Ευκολότερα η σύνταξη σε ασφαλισμένους που οφείλουν εισφορές

Ευκολότερα η σύνταξη σε ασφαλισμένους που οφείλουν εισφορές

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλαγές στο ύψος των ποσών που μπορούν να οφείλουν στον ΕΦΚΑ οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι προκειμένου να λάβουν σύνταξη εξετάζει το υπουργείο Εργασίας, όπως δήλωσε χθες από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου, ο οποίος αναφέρθηκε στο «καυτό» θέμα των εκκρεμών συντάξεων στην Ολομέλεια, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Βασίλη Βιλιάρδου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο μέτρο της προκαταβολής σύνταξης, επισημαίνοντας αφενός πως η σχετική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων παραμένει ανοιχτή, αφετέρου πως γίνεται συζήτηση για αλλαγές στα ποσά των οφειλών που υπάρχουν, προκειμένου να καταβάλλεται η προκαταβολή της σύνταξης σε δικαιούχους που σήμερα αποκλείονται.

Υπενθυμίζεται πως όσοι ασφαλισμένοι βρίσκονται σε αναμονή για την έκδοση συνταξιοδοτικής απόφασης μπορούν να υποβάλουν αίτηση στην ψηφιακή πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας, που παραμένει ανοικτή. Το ποσό που θα λάβουν θα είναι 360 ή 384 ευρώ, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και την ηλικία, ενώ θα καταβληθούν και αναδρομικά για το διάστημα που περιμένουν.

Βάσει της ισχύουσας διάταξης, από την προκαταβολή σύνταξης εξαιρούνται τέσσερις κατηγορίες υποψήφιων συνταξιούχων, μεταξύ των οποίων και όσοι οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές, το ποσό των οποίων υπερβαίνει τα προβλεπόμενα από τις σχετικές διατάξεις ανώτατα όρια. Τα «πλαφόν» οφειλών είναι διαφορετικά ανά ταμείο. Συγκεκριμένα, οι αυτοαπασχολούμενοι ασφαλισμένοι στο τ. ΕΤΑΑ γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη αν χρωστούν πάνω από 15.000 ευρώ σε ασφαλιστικές εισφορές. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες του τ. ΟΑΕΕ δεν συνταξιοδοτούνται αν οφείλουν πάνω από 20.000 ευρώ, ενώ οι αγρότες του τ. ΟΓΑ πρέπει να χρωστούν κάτω από 4.000 ευρώ για να λάβουν σύνταξη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΕΦΚΑ, ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες, εκτιμάται ότι περίπου ένα 10% με 15% από τους εν αναμονή συνταξιούχους δεν μπορεί να λάβει σύνταξη (οριστική) γιατί έχει οφειλές άνω των 20.000 ευρώ.

Αυτά τα όρια ισχύουν και για την «έναντι» προκαταβολή των 360-384 ευρώ και το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει να τα αναπροσαρμόσει προς τα πάνω. Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι να αυξηθεί το όριο για τους ασφαλισμένους του τ. ΕΤΑΑ, ώστε να γίνει για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους 20.000 ευρώ, και αντίστοιχα για τους αγρότες να αυξηθεί στις 6.000 ευρώ.

Σήμερα, για να λάβουν την «έναντι» παροχή οι εν λόγω οφειλέτες ασφαλισμένοι θα πρέπει να αποπληρώσουν το υπερβάλλον ποσό του ορίου, όπως ακριβώς ισχύει και για την οριστική σύνταξη.

Για παράδειγμα, ένας δικηγόρος οφείλει 19.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ. Πρέπει να πληρώσει 4.000 ευρώ ώστε το χρέος του να πέσει στις 15.000 και να μπορέσει να λάβει «έναντι» προκαταβολή αλλά και σύνταξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 36.088 εν αναμονή συνταξιούχοι που υπέβαλαν τη σχετική αίτηση έως τις 31 Μαρτίου, θα λάβουν την πρώτη προκαταβολή σύνταξης αλλά και τα αναδρομικά ποσά πιθανότατα τη Μεγάλη Τετάρτη, με μία πληρωμή.

Οσο για το σύνολο των εκκρεμοτήτων, σύμφωνα με τον κ. Τσακλόγλου, τον Ιανουάριο οι εκκρεμείς υποθέσεις στα ταμεία κύριας ασφάλισης ήταν 155.000, αλλά μέσα σε ένα τρίμηνο υποχώρησαν στις 139.000, ενώ έχουν εκδοθεί 25.000 ψηφιακές συντάξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή