Η Reggeborgh διαθέτει 100 εκατ. για την «Ακτωρ»

Η Reggeborgh διαθέτει 100 εκατ. για την «Ακτωρ»

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κεφάλαια 100 εκατ. ευρώ δεσμεύεται να διαθέσει για τη χρηματοδότηση της «Ακτωρ» η ολλανδική Reggeborgh Invest, καθώς χθες προχώρησε σε δημόσια εκδήλωση προθέσεων, με επίσημο τρόπο, μέσω σχετικής επιστολής, την οποία διαβίβασε στο διοικητικό συμβούλιο της «Ελλάκτωρ», και μάλιστα αιτήθηκε να συμπεριληφθεί και στο ενημερωτικό δελτίο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της «Ελλάκτωρ».

Σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν, κατ’ αρχάς η Reggeborgh προτίθεται να καλύψει πλήρως το προτεινόμενο ομολογιακό δάνειο των 50 εκατ. ευρώ, με το οποίο θα προσφέρεται ενδιάμεση χρηματοδότηση στην «Ακτωρ». Προϋπόθεση βέβαια είναι να εγκριθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των 120,5 εκατ. ευρώ, μέσω της οποίας θα εισρεύσουν κεφάλαια στη θυγατρική του τομέα των κατασκευών, προκειμένου να αποπληρωθεί και το σχετικό δάνειο. Ουσιαστικά η πλευρά των Ολλανδών αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου το κόστος της χρηματοδότησης αυτής, που γίνεται ώστε να επιταχυνθεί η αποκατάσταση της ρευστότητας της «Ακτωρ», η οποία αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό ταμειακό πρόβλημα. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά το ομολογιακό είχε απευθυνθεί σε όλους τους μετόχους και φυσικά και στην πλευρά της Greenhill Investments των εφοπλιστών Δ. Μπάκου και Γ. Καϋμενάκη.

Ταυτόχρονα, όπως έγινε γνωστό χθες, εκτός από τα 50 εκατ. ευρώ της ενδιάμεσης χρηματοδότησης, η Reggeborgh δεσμεύθηκε ότι πέραν της άσκησης των δικαιωμάτων που της αντιστοιχούν στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου θα εξασκήσει και τυχόν αδιάθετα δικαιώματα μέχρι του συνολικού ποσού των 50 εκατ. ευρώ. Επομένως, το συνολικό ποσό που θα καταβάλει στο πλαίσιο της αναχρηματοδότησης της «Ακτωρ» (όπου άλλωστε θα διοχετευθούν τα 100 από τα 120 εκατ. ευρώ της αύξησης), θα ανέλθει σε 100 εκατ. ευρώ. Ασφαλώς, στην περίπτωση κατά την οποία εξασκηθούν πλήρως τα δικαιώματα ψήφου από τους υφιστάμενους μετόχους η Reggeborgh δεν θα αναλάβει επιπρόσθετη συμμετοχή. Οπως τονίζεται βέβαια, η παραπάνω πρόθεση/δέσμευση δεν εμποδίζει την ολλανδική εταιρεία να αγοράσει επιπρόσθετες μετοχές και/ή να συμμετάσχει στην αγοραπωλησία δικαιωμάτων στο μέλλον, εφόσον κριθεί ότι οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στην επενδυτική φιλοσοφία της.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, κύκλοι της Greenhill Investments ανέφεραν χθες ότι «η υποτιθέμενη γενναιόδωρη εξαγγελία σημαίνει ότι οι μέτοχοι πρέπει να προσφέρουν 120 εκατ. ευρώ στη μητρική προκειμένου ο ομολογιούχος της “Ακτωρ” να δανείσει την εταιρεία και να εξοφληθεί με επιτόκιο περίπου 6,5%. Είναι προφανές ότι η Reggeborgh δεν προτίθεται να αναλάβει κανέναν κίνδυνο. Απλώς επιδιώκει επιτοκιακά έσοδα για 2-3 μήνες».

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον οι μέτοχοι της προσεχούς γενικής συνέλευσης της 22ας Απριλίου εγκρίνουν την αύξηση κεφαλαίου (υπόθεση διόλου απλή με βάση τις μετοχικές ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί), θα κληθούν να καταβάλουν και τα σχετικά ποσά προκειμένου να μην υποστούν μείωση των ποσοστών συμμετοχής τους. Αυτό ισχύει τόσο για τον κ. Λ. Μπόμπολα, που ελέγχει το 12,5% της «Ελλάκτωρ», όσο και για την Greenhill Investments, που ελέγχει ένα επιπλέον 25,5%.

Ειδικά στην περίπτωση του κ. Μπόμπολα, αν δεν ασκήσει τα δικαιώματά του είναι προφανές ότι η Reggeborgh θα είναι σε θέση να αποκτήσει και δικές του μετοχές στην τιμή του 0,9 ευρώ (όπως προτείνεται στο πλαίσιο της αύξησης), κάτι που ασφαλώς είναι προτιμότερο για την ίδια από οικονομικής πλευράς συγκριτικά με το να ασκήσει το δικαίωμα προαίρεσης που έχει σε ισχύ για το ποσοστό του κ. Μπόμπολα μέχρι τις 10 Μαΐου. Υπενθυμίζεται ότι όταν υπεγράφη η σχετική συμφωνία η μετοχή της «Ελλάκτωρ» διαπραγματευόταν πέριξ του 1,2-1,3 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή