Θα ξεπεράσει το 7% του ΑΕΠ το πρωτογενές έλλειμμα το 2021

Θα ξεπεράσει το 7% του ΑΕΠ το πρωτογενές έλλειμμα το 2021

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από 7% του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί το πρωτογενές έλλειμμα του 2021, εκτιμούν κυβέρνηση και θεσμοί, στο πλαίσιο της 10ης αξιολόγησης, που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Πρόκειται για σχεδόν διπλάσιο έλλειμμα από το 3,88% του ΑΕΠ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2021, καθώς έχει εκτιναχθεί το κόστος των μέτρων στήριξης από 7 δισ. ευρώ σε πάνω από 14 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά, θα είναι στο ίδιο ύψος με το έλλειμμα του 2020. Το ΔΝΤ προέβλεψε την προηγούμενη εβδομάδα έλλειμμα 6% του ΑΕΠ για φέτος και η Τράπεζα της Ελλάδος 5,3% του ΑΕΠ.

Ως προς τον ρυθμό ανάπτυξης, κυβέρνηση και θεσμοί φαίνεται πως συγκλίνουν στο περίπου 3,5% για φέτος, που ήταν η τελευταία εκτίμηση της Κομισιόν. Δεν περιλαμβάνεται η επίπτωση από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο επικεφαλής των θεσμών στις 20-21 Απριλίου. Η έκθεση των θεσμών αναμένεται να εκδοθεί στις 26 Μαΐου και εφόσον είναι θετική, το επόμενο Eurogroup, στις 17 Ιουνίου, θα αποφασίσει την εκταμίευση 770 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την επιστροφή των κερδών ομολόγων των ευρωπαϊκών τραπεζών (SMPs  και ANFAs), καθώς και για την απαλλαγή από το επιτοκιακό πέναλτι ομολόγων του δεύτερου προγράμματος στήριξης (step up margin), που εφαρμόζονται ως μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της ενισχυμένης εποπτείας. Θα είναι η 5η εκταμίευση και απομένουν άλλες τρεις.

Στο πλαίσιο της 10ης αξιολόγησης γίνεται η προετοιμασία του προγράμματος σταθερότητας 2021-2024, που θα υποβληθεί στις Βρυξέλλες ώς τις 30 Απριλίου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2021-2025, που θα είναι έτοιμο περίπου ένα μήνα μετά. Είναι προφανές ότι στις συνθήκες αβεβαιότητας που επικρατούν, ένας τέτοιος σχεδιασμός είναι εξαιρετικά δύσκολος. Τα τεχνικά κλιμάκια εξετάζουν μία μία τις δαπάνες και τα έσοδα, αλλά δεν είναι σίγουρο σε ποιο επίπεδο θα διαμορφωθούν, αφού αυτό εξαρτάται από τη διάρκεια της πανδημίας και το πλήγμα της στην οικονομία. Αλλωστε, ακόμη δεν υπάρχει επίσημη απόφαση ούτε καν για το αν θα παραμείνει σε ισχύ το 2022 η ρήτρα γενικής διαφυγής, που επιτρέπει υψηλότερα ελλείμματα, αν και αυτό θεωρείται δεδομένο.

Πίεση ασκείται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της αξιολόγησης κυρίως για την εφαρμογή του πτωχευτικού πλαισίου και για την έναρξη των πλειστηριασμών το ταχύτερο δυνατόν. Η κυβέρνηση ουσιαστικά παραπέμπει την έναρξή τους για τον Σεπτέμβριο.

Επίσης, οι θεσμοί διαπιστώνουν καθυστέρηση στην εξόφληση των εγγυήσεων του Δημοσίου σε δάνεια, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυξάνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων, λόγω πανδημίας, αντισταθμίζοντας τις μειώσεις σε άλλους τομείς. Η δέσμευση της χώρας ήταν να μηδενίσει όλες τις οφειλές έως το τέλος Ιουνίου, πλην των συντάξεων, τις οποίες ελπίζει να εκκαθαρίσει μέχρι το τέλος του χρόνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή