Lockdown: Κρίσιμη εβδομάδα για τα εμπορικά κέντρα

Lockdown: Κρίσιμη εβδομάδα για τα εμπορικά κέντρα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη λειτουργία από τις 19 Απριλίου των εμπορικών κέντρων, ανοικτών και κλειστών, θα εισηγηθεί εκ νέου στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης. Το παραπάνω ανέφερε χθες το πρωί κατά τη διάρκεια συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. Πάντως, ακόμη και αν τελικά η επιτροπή δώσει το πράσινο φως για τη λειτουργία των εμπορικών κέντρων, το σύστημα του click in shop αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ότι θα συνεχισθεί τουλάχιστον και την επόμενη εβδομάδα. 

Επίσης, το υπουργείο Ανάπτυξης θα εισηγηθεί το άνοιγμα των φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης, αλλά μόνο για τις τάξεις στις οποίες φοιτούν παιδιά λυκείου, τα οποία ήδη υποβάλλονται σε self tests.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο Ανάπτυξης είχε εισηγηθεί τόσο την άρση της αναστολής λειτουργίας των εμπορικών κέντρων και εκπτωτικών χωριών, όσο και την κατάργηση του click in shop, δηλαδή να μπορούν οι καταναλωτές να ψωνίζουν χωρίς να χρειάζεται να κλείσουν προηγουμένως ραντεβού. Αμφότερα τα αιτήματα απορρίφθηκαν από την επιτροπή. 

Αυτή την εβδομάδα εκτιμάται, ειδικά εάν παρατηρηθεί βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων από την Τετάρτη κι έπειτα, ότι θα επιτραπεί η λειτουργία των εμπορικών κέντρων, αλλά θα συνεχισθεί το μοντέλο click in shop, καθώς, όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες στην «Κ», φαίνεται να το εμπιστεύονται οι λοιμωξιολόγοι. Από την άλλη, πάντως, εκφράζεται και η προβληματική ότι ίσως είναι προτιμότερο να αρθεί νωρίτερα το μέτρο του υποχρεωτικού ραντεβού και όχι ξαφνικά τη Μεγάλη Εβδομάδα, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού, ειδικά σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους. 

Σκέψεις, εξάλλου, να επιτραπεί σε πρώτη φάση η λειτουργία μόνο των εμπορικών κέντρων που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους (όπως είναι για παράδειγμα το εκπτωτικό χωριό και το εμπορικό πάρκο στα Σπάτα) φαίνεται ότι απορρίπτονται, καθώς θεωρείται ότι θέτουν ζητήματα ανταγωνισμού.
Το γεγονός, πάντως, ότι από χθες εφαρμόζονται ελαστικότερα μέτρα στη λειτουργία του λιανεμπορίου έδωσε το περιθώριο στις επιχειρήσεις με μεγάλα καταστήματα να λειτουργήσουν. 

Ειδικότερα, λόγω της κατάργησης του μέτρου βάσει του οποίου επιτρεπόταν να βρίσκονται ταυτόχρονα σε ένα κατάστημα έως 20 άτομα, ακόμη και αν επρόκειτο για κατάστημα 10.000 τ.μ., έχει ως αποτέλεσμα να λειτουργήσουν από σήμερα και τα μεγάλα ΙΚΕΑ με το σύστημα click in shop στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», στον Κηφισό, στη Λάρισα και στα Γιάννενα. Τα εν λόγω καταστήματα αν και επιτρεπόταν να λειτουργήσουν από τις 5 Απριλίου, δεν άνοιξαν, καθώς είχε κριθεί ότι δεν συνέφερε την επιχείρηση. Στη Θεσσαλονίκη το κατάστημα ΙΚΕΑ λειτουργεί αναγκαστικά μόνο με το σύστημα click away. 

Επίσης, από χθες λειτουργούν όλοι οι όροφοι του πολυκαταστήματος Attica στο Σύνταγμα, το οποίο για τους ίδιους λόγους –δηλαδή λόγω του ορίου των 20 ατόμων– λειτουργούσε την προηγούμενη εβδομάδα μόνο το ισόγειο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή