10ετές επενδυτικό σχέδιο 1,1 δισ. από την ΕΥΔΑΠ

10ετές επενδυτικό σχέδιο 1,1 δισ. από την ΕΥΔΑΠ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στο τρέχον έτος αναμένεται να προκηρυχθούν από την ΕΥΔΑΠ οι πολύπαθοι διαγωνισμοί για την κατασκευή κέντρων επεξεργασίας λυμάτων στη Ραφήνα και στον Μαραθώνα. Η εταιρεία προαναγγέλλει διαγωνισμούς και για τη σταδιακή αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης, που έχει μέσο όρο ηλικίας τα 60 έτη, και για την προμήθεια έξυπνων υδρομετρητών.

Χθες ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Αναστάσιος Τόσιος παρουσίασαν τα τρέχοντα οικονομικά στοιχεία για την εταιρεία, καθώς και τους βασικούς άξονες του επενδυτικού σχεδίου της για την επόμενη δεκαετία, ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

Οπως ανέφεραν, το 2019 ο κύκλος εργασιών της ΕΥΔΑΠ αυξήθηκε κατά 2% (από 323,7 εκατ. ευρώ σε 330,3 εκατ. ευρώ). Για την τρέχουσα χρήση, ωστόσο, η ΕΥΔΑΠ θα παρουσιάσει ζημία, καθώς συνυπολογίστηκαν 157,5 εκατ. ευρώ για το επιπλέον κόστος του αδιύλιστου νερού για την περίοδο 2013-2020. Χωρίς αυτή την πρόβλεψη, ανέφερε ο κ. Σαχίνης, η εταιρεία θα παρουσίαζε κέρδη 150 εκατ. ευρώ (+1,4% σε σχέση με το 2019). Τα 157 εκατ. ευρώ θα ανακτηθούν μέσω συμψηφισμού με οφειλές του Δημοσίου και έτσι «δεν θα επιβαρυνθεί ο τελικός καταναλωτής».

Η πρόβλεψη αυτή ουσιαστικά οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η ΕΥΔΑΠ και το Δημόσιο βρίσκονται πλέον πολύ κοντά σε συμφωνία για την επέκταση του δικαιώματος διάθεσης αδιύλιστου νερού από το 2021 έως το 2040. Οπως εκτίμησε ο κ. Σαχίνης, η τιμή του αδιύλιστου νερού το 2021-2040 θα είναι κατά 35% χαμηλότερη σε σχέση με την περίοδο 2013-2020. Η εταιρεία επιθυμεί να διανείμει φέτος μέρισμα στους μετόχους της ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Οσον αφορά τις προτεραιότητες του επενδυτικού σχεδίου της ΕΥΔΑΠ για την επόμενη δεκαετία, ξεχωρίζει η προσπάθεια ολοκλήρωσης του αποχετευτικού δικτύου, που μετρά περισσότερα από 30 χρόνια… σχεδιασμού και μια καταδίκη από το Ευρωδικαστήριο. Οπως ανέφερε ο κ. Τόσιος, όλοι οι διαγωνισμοί για την κατασκευή των δικτύων αποχέτευσης έχουν ήδη προκηρυχθεί, ενώ νέα καθυστέρηση σημειώθηκε στην προκήρυξη των διαγωνισμών για τα κέντρα επεξεργασίας λυμάτων στη Ραφήνα και στον Μαραθώνα, λόγω της πρόσφατης τροποποίησης της νομοθεσίας περί δημοσίων έργων. «Θα χρειαστούμε ακόμα 1,5-2 έτη μέχρι να υπογράψουμε συμβάσεις», είπε. Σημείωσε τέλος ότι η επέκταση του βιολογικού καθαρισμού Κορωπίου (έργο της Περιφέρειας Αττικής) θα παραδοθεί εντός του 2022.

Στον σχεδιασμό της ΕΥΔΑΠ εντάσσεται σταδιακά και η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης σε όλη την περιφερειακή ενότητα. «Το δίκτυο είναι κατά μέσον όρο 60 ετών, όταν στην Ευρώπη ο αντίστοιχος μέσος όρος είναι 38 έτη», επισήμανε ο κ. Τόσιος. «Θέλουμε να ξεκινήσουμε ένα εκτενές πρόγραμμα για την αντικατάσταση 14.000 χλμ. πεπαλαιωμένου δικτύου, όχι μόνο για να μειώσουμε θραύσεις και διαρροές, αλλά και για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των έξυπνων μετρητών». Επίσης, μέσα στο επόμενο έτος η ΕΥΔΑΠ θα προκηρύξει διαγωνισμό για την προμήθεια έξυπνων υδρομετρητών, με σκοπό να εκσυγχρονίσει τις υπηρεσίες της. Στα πλάνα της εταιρείας είναι και η αναδιάταξη του οργανογράμματός της, την οποία θα ακολουθήσει πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή