Lockdown: Αντιδρά ο κλάδος της εστίασης στους όρους χορήγησης της στήριξης

Lockdown: Αντιδρά ο κλάδος της εστίασης στους όρους χορήγησης της στήριξης

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη δυσαρέσκεια σε μικρές επιχειρήσεις της περιφέρειας, αλλά και σε μεγάλες αλυσίδες του κλάδου εστίασης προκαλεί το πρόγραμμα χρηματοδότησης της εστίασης που ανακοινώθηκε την 1η Απριλίου 2021, καθώς με βάση τουλάχιστον όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα μένουν εκτός πάνω από μία στις δύο επιχειρήσεις του κλάδου. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε προβλέπει ενίσχυση των επιχειρήσεων του κλάδου εστίασης με ποσό που αντιστοιχεί στο 7% του τζίρου του 2019, με την προϋπόθεση ο κύκλος των εργασιών των επιχειρήσεων να έχει μειωθεί το 2020 σε σύγκριση με το 2019 κατά 30% και πλέον.

Στην προϋπόθεση αυτή της μείωσης τζίρου κατά 30% και πλέον εντοπίζεται το πρόβλημα, προϋπόθεση, πάντως, που τίθεται από όλα τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από κοινοτικούς πόρους και αφορούν την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία. Σύμφωνα με υπόμνημα που απέστειλαν στον πρωθυπουργό 43 σωματεία – σύλλογοι του κλάδου εστίασης από όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων πολλών τουριστικών περιοχών, που έχουν συστήσει τον φορέα διαλόγου «Estiasi Greece», μένουν εκτός της περιμέτρου του προγράμματος περίπου 40.000 επιχειρήσεις του κλάδου καθώς δεν πιάνουν το κριτήριο του 30% για τον εξής λόγο: το κριτήριο αυτό υπολογίζεται με βάση τον τζίρο στο δωδεκάμηνο του 2020, ενώ οι επιπτώσεις της πανδημίας ουσιαστικά ξεκίνησαν από τα μέσα Μαρτίου του 2020, οπότε επιβλήθηκε το πρώτο αυστηρό lockdown και ανεστάλη η λειτουργία της εστίασης. Αυτό λοιπόν που υποστηρίζουν τα 43 σωματεία είναι ότι η μείωση του τζίρου θα έπρεπε να υπολογισθεί με βάση τις απώλειες στο εννεάμηνο Απριλίου – Δεκεμβρίου, διότι τα έσοδα των επιχειρήσεων για το πρώτο τρίμηνο της περυσινής χρονιάς μειώνουν για μεγάλο αριθμό των επιχειρήσεων τις απώλειες στο επίπεδο του 21%.

Ο φορέας «Estiasi Greece» ζητεί να υπάρξει δεύτερος κύκλος πρόσκλησης με κριτήριο τη μείωση του τζίρου κατά 20% και άνω. Βεβαίως, ακόμη δεν έχει προκηρυχθεί ούτε ο πρώτος κύκλος, καθώς το πρόγραμμα πρέπει να λάβει πρώτα την έγκριση από τις Βρυξέλλες, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να τοποθετεί την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων εντός του Μαΐου. Επιπλέον, το κατώφλι του 30% δεν μπορεί να μειωθεί, καθώς πρόκειται για κανόνα που επίσης τίθεται από την Κομισιόν. Η «Estiasi Greece» προτείνει εναλλακτικά να ενισχυθούν με τη μορφή αποζημίωσης ειδικού σκοπού για επιχειρήσεις, όσες επιχειρήσεις δεν ενταχθούν στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, ως εξής: με 1.000 ευρώ όσες απασχολούν από 0-5 εργαζομένους, με 2.000 ευρώ όσες απασχολούν 6-20 εργαζομένους και με 4.000 ευρώ όσες απασχολούν 21-50 εργαζομένους.

Ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης, που αφορά μια άλλη πρωτοβουλία (σ.σ. η οποία σημειωτέον πρόκειται να καταθέσει αγωγές αποζημίωσης όπως έχει αποκαλύψει η «Κ»), προτείνει να μη δοθεί οριζόντια ενίσχυση ίση με το 7% του τζίρου του 2019, αλλά αυτή να κλιμακώνεται ως εξής: για τζίρο έως 10.000 ευρώ, επιδότηση 15%, για τζίρο έως 30.000 ευρώ, επιδότηση 14%, για τζίρο έως 100.000 ευρώ, επιδότηση 12%, για τζίρο έως 200.000 ευρώ, επιδότηση 10%, για τζίρο άνω των 200.000 ευρώ, επιδότηση 5%. Επίσης, προτείνει ως ανώτατο όριο επιδότησης τις 30.000 ευρώ και όχι τις 100.000 ευρώ που προβλέπει το πρόγραμμα.

Την ίδια ώρα, ανησυχία ότι θα μείνουν εκτός της ενίσχυσης υπάρχει και για εκατοντάδες επιχειρήσεις με σήματα αλυσίδων, οι οποίες, αν και ουσιαστικά δουλεύουν με τη μέθοδο της δικαιόχρησης (franchising), εμφανίζονται ως συνδεδεμένες με τους ομίλους των οποίων τα σήματα αναπτύσσουν. Αν και στο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε, αναφέρεται ότι ωφελούμενες θα είναι και επιχειρήσεις franchise, υπάρχει η επισήμανση ότι θα πρέπει να πληρούν ορισμένα κανονιστικά κριτήρια του ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι αλυσίδες εστίασης έχουν αποστείλει επιστολή στον υπουργό Ανάπτυξης με τις σχετικές επισημάνσεις και αναμένουν απαντήσεις και διευκρινίσεις.

Τέλος, ένα άλλο θέμα που θέτουν επιχειρηματίες του κλάδου είναι να εξαιρεθούν των ενισχύσεων επιχειρήσεις οι οποίες παραβίασαν τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό και είχαν «σφραγιστεί» από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή