Σε υποχώρηση οι μετοχές και τα ομόλογα της Κίνας

Σε υποχώρηση οι μετοχές και τα ομόλογα της Κίνας

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κίνα ήταν η πρώτη οικονομία που επλήγη από την πανδημία αλλά και η πρώτη που ανέκαμψε, ενώ ήταν και η μοναδική από τις μεγάλες οικονομίες που έκλεισε το περασμένο έτος με θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Αυτή τη στιγμή, όμως, κι ενώ στον δυτικό κόσμο επικρατεί αισιοδοξία για τη διαφαινόμενη ανάκαμψη, απέναντι στην Κίνα φαίνεται να επικρατεί ένα είδος καχυποψίας μεταξύ επενδυτών. Μετά το εντυπωσιακό ξεκίνημα στην αρχή του έτους, τώρα τα χρηματιστήρια στη δεύτερη οικονομία του κόσμου, οι μετοχές της, τα ομόλογά της αλλά και το νόμισμά της υποχωρούν. Προφανώς επισκιάζονται από το δολάριο που ενισχύεται και από τις αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου που αυξάνονται. Την ίδια στιγμή στο εσωτερικό της Κίνας είναι σε εξέλιξη η εκστρατεία των κινεζικών αρχών για τη μείωση του χρηματοπιστωτικού κινδύνου καθώς και για τον έλεγχο της ισχύος των τεχνολογικών κολοσσών που μειώνουν τη λάμψη της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να παραμένει ο βασικός δείκτης των μεγάλων κινεζικών χρηματιστηρίων σε επίπεδα 13% χαμηλότερα σε σύγκριση με τα υψηλά 13 ετών στα οποία είχε εκτιναχθεί τον Φεβρουάριο. Εχει προηγηθεί το κύμα μαζικών πωλήσεων κινεζικών μετοχών που είχε ως αποτέλεσμα να διαγραφεί από τα κινεζικά χρηματιστήρια κεφαλαιοποίηση ύψους 1,3 τρισ. δολαρίων. Το γουάν υπέστη, άλλωστε, πλήγμα και ο Μάρτιος ήταν για το κινεζικό νόμισμα ο χειρότερος μήνας των τελευταίων 12 μηνών, καθώς επανήλθε στα επίπεδα στα οποία βρισκόταν πριν από την ανατίμησή του έναντι του δολαρίου στις αρχές του 2021. Σε ό,τι αφορά τα ομόλογα του κινεζικού δημοσίου, που αντιμετωπίστηκαν από τους επενδυτές ως ασφαλές καταφύγιο, τώρα υποχωρούν. Τον περασμένο μήνα οι επενδυτές μείωσαν την έκθεσή τους στο κινεζικό χρέος για πρώτη φορά μετά σχεδόν δύο χρόνια.

Η πλήρης αυτή ανατροπή αποτελεί αντανάκλαση της ανανεωμένης εμπιστοσύνης που εκφράζουν οι επενδυτές  στην αμερικανική οικονομία, με αποτέλεσμα να γυρίζουν την πλάτη στους κινεζικούς τίτλους και να τοποθετούνται και πάλι μαζικά σε περιουσιακά στοιχεία του δολαρίου. 
Οικονομικοί αναλυτές αποδίδουν παράλληλα την αλλαγή του κλίματος και στην απόφαση του Πεκίνου να ανακινήσει εκ νέου την εκστρατεία για τη μείωση του χρέους που είχε διακοπεί αφενός εξαιτίας του εμπορικού πολέμου και αφετέρου λόγω της πανδημίας. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι συγκλίνουν επίσης στην πρόβλεψη ότι θα παραμείνει περιορισμένο το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις κινεζικές μετοχές καθώς εντείνεται ο προβληματισμός για τον διαφαινόμενο κίνδυνο του πληθωρισμού αλλά και της επιστροφής σε περιοριστική νομισματική πολιτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή