ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καμπανάκι» από ΕΚΤ για την καθυστέρηση στο ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης

«Καμπανάκι» από ΕΚΤ για την καθυστέρηση στο ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης

Προειδοποίηση ότι μία επ’ αόριστον καθυστέρηση στην εκταμίευση των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, λόγω της προσφυγής στο γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο, θα αποτελούσε καταστροφή για την Ευρώπη, απηύθυνε η Ιζαμπελ Σνάμπελ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σε συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό Der Spiegel.

«Δεν είναι δικό μου θέμα να κάνω σχόλιο για το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο, αλλά θα ήταν οικονομική καταστροφή για την Ευρώπη αν η εκταμίευση των κεφαλαίων καθυστερούσε επ’ αόριστον. Αν γινόταν αυτό, η Ευρώπη θα έπρεπε να σκεφθεί εναλλακτικές λύσεις, αλλά αυτό θα μπορούσε να πάρει κάποιο χρόνο», απάντησε η Σνάμπελ όταν ρωτήθηκε σχετικά με το θέμα.

Το γεγονός ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και τα εθνικά προγράμματα στήριξης θα οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση των επιπέδων χρέους των χωρών δεν αποτελεί πρόβλημα, είπε η Σνάμπελ, εφόσον οι δαπάνες ενισχύσουν τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. «Η αύξηση στο δημόσιο χρέος είναι αναπόφευκτη και εύλογη λόγω της κρίσης του αιώνα, ενόσω οι δαπάνες ενισχύουν με βιώσιμο τρόπο την ανάπτυξη», δήλωσε η Σνάμπελ. Το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο ανέστειλε την επικύρωση του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε. τον περασμένο μήνα, δηλώνοντας ότι εξετάζει την προσφυγή κατά του σχεδίου ενίσχυσης των επενδύσεων με δανεισμό.Η Σνάμπελ εξέφρασε, επίσης, ανησυχίες για τους δυνητικούς κινδύνους στις χρηματοπιστωτικές αγορές από δραστηριότητες των κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds). Το γεγονός ότι η κατάρρευση του hedge fund Archegos προκάλεσε απώλειες δισεκατομμυρίων σε μεγάλες τράπεζες, όπως της Credit Suisse, αποτελεί «προειδοποιητικό μήνυμα ότι υπάρχουν σημαντικοί συστημικοί κίνδυνοι», δήλωσε η Σνάμπελ. Η υπόθεση αυτή, πρόσθεσε, έδειξε ότι υπάρχουν «σημαντικά ρυθμιστικά κενά». Η δεύτερη μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα υπέστη ζημίες 4,4 δισ. ελβετικών φράγκων από τις συναλλαγές της με την Archegos, οδηγώντας στην αλλαγή της διοίκησης της επενδυτικής της τράπεζας και των διευθύνσεων για τον κίνδυνο.

Μία ημέρα νωρίτερα προηγήθηκε ανάλογη κρούση από τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μπρινό Λε Μερ, που μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg επισήμανε ότι το σχέδιο των 750 δισ. ευρώ της Ε.Ε. «δεν βρίσκεται στον σωστό δρόμο». Ο ίδιος δήλωσε πως «ανησυχεί βαθιά» για την καθυστέρηση που παρατηρείται στο Ταμείο Ανάκαμψης, σχέδιο που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, επισημαίνοντας πως κάτι τέτοιο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την επιστροφή στην ανάπτυξη. «Εάν θέλουμε μία ισχυρή οικονομία, θα πρέπει να επενδύσουμε, και να επενδύσουμε τώρα αμέσως», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Η έντονη αγανάκτηση του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας σχετικά με την πορεία εφαρμογής του Ταμείου Ανάκαμψης αντανακλά την ανησυχία που έχουν εκφράσει πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σχετικά με την καθυστέρηση στην εφαρμογή του προγράμματος σε σύγκριση με χώρες όπως οι ΗΠΑ. Ηδη, το πακέτο στήριξης του 1,9 τρισ. δολ. που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν έχει ενεργοποιηθεί, παρότι εγκρίθηκε οκτώ μήνες μετά την αρχική έγκριση του ευρωπαϊκού προγράμματος.

Ενδεικτικά, αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν εκφράσει κατά καιρούς ανησυχίες για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή του σχεδίου των 750 δισ. ευρώ, ενώ ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει παρακινήσει τους ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών να λάβουν υπόψη τους και νέα μέτρα στήριξης.

«Οι ΗΠΑ ήταν πιο πολύ καινοτόμες, πιο φιλόδοξες, ονειρεύθηκαν περισσότερο από εμάς και δαπάνησαν χρήματα για να καινοτομήσουν ταχύτερα και σε μεγαλύτερο βαθμό», είχε τονίσει ο κ. Μακρόν μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Τις επόμενες εβδομάδες και μήνες θα πρέπει να συνεχίσουμε να σκεφτόμαστε και να αποφασίσουμε ποια θα είναι η σωστή στρατηγική μας, ο προϋπολογισμός μας αλλά και η απάντηση που θα δώσουμε απέναντι στην κρίση σε επίπεδο επενδύσεων».