Αγώνας δρόμου για μεταβίβαση της «Ελληνικό Α.Ε.» μέσα στο καλοκαίρι

Αγώνας δρόμου για μεταβίβαση της «Ελληνικό Α.Ε.» μέσα στο καλοκαίρι

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγώνας δρόμου για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των μετοχών της «Ελληνικό Α.Ε.» στη Lamda Development και την καταβολή της πρώτης δόσης του τιμήματος των 900 εκατ. για την παραχώρηση της εκτός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου, ακόμα και πριν από τα μέσα του καλοκαιριού, βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ελληνικό Δημόσιο, Lamda και η κοινοπραξία που έχει αναλάβει την ανάπτυξη του καζίνο οριστικοποιούν αυτή την περίοδο τις μεταξύ τους συμβάσεις, οι οποίες και πρέπει, αφού περάσουν από το Ελεγκτικό Συνέδριο, να κυρωθούν από τη Βουλή. Παράλληλα, ολοκληρώνεται η δικαστική ωρίμανση του ακινήτου, καθώς χθες έγινε γνωστό πως το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε μία από τις τελευταίες προσφυγές κατά της παραχώρησης, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται κι άλλη μία τελευταία απόφαση επί άλλης προσφυγής. Σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών και αυτή η απόφαση αναμένεται να μην δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στην επένδυση. Ετσι, καλώς εχόντων των πραγμάτων, δεν μπορεί να αποκλειστεί η συναλλαγή για την παραχώρηση του Ελληνικού να κλείσει ακόμα και πριν από τα μέσα του καλοκαιριού.

Ιδιαίτερης σημασίας για την ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων και την έναρξη του εμβληματικού έργου είναι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να απορρίψει την αίτηση ακύρωσης κατά της κοινής υπουργικής απόφασης(ΚΥΑ) που έχει εγκρίνει τις πολεοδομικές μελέτες και τους σχετικούς περιβαλλοντικούς όρους της επένδυσης. «Με την έκδοση της απόφασης, το ΣτΕ βάζει τη σφραγίδα του στη νομιμότητα και το κύρος των πολεοδομικών μελετών και κάνει ένα ακόμα από τα τελευταία βήματα για τη λήξη των εκκρεμοτήτων», αναφέρουν κύκλοι της παραχωρησιούχου.

Το ΣτΕ απέρριψε τους ισχυρισμούς περί δήθεν μεταβίβασης των κοινόχρηστων χώρων στη διοίκηση και διαχείριση ιδιωτικών φορέων, καθώς η «Ελληνικό Α.Ε.» ουδέποτε θα αποκτήσει κυριότητα σε κοινόχρηστους χώρους, ο δε Φορέας Διαχείρισης Κοινοχρήστων κατά τον νόμο διοικείται κατά πλειοψηφία από τους Δήμους Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Αλίμου. Το ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμο και τον ισχυρισμό ότι η θεσμοθέτηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης για τα έργα και τις δραστηριότητες, μετά την ΚΥΑ, συνιστά τροποποίηση της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών.

Σημειώνεται επίσης ότι το ΣτΕ έκρινε ότι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων πληροί όλα τα απαιτούμενα τυπικά και ουσιαστικά στοιχεία, ενώ απέρριψε ως αβάσιμους ισχυρισμούς για παραβίαση της νομοθεσίας της Ε.Ε. περί απαγόρευσης κρατικών ενισχύσεων. Η συγκεκριμένη ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ (αρ. 2775/2020) η οποία δημοσιεύθηκε πριν από λίγες μέρες, δίνει το πράσινο φως για την έναρξη της μεγάλης επένδυσης του Ελληνικού, της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη και έρχεται να προστεθεί σε σειρά αιτήσεων ακύρωσης από τρίτους, που έχουν απορριφθεί από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας.

Υπενθυμίζεται πως αυτή την εβδομάδα με την υπογραφή σχετικών συμβάσεων ολοκληρώθηκε το σύνολο των συναλλαγών της Lamda Development που αφορούν το χρηματοδοτικό σχήμα της πρώτης επενδυτικής περιόδου για το Ελληνικό συνολικού ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το χρηματοδοτικό σχήμα έκλεισε με την υπογραφή των επικαιροποιημένων δανειακών συμβάσεων αξίας 1,16 δισεκατομμυρίων με τις τράπεζες Eurobank και Πειραιώς. Στο σύνολο του κοινοπρακτικού τραπεζικού δανεισμού περιλαμβάνεται ποσό ύψους 205 εκατ. για την κάλυψη δαπανών ΦΠΑ. 

Ο δανεισμός αφορά αφενός τη χρηματοδότηση των έργων υποδομών και άλλων αναπτύξεων κατά τη διάρκεια της πρώτης πενταετίας του έργου συνολικού ύψους 542 εκατ. και αφετέρου τη χρηματοδότηση για την εμπορική ανάπτυξη στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης (Vouliagmenis Mall) και την εμπορική ανάπτυξη εντός της μαρίνας Αγ. Κοσμά (Marina Galleria) συνολικού ύψους 622 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το επιχειρηματικό πλάνο της εταιρείας, η χρηματοδότηση των έργων προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ της πρώτης φάσης θα καλυφθεί κατά 1 δισ. από τον εν λόγω τραπεζικό δανεισμό, με το υπόλοιπο ποσό των απαιτούμενων κεφαλαίων, ύψους περίπου 1,5 δισ. να προέρχεται από ίδια κεφάλαια. Υπενθυμίζεται επίσης πως η Lamda έχει προχωρήσει ήδη σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τάξεως των 650 εκατ., ενώ πέρυσι το καλοκαίρι προχώρησε και στην έκδοση ομολόγου ύψους 320 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή