Έργο 350 εκατ. στην ηλεκτροπαραγωγή από το Ισραήλ

Έργο 350 εκατ. στην ηλεκτροπαραγωγή από το Ισραήλ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αίτηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για τη χορήγηση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας ενός εργοστασίου φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου, συνολικής ισχύος 830 MW και προϋπολογισμού της τάξεως των 350 εκατομμυρίων ευρώ υπέβαλε η ισραηλινή εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ G.P. Global Power Ltd. Η εν λόγω επένδυση σχεδιάστηκε και δρομολογήθηκε το τελευταίο έτος μετά και την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Τελ Αβίβ στα μέσα Ιουνίου και τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν εκεί με πρωτοβουλία της ισραηλινής πλευράς και κοινό στόχο την ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων.

Για τη χρηματοδότηση του έργου, που σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζεται να χωροθετηθεί στη Θεσσαλία και ειδικότερα στην Περιφέρεια της Λάρισας, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από την επίσης ισραηλινών συμφερόντων, εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, Aroundtown S.A. με κεφαλαιοποίηση της τάξεως των 10 δισ, η οποία δραστηριοποιείται στο real estate. Το ενδιαφέρον της συνδέεται από κύκλους της αγοράς τόσο με το project αυτό καθαυτό όσο και με την προοπτική να προχωρήσει μαζί με τους βασικούς μετόχους της G.P. Global Power και στην ανάπτυξη δικτύου φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στην ελληνική επικράτεια.

Βασικός μέτοχος της G.P. Global Power είναι ο όμιλος του ισραηλινού επιχειρηματία Nissan Caspi, ο οποίος δραστηριοποιείται στην ενέργεια με δύο κυρίως βραχίονες: αυτόν της παραγωγής ενέργειας, μέσω της G.P. Global Power Ltd, η οποία μάλιστα πρόσφατα μέσω της θυγατρικής της IPM Beer Tuvia έθεσε σε λειτουργία ένα αντίστοιχο εργοστάσιο συνδυασμένου κύκλου στο Ισραήλ εγκατεστημένης ισχύος 470 MW προϋπολογισμού 520 εκατομμυρίων ευρώ, και εκείνον της έρευνας και ανάπτυξης ενεργειακών τεχνολογιών, αποθήκευσης υδρογόνου, μπαταριών ιόντων λιθίου, καθώς και παραγωγής υγρών καυσίμων από φυσικό αέριο (GTLF) μέσω της OSEG Ltd.

Για την επένδυση ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα η G.P. Global έχει ήδη ιδρύσει ελληνική εταιρεία με αποκλειστικό σκοπό την κατασκευή και λειτουργία του εν λόγω έργου, στην οποία πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες ο Βασίλης Μηλιώνης. Ο επιχειρηματίας είναι γνωστός από την προηγούμενη δραστηριοποίησή του στην ελληνική αγορά ενέργειας και ειδικότερα την εμπλοκή του στην υπόθεση της Energa-Hellas Power για το σκάνδαλο της οποίας ωστόσο αθωώθηκε δικαστικά σε δεύτερο βαθμό.

Στον ίδιο όμιλο με την G.P. Global, η οποία αιτείται την άδεια από την ΡΑΕ, ανήκει και η επίσης εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ, Inter Industries Ltd, που δραστηριοποιείται στην κατασκευή έργων ΑΠΕ, καθώς και η γερμανική IP Inovative Power GmbH η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των ιδιωτικών ενεργειακών έργων καθώς και σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες και την Αγγλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή