζικά blue chips, σημαντικές στηρίξεις δόθηκαν από τις ΕΥΔΑΠ (+3,90%), Aegean (+2,48%), ΔΕΗ (+2,00%), ΑΔΜΗΕ (+1,97%) και ΟΤΕ-Coca-Cola (+1,5%), ενώ πιέσεις άνω του 2% δέχτηκαν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με οριακή άνοδο 0,18% στις 574,75 μονάδες, με τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς να βρίσκεται στο επίκεντρο. Στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης σημείωσε βουτιά άνω του 26,2%, υποχωρώντας έως και τα 0,2622 ευρώ, ενώ έκλεισε με απώλειες 18,18% σε 0,2908 ευρώ. Οι εξελίξεις γύρω από την Πειραιώς θα συνεχίσουν να επηρεάζουν όλο τον κλάδο, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η αύξηση κεφαλαίου, όπως σημειώνουν οι αναλυτές. Στις υπόλοιπες τράπεζες, η Alpha Bank έκλεισε με κέρδη 0,86%, η Eurobank στο +0,63% και η Εθνική στο +0,41%.

Οπως σημειώνει η «Κύκλος Χρηματιστηριακή», η γενική συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς αποφάσισε τα της διαδικασίας της ΑΜΚ εγκρίνοντας την υιοθέτηση του book building για την είσοδο νέων επενδυτών αλλά και την προνομιακή κατανομή υπέρ παλαιών μετόχων. Μετέθεσε ωστόσο την εξειδίκευση των αποφάσεων σε ημερομηνία που θα ορίσει το Δ.Σ., με την επενδυτική κοινότητα να καλείται να αξιολογήσει τα νέα δεδομένα. Από τεχνικής πλευράς, το σκηνικό δεν άλλαξε, πάντως, διατηρώντας επομένως τις 892 και τις 862 μονάδες του Γενικού Δείκτη ως τα όρια αντίστασης και στήριξης αντιστοίχως.

Από την πλευρά της, η Depolas Investment Services επισημαίνει πως συνεχίζεται η πλαγιοανοδική κίνηση του Χ.Α. στηριζόμενη σε μεμονωμένους τίτλους κάθε φορά. Υπό αξιολόγηση παραμένει η πορεία των κρουσμάτων, η οποία θα αναδείξει το πότε θα υπάρξει πλήρης άρση των περιορισμών. Πάντως, η χρηματιστηριακή υπογραμμίζει εκ νέου τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει ο Γενικός Δείκτης σε πιθανή άμεση προσπάθεια υπέρβασης της περιοχής των 880-900 μονάδων. 

Σε κάθε περίπτωση, το σημαντικό είναι το Χ.Α. να παραμείνει στο ραντάρ των διεθνών χαρτοφυλακίων, με τη Citigroup χθες να δίνει ένα σημαντικό «σήμα». Οπως ανέφερε, οι ελληνικές μετοχές έχουν την υψηλότερη μερισματική απόδοση διεθνώς, στο 6,8%, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών εισηγμένων που παρακολουθεί, αναμένεται να αυξηθούν κατά 57,2% φέτος, σημειώνοντας την τρίτη ισχυρότερη ανάκαμψη στην Ευρώπη μετά το 63,5% των γαλλικών εταιρειών και το 57,7% των ιταλικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή