Αναζητώντας συμβιβασμό για τον εταιρικό φόρο

Αναζητώντας συμβιβασμό για τον εταιρικό φόρο

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει την πρόθεσή του να αυξήσει τον εταιρικό φόρο από το σημερινό 21% στο 28% υπό τη μορφή του βασικού εργαλείου για να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα υποδομών των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Πάντως, ελάχιστοι άνθρωποι στην Ουάσιγκτον, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του Λευκού Οίκου, όντως πιστεύουν ότι εκεί θα καταλήξει να καθορισθεί ο τελικός συντελεστής. Στα μέσα της εβδομάδας ο κ. Μπάιντεν κατέστησε σαφές ότι είναι διαλλακτικός και ανοικτός σε έναν συμβιβασμό, αφότου του υποβλήθηκε ερώτηση, εάν είναι πρόθυμος να δεχθεί φόρο χαμηλότερο του 28%. Σε σειρά συνεντεύξεων, που διεκπεραίωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς και στις οποίες συμμετείχαν στελέχη επιχειρήσεων στις ΗΠΑ και αξιωματούχοι, οι οποίοι ασχολούνται με το ζήτημα, τόνισαν πως αναμένουν να υπάρχει συναίνεση μεταξύ Λευκού Οίκου και εταιρειών στο 25%. Πρόκειται για έναν συντελεστή τον οποίο καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει επιλέξει, αλλά μπορούν να συμβιβαστούν. «Δεν μας αρέσει, αλλά εκεί περιμένουμε να κυμαίνεται», ανέφερε στέλεχος μεγάλου ενεργειακού ομίλου, που συμμετέχει σε ομάδες θεσμικής πίεσης και ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Παραταύτα, και πάλι θα το θεωρήσουμε νίκη». Ο φορολογικός συντελεστής στις ΗΠΑ ελαττώθηκε στο 21% από το 35% χάρις στην περικοπή, που προώθησε το 2017 η κυβέρνηση του προηγούμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και των Ρεπουμπλικανών, αν και τελικώς είναι πολλές οι αμερικανικές εταιρείες οι οποίες πληρώνουν λιγότερα.

Το να αυξηθεί το εν λόγω ποσόν, το οποίο οι όμιλοι εισφέρουν στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό των άνω των 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αποτελεί σημαντικό τμήμα του γενικότερου σχεδιασμού του Τζο Μπάιντεν και των Δημοκρατικών για την αναδιαμόρφωση της οικονομίας της χώρας, ώστε αφενός να μετριαστούν οι ανισότητες, αφετέρου να αντισταθμιστεί η άνοδος της Κίνας. Μεταξύ των ομίλων, που αποδεικνύονται ιδιαίτερα επιδέξιοι στη μείωση των φορολογικών βαρών τους, είναι η μητρική της Google, Alphabet, η φαρμακευτική Merck, η Facebook, ενώ η Amazon προσφάτως δήλωσε πως τάσσεται υπέρ μιας αύξησης του συντελεστή. Συγκεκριμένα, την Τρίτη ο ιδρυτής και επικεφαλής της Τζεφ Μπέζος τόνισε ότι στηρίζει μία τέτοια κίνηση στο πλαίσιο του προγράμματος για τα έργα υποδομών. Σε ομιλία του προ μιας εβδομάδας, ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε πως η Αmazon, ο μεγαλύτερος λιανέμπορος στις ΗΠΑ, και μία από τις εταιρείες του Fortune 500, χρησιμοποιεί ποικίλα «παραθυράκια» για να μην πληρώνει ούτε ένα σεντ σε ομοσπονδιακό φόρο εισοδήματος, εν αντιθέσει με την μεσαία τάξη, η οποία καταβάλλει φόρους 20% και άνω επί των εσόδων της. 

Πέραν τούτων, υπό το πρίσμα της άμβλυνσης των ανισοτήτων παγκοσμίως, ο Λευκός Οίκος προτείνει τη θέσπιση ενός ελάχιστου και παγκόσμιου φόρου για τις εταιρείες και τη βελτίωση στην επιβολή της φορολογικής νομοθεσίας. Τα σχετικά ανέφερε η υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, με αφορμή τη Σύνοδο ΔΝΤ/Παγκόσμιας Τράπεζας. Αναφορικά τώρα με τον συντελεστή του 28%, φορείς όπως το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και ο γερουσιαστής Τζο Μάντσιν, Δημοκρατικός στη Δυτική Βιρτζίνια, ο οποίος δείχνει μετριοπαθής σε ορισμένα ζητήματα, έχουν χαρακτηρίσει πολύ υψηλό το 28%, αν και η δική του ψήφος έχει ζωτική σημασία για την οποιαδήποτε νομοθεσία στη Γερουσία – άλλωστε είναι μοιρασμένο το Σώμα μισό-μισό. Πάντως, ο ίδιος θα αποδεχόταν το 25% ως φορολογικό συντελεστή. Από πλευράς του, τέλος, ο Λευκός Οίκος γνώριζε εξαρχής ότι το να υποστηρίξει το 28% θα προκαλούσε αντιδράσεις, ακόμα και από το ίδιο το Δημοκρατικό Κόμμα, αλλά προτίθεται να συζητήσει εναλλακτικές προσεγγίσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή