Περιορισμένη άνοδος με υψηλό όγκο συναλλαγών στο Χρηματιστήριο

Περιορισμένη άνοδος με υψηλό όγκο συναλλαγών στο Χρηματιστήριο

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αρκετή νευρικότητα και μεταβλητότητα, το Χρηματιστήριο Αθηνών συνέχισε την ανοδική κίνηση για έβδομη συνεχή ημέρα, με σημαντική βοήθεια από την πλειονότητα των τραπεζών. Ωστόσο, για μία ακόμη συνεδρίαση αποδείχθηκε πως οι 900 μονάδες θα χρειαστούν σοβαρές προσπάθειες, ειδικά από το συναλλακτικό μέτωπο, για να διασπαστούν αποτελεσματικά. Και όλα αυτά τη στιγμή που το κλίμα στη Wall Street αλλά και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι επιφυλακτικό, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του 2021 των εισηγμένων και ιδίως των μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς και τις εξελίξεις και τα προβλήματα με τα εμβόλια.

Εγχώριοι αναλυτές επαναλαμβάνουν πως μετά μια τόσο θετική πορεία για το Χ.Α., κάποια οπισθοχώρηση δεν μπορεί να αποκλειστεί, και είναι λογική στα τρέχοντα επίπεδα άλλωστε, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν θα διαταράξει το θετικό μομέντουμ, αρκεί να το επιτρέψουν και οι διεθνείς συνθήκες.

Πιο αναλυτικά, στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη της τάξης του 0,26% και έκλεισε στις 899,90 μονάδες ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε έως τις 903,22 μονάδες, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 86,87 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε επίσης οριακά κατά 0,30% στις 2.179,87 μονάδες, ενώ με απώλειες 0,79% και στις 1.278,50 μονάδες έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, οι Fourlis (+3,70%), Jumbo (+3,07%) και Motor Oil (+2,20%) σημείωσαν τις υψηλότερες αποδόσεις, ενώ απώλειες 4,33% κατέγραψε η Βιοχάλκο και κατά 2,42% υποχώρησε η Aegean.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε οριακά χαμηλότερα στο -0,1% και στις 594,16 μονάδες, με την Τράπεζα Πειραιώς να ανακάμπτει από τις πιέσεις και να κλείνει στο +14.08%, την Alpha Bank να κλείνει στο +1,63%, την Eurobank στο -2,86% και την Εθνική στο +1,04%.

Οπως σημειώνει η Depolas Investment Services, ο Γενικός Δείκτης δοκιμάζει νέα υψηλά κλείνοντας στο άνω εύρος των εκτιμώμενων τιμών για την περίοδο (880-900 μονάδες), τη στιγμή που το «reopening trade» (το στοίχημα του «ανοίγματος» της οικονομίας) παραμένει σε πλήρη εξέλιξη, παρ’ όλες τις δυσκολίες που εμφανίζονται σε διάφορα μέρη του πλανήτη όσον αφορά την πορεία των κρουσμάτων και των εμβολιασμών. Την ίδια άποψη μοιράζεται και η «Κύκλος Χρηματιστηριακή», με τον διευθυντή επενδύσεων Δημήτρη Τζάνα να σημειώνει πως αν και η υγειονομική κρίση συνεχίζει να παρεμποδίζει τη μετάπτωση στην κανονικότητα, ενώ την ίδια ώρα οι συζητήσεις για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων αλλά και τους πιθανούς κινδύνους κυριαρχούν, ωστόσο το θετικό μομέντουμ του ελληνικού χρηματιστηρίου δεν διαταράσσεται. Οπως τονίζει, το Χ.Α. έχει καταγράψει μια μικρή νηοπομπή ανοδικών συνεδριάσεων τις τελευταίες ημέρες, με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο και κυρίως την Alpha Bank, αλλά και εναλλασσόμενους δεικτοβαρείς τίτλους. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Ε.Ε. ενέκρινε και πρόσθετες εγγυήσεις του «Ηρακλή» γνωμοδοτώντας ότι ο μηχανισμός δεν συνιστά κρατική εγγύηση, διαμορφώνονται για τις τράπεζες οι προϋποθέσεις για επιτάχυνση της εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου τους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή