Ενίσχυση των αγορών παρά την αύξηση των κρουσμάτων

Ενίσχυση των αγορών παρά την αύξηση των κρουσμάτων

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας εξακολουθούν να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών, με αρκετές χώρες να αντιμετωπίζουν αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών υιοθετώντας πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα, αντανακλώντας εν μέρει το γεγονός ότι ο ρυθμός των εμβολιασμών παραμένει ανισομερής μεταξύ περιοχών και χωρών.

Παρ’ όλα αυτά, ανοδικά κινήθηκαν οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές την εβδομάδα που διανύσαμε, με τον αμερικανικό δείκτη S&P500 να αναρριχάται σε νέο ιστορικό υψηλό την Πέμπτη χάρη στην άνοδο του τεχνολογικού κλάδου, λαμβάνοντας ώθηση από τις δηλώσεις του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ και τη δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) στις 16-17 Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, ο Τζερόμ Πάουελ τόνισε για ακόμη μία φορά ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή στην υποστηρικτική πολιτική προτού σημειωθεί σημαντική περαιτέρω πρόοδος προς την επίτευξη των στόχων για τον πληθωρισμό και την αγορά εργασίας, με τις θέσεις εργασίας να βρίσκονται ακόμη 8,5 εκατ. κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα. Επίσης, σύμφωνα με τα πρακτικά της Fed, η επεκτατική νομισματική πολιτική αναμένεται να συνεχισθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η ενίσχυση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων οφείλεται κυρίως στις προσδοκίες για δυνατή ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, υποβαθμίζοντας τους κινδύνους που συνδέονται με τις πληθωριστικές πιέσεις. Στις αγορές κυβερνητικών ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε την Πέμπτη σε χαμηλό δύο εβδομάδων 1,62% –προτού αυξηθεί στην περιοχή του 1,67% στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή– μετά τα σχόλια του Πάουελ υπέρ της διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής και την ανακοίνωση αδύναμων εβδομαδιαίων στοιχείων για τις αιτήσεις ανεργίας, οι οποίες αυξήθηκαν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, κατά 16.000 στις 744.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 3 Απριλίου.

Στην Ευρωζώνη, τα κυβερνητικά ομόλογα ακολούθησαν την κίνηση των αμερικανικών Treasuries, με την απόδοση του 10ετούς γερμανικού τίτλου να υποχωρεί σε χαμηλό 10 ημερών -0,35% την Πέμπτη, πριν αυξηθεί κοντά στα επίπεδα του -0,30% το μεσημέρι της Παρασκευής εν μέσω αμφιβολιών για τις προσπάθειες της ΕΚΤ να διατηρήσει χαμηλά τα ονομαστικά επιτόκια. Τα πρακτικά της συνεδρίασης της 11ης Μαρτίου, που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη, ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι τα υψηλότερα πραγματικά επιτόκια δεν είναι κατά ανάγκη λόγος ανησυχίας και δεν θα πρέπει να πυροδοτήσουν απαραιτήτως παρέμβαση από την κεντρική τράπεζα. Στις αγορές συναλλάγματος, η πτώση των αποδόσεων των αμερικανικών κυβερνητικών ομολόγων οδήγησε σε αποδυνάμωση του δολαρίου, με την ισοτιμία ευρώ/δολ. να αυξάνεται σε υψηλό 2 εβδομάδων 1,1927 την Πέμπτη, προτού υποχωρήσει ελαφρώς κάτω από το 1,19 στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή, παραμένοντας ωστόσο ενισχυμένη περίπου κατά 1,0% σε εβδομαδιαία βάση.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή