Ρευστοποίηση κερδών από τους επενδυτές

Ρευστοποίηση κερδών από τους επενδυτές

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποχώρησαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα που είχαν σημειώσει κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους ενόψει των αποτελεσμάτων που θα ανακοινώσουν άμεσα οι επιχειρήσεις. Σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv IBES, οι αναλυτές της αγοράς πιθανολογούν μια εκτίναξη των κερδών των ευρωπαϊκών εταιρειών κατά 47,4% το πρώτο τρίμηνο.
Παρά τη γενικότερη υποχώρηση, σημαντική άνοδο σημείωσαν χθες δύο γαλλικές εταιρείες κοινής ωφελείας όταν ανακοίνωσαν τη μεταξύ τους συγχώνευση. Πρόκειται για τις Veolia και Suez, που σημείωσαν άνοδο 9,7% και 7,7% αντιστοίχως όταν οι δύο εταιρείες επεξεργασίας και διαχείρισης υδάτων συμφώνησαν να προχωρήσουν σε συγχώνευση αξίας σχεδόν 13 δισ. ευρώ. Αλμα 9,6% σημείωσε, άλλωστε, η ιταλική εταιρεία διαγνωστικών εξετάσεων DiaSorin SpA όταν δημοσιοποίησε τα σχέδιά της να εξαγοράσει την αμερικανική Luminex Corp. έναντι 1,8 δισ. δολαρίων.

Στο μεταξύ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με υποχώρηση 0,5% μετά το υψηλό ρεκόρ που είχε σημειώσει την Παρασκευή. Τη μεγαλύτερη υποχώρηση σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών τεχνολογίας, ταξιδιών και αναψυχής. Ενδεικτικές περιπτώσεις οι αερομεταφορείς χαμηλού κόστους easyJet, Ryanair, που σημείωσαν πτώση 3,9% και 3,6% αντιστοίχως όταν η HSBC υποβάθμισε τις μετοχές τους.

Σε ό,τι αφορά τους επιμέρους εθνικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη υποχώρηση είχε ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου καθώς έκλεισε με απώλειες 0,39%. Σχολιάζοντας σχετικά ο Ρούπερτ Τόμσον, υψηλόβαθμο στέλεχος της Kinjgswood του Λονδίνου, «στη Βρετανία η ραγδαία πρόοδος στους εμβολιασμούς και η μεγάλη πτώση των κρουσμάτων είναι σαφώς καθησυχαστικός παράγοντας». Ο ίδιος προσέθεσε, πάντως, «ότι ακόμη κι έτσι, παραμένει αβέβαιο το πόσο γρήγορα θα σημειωθεί ανάκαμψη».

Παράλληλα, με απώλειες 0,13% έκλεισε ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης ενώ ο CAC 40  του Παρισιού έκλεισε με μικρές απώλειες 0,13%. Πτωτικά κινείτο, άλλωστε, χθες και η Wall Street, με τους βασικούς δείκτες S&P 500 και Dow Jones να υποχωρούν αργά το βράδυ κατά 0,15% και 0,34% αντιστοίχως.

Οπως επισήμαναν χθες αναλυτές της αγοράς, οι επενδυτές περιμένουν τα αποτελέσματα των εταιρειών για να κρίνουν κατά πόσον θα δικαιολογούν τις υψηλές αποτιμήσεις τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή