Πρόστιμο 2,8 δισ. δολ. επέβαλε το Πεκίνο στην κινεζική Alibaba

Πρόστιμο 2,8 δισ. δολ. επέβαλε το Πεκίνο στην κινεζική Alibaba

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρογκο πρόστιμο της τάξεως των 2,8 δισ. δολ. επέβαλε το Πεκίνο στον κολοσσό Alibaba, αφότου οι σχετικές έρευνες που διεξήγαγαν οι αρμόδιες αρχές απεφάνθησαν ότι επί σειράν ετών καταχράτο της δεσπόζουσας θέση του – ωστόσο, η εταιρεία το δέχθηκε θετικά, ευχαρίστησε τις Αρχές, διότι απείχε από όσο αρχικά είχε προβλέψει, και φάνηκε ότι το Πεκίνο έχει τον έλεγχο. Ουσιαστικά το πρόστιμο που καλείται να πληρώσει φθάνει το σχεδόν 4% των εγχώριων εσόδων με στοιχεία του 2019. «Είμαστε χαρούμενοι διότι το θέμα μας διευθετήθηκε, αλλά η επικρατούσα τάση έχει να κάνει με το ότι οι ρυθμιστικές αρχές παρακολουθούν στενά τα πεδία, όπως οι πλατφόρμες, οι οποίες αναπτύσσονται τάχιστα και ίσως υπάρξουν περιπτώσεις αθέμιτου ανταγωνισμού», όπως τόνισε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ομίλου, Τζόε Τσάι, απευθυνόμενος σε επενδυτές. 

Μείζον θέμα

Επιπλέον, όπως αναφέρει το BBC, η Alibaba προσέθετε πως δεν είχε γνώση για άλλες έρευνες σχετικά με μονοπωλιακή πρακτική από τις Αρχές, αν και άφησε να εννοηθεί ότι τόσο η ίδια όσο και οι ανταγωνίστριές της θα παραμείνουν υπό εξέταση. Κύριο μέλημα για τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού είναι ότι η Alibaba, ο μεγαλύτερος όμιλος ψηφιακού λιανεμπορίου και λοιπών υπηρεσιών στην Κίνα, περιορίζει τους εμπόρους από το να ασκούν τη δραστηριότητά τους ή να προωθούν διαφημίσεις συναφείς σε αντίπαλες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου. Η διοίκηση του κινεζικού ομίλου δεσμεύθηκε ότι θα λάβει μέτρα, ώστε να περιορίσει τα εμπόδια εισαγωγής στην πλατφόρμα και τις δαπάνες που επωμίζονται οι φιλοξενούμενοι έμποροι.

«Με την απόφαση του προστίμου μάς δόθηκαν καλές κατευθύνσεις σε ορισμένα ζητήματα, υπαγόμενα στον αντιμονοπωλιακό νόμο», τόνισε ο κ. Τσάι. Επιπλέον, δεν θα υποχρεώνονται οι έμποροι να επιλέγουν σε ποια πλατφόρμα θα «εκθέσουν» τα προϊόντα τους. Και θα πρέπει να τονισθεί ότι, όταν έγιναν γνωστές οι εξελίξεις και η τιμωρία του κινεζικού κολοσσού, η τιμή της μετοχή του ενισχύθηκε – πιθανώς διότι οι επενδυτές επικρότησαν το ότι η κυβέρνηση ελέγχει πλήρως το πεδίο, όπως αναφέρει σχετικώς το Bloomberg. 

Και όπως επισημαίνουν αναλυτές, το μήνυμα το οποίο έλαβαν αγορές και επενδυτές της Alibaba, είναι το εξής: μπορεί η εν λόγω επιχείρηση να αποτελεί και τη μεγαλύτερη στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας στην Κίνα και να είναι και η πρώτη που προσελκύει την προσοχή των Αρχών, αλλά σίγουρα δεν είναι η τελευταία. Πάντως, τα διοικητικά της στελέχη διαβεβαίωσαν τους επενδυτές της ότι ακολουθούν τις εντολές και συμμορφώνονται με αυτές. Μέχρι στιγμής, όπως διατείνεται η Alibaba, οι συζητήσεις με τις Αρχές ανταγωνισμού διεξάγονται σε καλό κλίμα. Αλλωστε και το πρόστιμο μάλλον θα το δέχθηκε με ανακούφιση, εφόσον είναι μεν ένα 4% επί των ετήσιων εσόδων, αλλά σταγόνα στον ωκεανό για έναν όμιλο με πακτωλό ρευστού. 

Επίσης, άφησε να εννοηθεί ότι ως προς άλλες έρευνες στο μέλλον εκείνη πλέον έχει τεθεί εκτός στοχάστρου, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με ομόλογές της. Και θα πρέπει να επισημανθεί πως, δεδομένης της ισχύος των ομίλων υψηλής τεχνολογίας στη χώρα, η κυβέρνηση επιδιώκει διακαώς να τις θέσει υπό ρυθμιστικό έλεγχο και η υπόθεση της Alibaba απλώς δείχνει τι έπεται. Πέρυσι τον Οκτώβριο ξεκίνησε η ιστορία, όταν ο ιδρυτής της, Τζακ Μα, επετέθη κατά των Αρχών, προσάπτοντάς τους ότι στρεβλώνουν την καινοτομία. Λίγο μετά, οι αρμόδιοι αξιωματούχοι ακύρωσαν την πολυαναμενόμενη εισαγωγή της θυγατρικής Ant, με ειδίκευση στις ηλεκτρονικές πληρωμές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή