Έργα 540 εκατ. ευρώ για υποδομές στο 10ετές πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ

Έργα 540 εκατ. ευρώ για υποδομές στο 10ετές πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συνολική επί της αρχής έγκριση της ΡΑΕ έλαβε το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ (ΔΠΑ 2021-2030), το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 48 έργα, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 540 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές που θα αναβαθμίσουν και θα επεκτείνουν το εθνικό σύστημα φυσικού αερίου, διασφαλίζοντας παράλληλα τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας και της ευρύτερης περιοχής. Στο επίκεντρο του προγράμματος βρίσκονται έργα που θα συμβάλουν καθοριστικά στην επίτευξη των εθνικών στόχων για την απολιγνιτοποίηση, προετοιμάζοντας ταυτόχρονα το σύστημα για τη μεταφορά και αποθήκευση υδρογόνου καθώς και άλλων ανανεώσιμων αερίων στο μέλλον. 

Κομβικό ρόλο στο πλαίσιο της στρατηγικής για την απολιγνιτοποίηση κατέχει το έργο κατασκευής αγωγού υψηλής πίεσης στη Δυτική Μακεδονία, μια επένδυση προϋπολογισμού 110 εκατ., που συμπεριλαμβάνεται για πρώτη φορά στο δεκαετές πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ. Ο αγωγός, μήκους 122 χλμ., θα ξεκινά από το υφιστάμενο βαλβιδοστάσιο του ΔΕΣΦΑ στα Τρίκαλα Ημαθίας, επιτρέποντας με την ολοκλήρωσή του την πρόσβαση στο φυσικό αέριο νέων περιοχών, μεταξύ των οποίων η Πτολεμαΐδα, η Κοζάνη και το Αμύνταιο, με τροφοδοσία των σχετικών εγκαταστάσεων τηλεθέρμανσης, καθώς επίσης η Βέροια, η Νάουσα και τα Γρεβενά. Η ΡΑΕ χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο έργο ως «πολύ σημαντικό για τη μετάβαση προς την πράσινη οικονομία». Πέραν της στρατηγικής σημασίας του αγωγού για την ομαλή μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας στη μεταλιγνιτική εποχή, η συγκεκριμένη επέκταση σε μια περιοχή στην οποία προγραμματίζεται η παραγωγή υδρογόνου μέσω του έργου «White Dragon» θα αποτελέσει, σύμφωνα με τη ΡΑΕ, «πρότυπο για τον σχεδιασμό δράσεων που αποσκοπούν στην προσαρμογή του ΕΣΦΑ στη μεταφορά υδρογόνου (αρχικά ως μείγματος με φυσικό αέριο)».

Νωρίτερα, από τον Οκτώβριο του 2022, πρόσβαση σε φυσικό αέριο που προέρχεται από τον TAP προβλέπεται να αποκτήσουν αρκετές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, με την κατασκευή ισάριθμων νέων μετρητικών σταθμών. Αντίστοιχα, όσον αφορά την Ανατολική Μακεδονία, τον προσεχή Σεπτέμβριο αναμένεται να συνδεθεί στο σύστημα ένας νέος μετρητικός σταθμός που θα επιτρέψει την τροφοδοσία της πόλης της Καβάλας καθώς και κοντινών περιοχών. Το δεκαετές πλάνο του ΔΕΣΦΑ περιλαμβάνει επίσης έργα συνολικού προϋπολογισμού 94 εκατ. ευρώ για την επέκταση του συστήματος φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα και στην Πελοπόννησο. Νωρίτερα, ωστόσο, η Δυτική Ελλάδα καθώς και τα νησιά θα αποκτήσουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο φυσικό αέριο μέσω του σταθμού φόρτωσης βυτιοφόρων LNG που κατασκευάζεται στη Ρεβυθούσα και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2021. Το έργο θα αποτελέσει την πρώτη εγκατάσταση μικρής κλίμακας LNG στην Ελλάδα, δίνοντας τη δυνατότητα χρήσης του φυσικού αερίου από καταναλωτές και χρήστες περιοχών όπου δεν έχει αναπτυχθεί το δίκτυο μεταφοράς, καθώς και ως καυσίμου στη ναυτιλία. 

Παράλληλα, ανοίγοντας τον δρόμο για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης εφοδιαστικής αλυσίδας LNG μικρής κλίμακας στη χώρα μας, ο ΔΕΣΦΑ έλαβε πρόσφατα και την τελική επενδυτική απόφαση για την κατασκευή της νέας προβλήτας μικρής κλίμακας LNG στη Ρεβυθούσα, με προϋπολογισμό 20,4 εκατ. ευρώ. Υπό κατασκευή βρίσκονται επίσης έργα συνολικού ύψους άνω των 97 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της ευελιξίας και της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικής λειτουργίας του ΕΣΦΑ. Τέλος, σε λειτουργία πρόκειται να τεθεί τον Δεκέμβριο του 2021 το νέο τεχνικό εκπαιδευτικό κέντρο του ΔΕΣΦΑ στη Νέα Μεσημβρία, μια επένδυση 1,6 εκατ. για την ανάπτυξη ενός πρότυπου κέντρου για τη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση των τεχνικών φυσικού αερίου πρωταρχικά του ΔΕΣΦΑ και ενδεχομένως άλλων διεθνών διαχειριστών μεταφοράς και διανομής, που θα αποτελέσει την πρώτη υποδομή του είδους της στα Βαλκάνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή