Νέα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων

Νέα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ενεργοποίηση δύο μέτρων, τα οποία δυνητικά μπορούν να φθάσουν στο 1 δισ. ευρώ, προχωράει το υπουργείο Οικονομικών το προσεχές διάστημα, με στόχο την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις κατά την επανεκκίνησή τους. Το πρώτο μέτρο είναι η επιδότηση παγίων δαπανών και το δεύτερο προσφέρει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις που συμμετείχαν στις επιστρεπτέες 1 έως 3, με εργαζομένους και οι οποίες είχαν όλο το 2020 μείωση τζίρου τουλάχιστον 30%, να λάβουν το 35% του συνολικού ποσού των επιστρεπτέων 1-3 ως επιχορήγηση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, μέχρι τα τέλη του 2021.

Από τούδε και στο εξής, όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, τα μέτρα στήριξης θα είναι στοχευμένα, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει επιστρεπτέα προκαταβολή 8, ενώ πιθανόν ολοκληρώνεται ο κύκλος των μηδενικών ενοικίων τουλάχιστον στο λιανεμπόριο. Σε όσες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα ή σε περιοχές που κλείνουν εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, η κυβέρνηση θα ενεργοποιεί την αποζημίωση ειδικού σκοπού, όπως έκανε πρόσφατα για τις επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας.

Τα δύο μέτρα

Επιχορήγηση επανεκκίνησης: Το «εργαλείο» που τίθεται σε εφαρμογή είναι συνδεδεμένο με τις επιστρεπτέες 1-3 και δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αποκτήσουν ρευστότητα για να αντεπεξέλθουν. Συγκεκριμένα, μπορούν να λάβουν ως επιχορήγηση το 35% του ποσού που άντλησαν από τις επιστρεπτέες 1-3, προκειμένου να πληρώσουν φόρους (ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.) και εισφορές ώς το τέλος του χρόνου, αναλαμβάνοντας όμως την υποχρέωση να αποπληρώσουν το 100% του ποσού των επιστρεπτέων σε 60 δόσεις. Η εναλλακτική είναι να αξιοποιήσουν τη ρύθμιση που ισχύει για όλους, δηλαδή να επιστρέψουν το 50% που έλαβαν σε 60 δόσεις, ωστόσο αυτό δεν λύνει το πρόβλημα της άμεσης ρευστότητας για την επανεκκίνησή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 25.000 επιχειρήσεις που έλαβαν το κρατικό δάνειο από τους τρεις πρώτους κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής, είχαν πτώση τζίρου άνω του 30% το 2020. Πρόκειται κυρίως για μικρά εμπορικά καταστήματα, επιχειρήσεις εστίασης και κάποιες άλλες παροχής υπηρεσιών όπως γυμναστήρια. Αυτές οι επιχειρήσεις έχουν, όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, ένα κοινό χαρακτηριστικό: δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και ως εκ τούτου δεν έχουν κεφάλαια για την επανεκκίνησή τους και την πληρωμή των υποχρεώσεών τους σε φορολογικά και ασφαλιστικά ταμεία. Οι ανωτέρω επιχειρήσεις κινδυνεύουν με «λουκέτο» πριν ανοίξει η οικονομία, ή να προχωρήσουν σε μείωση προσωπικού.

Παράδειγμα: Μικρή επιχείρηση στον τομέα της εστίασης έλαβε από τους τρεις πρώτους κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής, συνολικά 20.000 ευρώ, καταγράφοντας απώλεια τζίρου 45% την περασμένη χρονιά. Το υπουργείο Οικονομικών τής δίνει τη δυνατότητα να λάβει επιχορήγηση ίση με το 35% του ποσού των επιστρεπτέων, δηλαδή 7.700 ευρώ (το ποσό αυτό δεν επιστρέφεται). Το ποσό που θα πρέπει να αποπληρώσει από τον Ιανουάριο του 2022 ανέρχεται στις 20.000 ευρώ δηλαδή, στο 100% της επιστρεπτέας σε 60 δόσεις. Χάνεται το δικαίωμα που προσφέρεται να γλιτώσει το «κούρεμα» έως και 50% των επιστρεπτέων προκαταβολών των τριών πρώτων κύκλων. Από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στο όριο και πολύ κοντά στο «λουκέτο» θα προσφύγουν στον δανεισμό που προσφέρει η κυβέρνηση.

Επιδότηση παγίων δαπανών, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ: Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η επιδότηση των παγίων δαπανών των επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό θα έχει τελικά τη μορφή χορήγησης πιστωτικού υπολοίπου, που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Η επιχείρηση θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει το ποσό της ενίσχυσης που θέλει να κατανείμει για την πληρωμή φορολογικών οφειλών και το ποσό που θέλει να χρησιμοποιήσει για την πληρωμή ασφαλιστικών οφειλών. Η ενίσχυση θα υπολογιστεί ως ποσοστό των παγίων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020 και δεν έχουν καλυφθεί από το πακέτο των κρατικών ενισχύσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία. Για να είναι επιλέξιμη μία επιχείρηση θα πρέπει να πληροί σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Να ανήκει σε πληττόμενους κλάδους.
  • Να έχει υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τις δηλώσεις Ε3 για την περίοδο που υποχρεούται.
  • Να παρουσιάζει ζημία προ φόρων τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά της είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδά της για το 2020.
  • Να εμφανίζει πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019. Σημειώνεται ότι ειδικά για τις νέες επιχειρήσεις και αυτές που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα, δίνεται έμφαση στη ζημία και όχι στην πτώση του τζίρου.
  • Να μην ήταν προβληματική το 2019 εκτός κι αν ανήκει στις πολύ μικρές ή μικρές επιχειρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή