ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δώρο Πάσχα: Πώς θα δοθεί σε όσους είναι σε αναστολή

Δώρο Πάσχα: Πώς θα δοθεί σε όσους είναι σε αναστολή

Προσπάθεια να καταβληθεί το δώρο Πάσχα 2021 στους εργαζομένους που τέθηκαν σε αναστολή το διάστημα από 1/1/2021 έως 30/4/2021 εντός της Μεγάλης Εβδομάδας γίνεται από το υπουργείο Εργασίας. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1, ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι για την πληρωμή του δώρου Πάσχα θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία που ίσχυσε με το δώρο Χριστουγέννων του 2020. Στόχος είναι και η κρατική συμμετοχή να καταβληθεί στους εργαζομένους πριν από το Πάσχα. Βάσει της διαδικασίας που ακολουθήθηκε με την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων 2020, η αναλογία του δώρου Πάσχα 2021 από το κράτος θα κατατεθεί απευθείας στους λογαριασμούς των εργαζομένων. Οσο για τη συμμετοχή του εργοδότη, αυτή θα πρέπει να κατατεθεί στον τραπεζικό λογαριασμό του μισθωτού το αργότερο έως τη Μεγάλη Τετάρτη 28 Απριλίου. 

Να σημειωθεί ότι αναλογία δώρου Πάσχα από το Δημόσιο καταβάλλεται στην περίπτωση κατά την οποία η σύμβαση εργασίας των εργαζομένων έχει τεθεί ή θα τεθεί σε αναστολή εντός του χρονικού διαστήματος από την 1η Ιανουαρίου έως την 30ή Απριλίου του τρέχοντος έτους. Το ποσό υπολογίζεται επί της ειδικής αποζημίωσης των 534 ευρώ, ενώ και οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα αναστολής της σύμβασης εργασίας καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι πάνω από 500.000 εργαζόμενοι θα λάβουν για δώρο Πάσχα ένα ποσό από τον εργοδότη μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, για το διάστημα που εργάστηκαν, και ένα ποσό από το κράτος μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, για το διάστημα που μπήκαν σε αναστολή. Μάλιστα εκτιμάται ότι το δώρο θα είναι σημαντικά μειωμένο για όσους λαμβάνουν μισθούς υψηλότερους από τα 534 ευρώ. Οσο περισσότερες είναι οι ημέρες αναστολής τόσο μεγαλύτερη θα είναι η μείωση του δώρου.

Στον αντίποδα, εάν ο μισθός κάποιου κυμαίνεται κοντά στα 534 ευρώ, τότε οι απώλειες θα είναι πολύ μικρές.

Στο μεταξύ, έως και τη Δευτέρα 12/4/2021 παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δηλώσεων αναστολής των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» για τον μήνα Απρίλιο 2021. Από τις 13/4/2021 οι επιχειρήσεις – εργοδότες θα μπορούν να προαναγγέλλουν αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων μην έχοντας τη δυνατότητα μεταβολής των δηλώσεων για το χρονικό διάστημα από 1/4/2021 έως και 12/4/2021.

Επιπλέον, με τη δημοσίευση της ΚΥΑ που αφορά την εφαρμογή των νέων έκτακτων μέτρων που ισχύουν από τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021, αναπροσαρμόζονται τα παραρτήματα με τους ΚΑΔ (κυρίως για το λιανεμπόριο).