Στο επίκεντρο οι έφηβοι «Startuppers» του JA Greece

Στο επίκεντρο οι έφηβοι «Startuppers» του JA Greece

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τάση που κερδίζει έδαφος στα Γυμνάσια και τα Λύκεια είναι η ίδρυση μαθητικών «start up» στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Μαθητική Εικονική Επιχείρηση» του Junior Achievement Greece. Τα τελευταία 16 χρόνια έχουν δημιουργηθεί πάνω από 2.500 μαθητικές επιχειρήσεις σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα με τη συμμετοχή 40.000 μαθητών και μαθητριών 15 έως και 18 ετών.

Οι έφηβοι «startuppers» εντυπωσιάζουν με τα έξυπνα, καινοτόμα προϊόντα τους, τον ενθουσιασμό τους και την επιθυμία τους να λύσουν με τις επιχειρήσεις τους κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα αλλά και να φέρουν την ανάπτυξη στην υγεία, τον τουρισμό, την αγροδιατροφή και άλλους τομείς της οικονομίας. Με τις καινοτόμες ιδέες τους, οι μαθητές και οι μαθήτριες «επιχειρηματίες», καταφέρνουν να κερδίσουν διακρίσεις στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη στους διαγωνισμούς του JA Europe. Είναι μία δράση που δίνει χαρά, έμπνευση και όραμα στα παιδιά να αλλάξουν τις ζωές τους και την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος τα παιδιά ιδρύουν την «επιχείρηση» με ρεαλιστικό τρόπο και βιώνουν όλη τη χαρά αλλά και τις δυσκολίες που έχει ένα τέτοιο εγχείρημα. Η επιχειρηματική ιδέα προέρχεται από τη μαθητική ομάδα και υλοποιείται με το κεφάλαιο που συγκεντρώνεται από την έκδοση «μετοχών» και την υποστήριξη χορηγών. Τα παιδιά καταφέρνουν, μέσα σε λίγους μήνες, να κάνουν την ιδέα τους πράξη και να βγάλουν το προϊόν τους «στην αγορά» με «επαγγελματικούς» προϋπολογισμούς, καταγραφή εξόδων-εσόδων, διαφήμιση και ότι άλλο θα έκανε ένας αληθινός επιχειρηματίας.

Το project ξεκινά στην αρχή της σχολικής χρονιάς και κορυφώνεται την άνοιξη όταν τα παιδιά είναι σε θέση «να ανοίξουν» το δικό τους «κατάστημα» και να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Σε αυτό το στάδιο, το JA Greece διοργανώνει τις Μαθητικές Εμπορικές Εκθέσεις Αθήνας και Θεσσαλονίκης που φιλοξενούνται στο The Mall Athens και το Mediterranean Cosmos. Εκεί οι μικροί «επιχειρηματίες» έχουν για μερικές ώρες το δικό τους περίπτερο-«κατάστημα», πουλούν τα προϊόντα τους, αξιολογούνται από την κριτική επιτροπή και διεκδικούν βραβεία.

Eίναι η εμβληματική εκδήλωση του προγράμματος «Μαθητική Εικονική Επιχείρηση» που αποτελεί για τα παιδιά εμπειρία ζωής. Φέτος, λόγω κορωνοϊού, δεν ήταν εφικτό να πραγματοποιηθούν οι Μαθητικές Εμπορικές Εκθέσεις και για αυτό το JA Greece διοργανώνει πρωτότυπη διαδικτυακή ψηφοφορία/διαγωνισμό για το «Καλύτερο Promo Video Μαθητικών Εικονικών Επιχειρήσεων 2021».  

Για πρώτη φορά έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει το κοινό στην ιστοσελίδα https://www.jagreece.org/promovoting. Το τελικό αποτέλεσμα θα προκύψει κατά 50% από το κοινό, κατά 40% από την κριτική επιτροπή και κατά 10% από την ψήφο μεταξύ των ομάδων.   

Στη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς, τα παιδιά κατάφεραν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες της πανδημίας και να δημιουργήσουν έξυπνες μαθητικές «επιχειρήσεις» σε Γενικά Γυμνάσια και Λύκεια, ΕΠΑΛ και Ειδικά Σχολεία στην Αλεξανδρούπολη, την Αθήνα, το Αίγιο, το Βόλο, τα Γιαννιτσά, τη Δράμα, την Έδεσσα, την Ερέτρια, τη Θεσσαλονίκη, την Ικαρία, τα Ιωάννινα, την Καβάλα, την Καλαμάτα, την Κατερίνη, την Κοζάνη, την Κρήτη, τη Λήμνο, τη Νάουσα, την Ορεστιάδα, την Πάτρα, την Πάτμο, τον Πειραιά, τη Ρόδο, τα Τρίκαλα και τη Χαλκιδική.

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για το Καλύτερο Διαφημιστικό/Promo Video θα ανακοινωθούν σε διαδικτυακή εκδήλωση κατά την οποία θα παρουσιασθούν όλες οι συμμετοχές ενώ θα γίνουν και απ΄ευθείας συνδέσεις με σχολεία και ομιλητές. Το βραβείο Καλύτερο Promo Video θα απονείμει ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Αρμόδιος για την Έρευνα και Καινοτομία κ. Χρίστος Δήμας μαζί με τον Πρόεδρο του Junior Achievement Greece κ. Μάρκο Βερέμη. Κεντρική ομιλήτρια θα είναι η κυρία Πέγκυ Αντωνάκου, CEO της Google Νοτιοανατολικής Ευρώπης και η μαθήτρια της Γ’ Λυκείου, Κοραλία Χατζηγιαννάκη, Iδρύτρια «Τhe Greek Mask Project». Η εκδήλωση θα είναι στο διαδικτυακό «αέρα» το Σάββατο 17 Απριλίου 2021 από τις 11:00 έως τις 15:00 στην κεντρική ιστοσελίδα του διαγωνισμού https://www.jagreece.org/promovoting και στα event pages του JA Greece στο Facebook και το Linkedin.

Το πρόγραμμα της Μαθητικής Εικονικής Επιχείρησης υλοποιείται υπό την Αιγίδα της Πρόεδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και με την έγκριση του Yπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το JA Greece είναι βραχίονας του παγκόσμιου Junior Achievement που εκπαιδεύει στην επιχειρηματικότητα 12 εκατομμύρια παιδιά κάθε χρόνο στις ΗΠΑ και σε άλλες 120 χώρες. Το JA Worldwide, με ιστορία 100 ετών, βρίσκεται στην 7η θέση των 200 Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών με τη σημαντικότερη προσφορά, επιρροή, αποτελεσματικότητα και δικτύωση σε όλο τον κόσμο.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή