ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Μytilineos ενισχύει τη θέση της στην αγορά των ΑΠΕ της Αυστραλίας

Η Μytilineos ενισχύει τη θέση της στην αγορά των ΑΠΕ της Αυστραλίας

Στην περαιτέρω ενίσχυση της θέσης του τομέα ανανεώσιμων πηγών και αποθήκευσης ενέργειας στη διεθνοποιημένη αγορά ενέργειας, και συγκεκριμένα στην αγορά της Αυστραλίας, προχώρησε η Μytilineos. H εταιρεία ανακοίνωσε την υπογραφή σύμβασης πώλησης ενέργειας (Power Purchase Agreement) με την QEnergy (μέρος της Ion Holdings). 

Η σύμβαση υπεγράφη στην πλατφόρμα της WePower, μιας από τις μεγαλύτερες διεθνώς πλατφόρμες αγοράς και εμπορίας ενέργειας που στηρίζεται στην τεχνολογία blockchain. Με αυτό τον τρόπο η Mytilineos αξιοποιεί πλήρως τις διασυνοριακές δυνατότητες της πλατφόρμας και εισάγει για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια νέα προσέγγιση και μέθοδο στην αγοραπωλησία ενέργειας, βασισμένη στην εξωστρέφεια και στην καινοτομία. Η σύμβαση προβλέπει την αξιοποίηση στο μέγιστο της πλατφόρμας WePower για τη δημιουργία «έξυπνων συμβολαίων» βασισμένων στο etherium (κρυπτονόμισμα), επιτρέποντας με αυτό τον τρόπο στην QEnergy να προσφέρει ενέργεια απευθείας στους πελάτες της. 

Στο πλαίσιο της 10ετούς σύμβασης πώλησης ενέργειας μεταξύ των δύο εταιρειών, η QEnergy στοχεύει να αγοράσει την πλειονότητα του όγκου της ενεργειακής παραγωγής που θα προκύψει από την επέκταση των 22 MW του φωτοβολταϊκού πάρκου Wagga North στην Αυστραλία (Wagga 2), που είχε εξαγοραστεί από την Terrain Solar το 2019. Η σύμβαση θα επιτρέψει την έναρξη κατασκευής του έργου Wagga 2 εντός του 2021, το οποίο, όταν ολοκληρωθεί, αναμένεται να παράγει ενέργεια ικανή να ηλεκτροδοτήσει περίπου 5.000 νοικοκυριά στην Αυστραλία. Πρόκειται για την επέκταση της δραστηριότητας της Mytilineos στην Αυστραλία μετά την εξαγορά των αδειών του φωτοβολταϊκού πάρκου Moura ισχύος 110 MW στην περιοχή του Κουίνσλαντ και του Wyalong ισχύος 75 ΜW στην περιοχή της Νέας Νότιας Ουαλλίας, καθώς και επιπλέον τριών έργων συνολικής ισχύος 120 MW, που είναι υπό κατασκευή στην ίδια περιοχή.

Η εταιρεία, όπως δήλωσε ο κ. Νίκος Παπαπέτρου, γενικός διευθυντής ανανεώσιμων πηγών και αποθήκευσης ενέργειας, «προσβλέπει στη χρήση της εν λόγω πλατφόρμας και για τη σύναψη νέων συμβάσεων πώλησης ρεύματος (PPA), στο ολοένα και αναπτυσσόμενο πορτφόλιο έργων μας». «Είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι που αξιοποιούμε τα ψηφιοποιημένα PPA της WePower για να προσφέρουμε στους πελάτες λιανικής την ευκαιρία να αγοράσουν ενέργεια από τοπικά έργα ΑΠΕ, καθώς και να μειώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της QEnergy. Ο τομέας RSD της Mytilineos και η QEnergy σχεδιάζουν μια σειρά παρόμοιων συνεργασιών, ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις της αγοράς ενέργειας για τυποποιημένους, εξορθολογισμένους και χαμηλού κόστους μηχανισμούς συναλλαγών ενέργειας, βασισμένους στην τεχνολογία blockchain.