Πτώση βιομηχανικής παραγωγής σε Γαλλία – Γερμανία

Πτώση βιομηχανικής παραγωγής σε Γαλλία – Γερμανία

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μειώνεται η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία και στη Γαλλία, καθώς οι δύο μεγαλύτερες και έως τώρα ανθεκτικότερες οικονομίες της Ευρωζώνης βάλλονται από τα αλλεπάλληλα lockdowns. Τα τελευταία στοιχεία φέρουν τη βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας να έχει μειωθεί τον Φεβρουάριο κατά 1,6% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, αιφνιδιάζοντας τους περισσότερους οικονομολόγους. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, άλλωστε, η βιομηχανική παραγωγή της Γαλλίας μειώθηκε κατά 4,7%, ενώ στην Ισπανία παρέμεινε σε στασιμότητα.

Οπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, ο μεταποιητικός τομέας της Ευρωζώνης είχε επιδείξει σχετική αντοχή τους τελευταίους μήνες χάρη κυρίως στην ανάπτυξη που σημείωσε η οικονομία της Κίνας αλλά και ορισμένων άλλων οικονομιών. Αλλες έρευνες καταδεικνύουν, άλλωστε, πως τον Φεβρουάριοαυξήθηκαν οι εξαγωγές της Γερμανίας κατά 0,9%. Στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών χωρών, η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού έχει κρατήσει εκτός λειτουργίας μεγάλο τμήμα του τομέα των υπηρεσιών, προκαλώντας συρρίκνωση το πρώτο τρίμηνο του έτους. Στη Γαλλία η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής, που ήταν και η χειρότερη των τελευταίων 10 μηνών, οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στη συρρίκνωση του τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας κατά 11,4%.

Στη Γερμανία ανάλογο πλήγμα δέχθηκε ο κλάδος των επενδυτικών αγαθών. Το γερμανικό  υπουργείο Οικονομικών εξακολουθεί, πάντως, να εκφράζει αισιοδοξία, καθώς εκτιμά πως τους επόμενους μήνες θα επιταχυνθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης και η οικονομία θα πάρει νέα ώθηση. Οπως ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο, «η βελτίωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και η αύξηση των παραγγελιών σκιαγραφούν μια θετική προοπτική για τη βιομηχανία». Παραδέχεται, ωστόσο, πως «εξακολουθεί να περιβάλλει αβεβαιότητα τη μελλοντική εξέλιξη της πανδημίας».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, η Τζέιμι Ρας, οικονομολόγος του Bloomberg, επισήμανε πως «η αιφνιδιαστική πτώση της γερμανικής παραγωγής θέτει υπό αμφισβήτηση την πεποίθηση ότι υπάρχει έκρηξη στον μεταποιητικό κλάδο που θα ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα». Η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, έχει ταχθεί υπέρ ενός νέου σύντομου αλλά εκτεταμένου lockdown διάρκειας από δύο ώς τρεις εβδομάδες προκειμένου να ανασχεθεί η πανδημία. Δεδομένου ότι ορισμένες τοπικές αρχές των γερμανικών κρατιδίων προβάλλουν αντιρρήσεις και δεν εφαρμόζουν πλήρως τα περιοριστικά μέτρα, η Γερμανίδα καγκελάριος έχει απειλήσει να μεταβιβάσει την αρμοδιότητα για το θέμα στο ομοσπονδιακό επίπεδο, προκειμένου να επιβάλει αυστηρότερα μέτρα. Στη διάρκεια της εβδομάδας, άλλωστε, η Γαλλία υποβάθμισε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του 2021 στο 5% από την προηγούμενη εκτίμηση για 6%, καθώς η επαναφορά ενός αυστηρού lockdown έχει αναστείλει την οικονομική δραστηριότητα. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρινό Λε Μερ, δηλώνει πάντως βέβαιος πως η γαλλική οικονομία θα ανακάμψει άμεσα μόλις ελεγχθεί η υγειονομική κρίση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή