Ταμείο Ανάκαμψης: Από ΕΤΕπ η διαχείριση επενδύσεων 5 δισ. ευρώ

Ταμείο Ανάκαμψης: Από ΕΤΕπ η διαχείριση επενδύσεων 5 δισ. ευρώ

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διαχείριση επενδύσεων ύψους 5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ανέλαβε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η συμφωνία υπεγράφη χθες από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ, αρμόδιο για την Ελλάδα, Κρίστιαν Κέτελ Τόμσεν, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

Αυτό σημαίνει ότι η ΕΤΕπ θα διαχειριστεί τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ από τα 13 δισ. ευρώ των δανείων που δικαιούται η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης, δεδομένου ότι το δάνειο θα φτάνει έως το 50% της επένδυσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το χθεσινό ήταν το πρώτο βήμα και το πιθανότερο είναι ότι η ΕΤΕπ θα εμπλακεί, τελικά, στη διαχείριση 3-5 δισ. ευρώ δανείων, δηλαδή 6-10 δισ. ευρώ επενδύσεων. Αυτό δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι θα καλύψει η ίδια το σύνολο των δανείων των επενδύσεων που θα διαχειριστεί, αλλά είναι πιθανό να συμμετάσχει σε μεγάλο μέρος τους. Το υπόλοιπο μπορεί να καλυφθεί από ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με  αρμόδιες πηγές.

Είναι η πρώτη συμφωνία του είδους αυτού μεταξύ  της ΕΤΕπ και κράτους-μέλους, όπως ανακοινώθηκε από τις δύο πλευρές. Η ΕΤΕπ θα συμβάλει στον εντοπισμό επενδυτικών σχεδίων με υψηλό αντίκτυπο και έμφαση στο κλίμα, στην ενεργειακή και στην ψηφιακή μετάβαση.

Η ελληνική πλευρά είναι ικανοποιημένη καθώς η συμφωνία αυτή είναι εμμέσως ένα πρώτο πράσινο φως από τους Ευρωπαίους για το «Ελλάδα 2.0». Επίσης, γιατί η ΕΤΕπ θεωρείται ειδικός στα θέματα των πράσινων επενδύσεων, που είναι σημαντικές στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Οπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, «η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μπορεί να προσφέρει χρηματοδότηση παράλληλα με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για ορισμένα από τα έργα που θα εξετάσουν και θα αποτιμήσουν οι ειδικοί της». Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι η συμφωνία καταδεικνύει την ωριμότητα του σχεδιασμού του «Ελλάδα 2.0». «Στόχος μας είναι στην υλοποίηση των μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων που θα χρηματοδοτηθούν από το εργαλείο των δανείων το οποίο προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης, να μη χαθεί ούτε μία μέρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή